5 титли на едно европейско – още Иван Иванов бе състезател

05.06.2022 22:00 Георги Банов
Националният треньор Иван Иванов (вдясно) с шампиона Дейвид Фишеров
На европейското в Сексорд също имаме 5 титли.

България №1 при мъжете в Тирана

Точно 30 години трябваше да чакаме, за да видим отново 5 титли от едно европейско в щангите. Толкова спечелихме на юбилейното 100-тно, което се проведе в Тирана. По принцип този триумф трябваше да е пред родна публика, но ни бе отнето заради хаоса около федерацията. Вече повече от година съдът не може да регистрира ръководството начело с Ариф Маджид, което е поредният рекорд в съдебната ни система.

Титли в Тирана спечелиха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Всъщност само двама от представителите ни в Тирана не успяха да вземат отличие. Дениз Данев остана четвърти, а Васил Маринов е пети.

На първенството в Тирана мъжете ни завършиха с 23 отличия, от които 13 са златни. 4 са сребърните отличия и бронзовите са 5.

Интересното е, че фурорът в Тирана е свързан директно и с последното европейско, на което имаме 5 титли. Тогава в унгарския град Сексорд първото място в категория до 56 килограма печели Иван Иванов, настоящият старши треньор на националния ни отбор. Започваме първенството с 4 поредни титли. В категория до 52 кг първи става Севдалин Маринов, който изпреварва по лично тегло румънеца Траян Чихареян, като двамата завършват с 255 кг. Трети е бъдещият трикратен олимпийски шампион Халил Мутлу от Турция, който е на 2,5 кг след тях. Мутлу също е роден в село Постник до Момчилград и започва кариерата си като Хубен Хубенов.

Иванов също печели титлата си по лично тегло, след като с Алберт Нисибулин от ОНД (бившият СССР) завършват с по 272,5 кг.

Най-великото състезание е в категория до 60 кг, където Николай Пешалов нанася една от малкото загуби на Наим Сюлейманоглу на подиума. И отново заради това, че е по-лек от родения в село Птичар, Момчилградско, турчин. Пешалов завършва на 5 кг в изхвърлянето от Наим. Пред него е и Сергей Лавренов от ОНД. В изтласкването обаче Ники заковава 175 кг, а Наим успява да вдигне само 170. Така двамата завършват с по 312,5 кг. Но българинът е по-лек.

И в категория до 67,5 килограма Йото Йотов триумфира с преднина от 2,5 кг пред Израил Милитосян от ОНД. Трети е Умар Еделханов, също от вече бившия СССР.

След това обаче идва отмъщението на последната “сборная”. Пет категории - петима европейски шампиони: Владимир Кузнецов (75), Ибрахим Самадов (82,5), Кахи Кахиашвили (също бъдещ трикратен олимпийски шампион, и то за три различни държави: СССР, ОНД и Гърция, 90, а в категорията Иван Чакъров е трети), Тимур Таймазов (100) и Игор Качурин (110).

При свръхтежките обаче Кольо Колев изравнява резултата, като печели титлата с 15 килограма повече от Ердинч Арслан (Турция). Така България и ОНД поделят по 5 титли на онова европейско. ОНД обаче има 2 сребърни и 2 бронзови медала, докато нашите имат само един бронз.

Наставник на отбора ни е двукратният олимпийски шампион Нораир Нурикян. Няколко месеца по-късно Иван Иванов ще стане и олимпийски първенец в Барселона. Той е старши треньор на сегашния тим от 1 юни 2009 г.

Най-великото ни европейско в историята е през 1987 г. в Реймс (Франция) по времето на Иван Абажиев. Тогава от 10 българи на подиума 10 се връщат с медали. Титли печелят Севдалин Маринов (52), Митко Гръблев (56), Стефан Топуров (60), Михаил Петров (67,5), Александър Върбанов (75), Асен Златев (82,5) и Антонио Кръстев (+110). Със сребро са Румен Теодосиев (90) и Стефан Ботев (110), а с бронз е Борислав Гидиков (75). Даваме на СССР само две титли - на Анатоли Храпати (90, на 5 кг пред Теодосиев) и Юри Захаревич (110, на 10 кг пред Ботев). В категория до 100 кг и двата отбора нямат представител и първи става Андор Шани от Унгария. След това следват още няколко първенства с по 10 от 10 медала, но никога с толкова много титли.

В последния ден на първенството в Тирана стана и нещо любопитно. Сара, сестрата на шампиона ни Дейвид Фишеров, спечели бронз за Австрия в свръхтежката категория при жените. Тя завърши с двубой от 230 кг. Шампионка стана представителката на Великобритания Емили Кембъл с 271 кг, а след нея остана туркинята Мелике Гюнал с 242 кг. В свръхтежката при мъжете поредното шоу направи грузинецът Лаша Талахадзе. Това бе шестата му поредна титла при най-тежките.

 

Иван Иванов: Благодаря на момчетата, че вдигаха и за безработния си треньор

- Иване, честито. Такъв успех не е имало от 30 години, от времето, когато ти вдигаше.

- Благодаря. Благодаря на момчетата, че вдигаха за безработния си треньор.

- Как така безработен?

- Просто. Аз и помощникът ми Никола Колев нямаме договори, нямаме и заплати. Заради това дойдохме с колата ми. С лични средства. Просто един човек искаше да се проваля. Но не му се получи интригата. Сега ще има отчетно събрание на 8-и, да видим какво ще отчете. Да обясни на хората как точно трябваше да се проведе европейското, с кой треньор. Дано не са му малко медалите. Знам, че мнозина искаха да се проваля, но не им се получи.

- Говориш за Неделчо Колев, нали.

- Всички знаят на какъв хал е федерацията ни. Вече не знам за какво става въпрос. Имам чувството, че му се помага на високо равнище. Няма как иначе да се търпи от всички тази ситуация. Но това си е техен проблем. Аз благодаря на момчетата, на личните им треньори, на всички, които направиха този отбор. 30 години. Не бях се замислил върху този факт. Не е малко време.

- Какво смяташ да правиш в тази ситуация?

- Какво да правя. Прибирам се у дома. Безработните нали си стоят у дома? Световното е в Богота, Колумбия. Дотам няма как да карам. Ще ми излезе доста скъпо.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>