Денят на Димо от ПИФ започвал добре, когато успеел да разсмее семейството си

05.06.2022 18:31 Мария Начевска
Димо от ПИФ с цялото си семейство СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Димо и група ПИФ СНИМКА: АТАНАС ПЕТКОВ
Със съпругата си Любомира

Съпругата му Любомира и музикантите организират концерт в негова памет, ще снимат и филм

Когато си сам във дъжда,

и нямаш никой на света,

дори и в лошите ти дни

едно сърце за теб тупти.

Приятел нарича се той, запомни.

Из текста на песента “Приятел” на група ПИФ

Моменти от клиповете на всички любими парчета, които слуша през годините, събрани в общо видео - така Димо Стоянов, вокалистът на ПИФ, си представя клипа към песен, която само грубо е нахвърляна от него за новия албум на групата. Дни преди да влезе в болница заради ковид през декември 2020-а, той разказва идеята на приятеля си Николай Мутафчиев, а после никога не се завръща вкъщи.

Месеци по-късно Мутафчиев ще режисира клипа, в който

участват 50-има актьори, музиканти и известни личности,

все приятели и близки на Димо.

А песента към видеото става част от последния шести албум “Опус”, който талантливият вокалист успява да запише, преди да почине. ПИФ ще го представят наесен.

“Самият Димо беше вече узрял и искаше в новия албум да покаже как сме се развили всички, бандата като цяло”, разказва Иван Велков от групата. По думите му албумът е направен абсолютно безкомпромисно, без да се съобразяват с радиофоничност и дали е комерсиален, в първоначалния му груб и истински вид. Този албум показва една друга страна на ПИФ, различна от “Колело” - много по-емоционална и дълбока.

“Това е албумът на Димо - специален и много личен, защото той вложи цялото си сърце и душа в него.”

Повече от година след като Димо изгуби битката с ковид, неговите колеги не само са готови с албума, но продължават да изпълняват и музиката му.

На 9 юни Иван Велков, Христо Михалков и Мартин Профиров ще направят акустичен концерт “Приказката ПИФ - НевиДимо” в градината на столичен клуб в “Студентски град”. “Ще е по-интимно, по-друг тип стават аранжиментите на песните, въобще и настроението е по-друго - казва Иван Велков, китарист и съосновател на ПИФ. - Нашите парчета по принцип са мислени акустични.”

Вокалисти този път ще са Ерсин Мустафов от група Jeremy? и актьорът и музикант Владимир Михайлов, познат с участието си в криминалния сериал “Братя”.

След смъртта на Димо групата няма постоянен вокалист, който да го замени. Музикантите заедно със съпругата на Димо - Любомира Пиперова, решават всеки път да канят различни изпълнители, които да пеят текстовете му.

“Няма как да бъде намерен друг човек, който да вземе неговото място творчески в групата. Но пък нещата, които се случват в момента, се правят с уважение към работата, която той е вършил през всичките тези години”, казва съпругата му.

“Ние

не искаме постоянен вокалист,

не искаме да го заменяме. Идеята е просто да се събираме с приятели, да си пеем парчетата и да напомняме за тях. Никой не може да е като Димо - обяснява Иван Велков от ПИФ. - Няма как да се откажем, правим го за групата, правим го за Димо. Това ни беше животът на нас двамата. Каквото сме си мечтали като малки, се е сбъднало.”

Всъщност ПИФ продължава да съществува като група благодарение именно на своите фенове, които са окуражили музикантите след смъртта на Димо. Нищо, че отначало тази тема е стояла като табу заради големия шок, който семейството и приятелите му преживяват. “Независимо че вече не е тук, на концертите сякаш се случва магия и накрая хора, които не се познават, си казват, че се обичат”, обяснява Иван.

“Решихме, че е по-добре нещо, което толкова дълго е радвало хората, трябва да продължи въпреки болката”, казва Люба.

През първата година след смъртта му ѝ е много трудно да гледа концертите на групата. “Преди това на техните участия сме били без децата. Бяха наши своеобразни срещи, моменти на бягство - да сме само двамата, излизаме, ходим някъде, споделяме си и се прибираме сутрин рано”, разказва Люба. Отначало ѝ е много трудно да слуша неговите песни, но никога не е преставала, защото ѝ липсва гласът му. Малката им дъщеря обожава песните на баща си и всеки път, като се качват в колата, си ги пускат.

Димо е успял да научи по-голямата си дъщеря Ая да кара колело, но не и малката Елизабет, която е едва на 2 годинки. За сметка на това тя пък е взела музикалното усещане от баща си. Още била бебе и когато Димо свирел на китарата, тя спирала да се движи и се захласвала да го слуша.

Любомира все още гледа

винаги да е заета с нещо, за да не ѝ остава много време да мисли за загубата

на мъжа си. Разбира се, има ги и моментите, в които тя заедно с двете си момичета си говорят за баща им, разказват истории с него и плачат. Малката понякога казва: “Мамо, много ми липсва тати, искам да си лежим и да си спинкаме заедно”. И тежко преживява как не може да го прегърне.

“Не смятам, че това трябва да остане като някаква тема табу. У нас, когато се случи такова събитие, хората сякаш престават да говорят за този човек и избягват темата, защото им е неудобна. Докато си говорим и си спомняме, той като енергия също ще продължава да живее”, казва Люба.

Денят на мъжа ѝ започвал добре, когато успявал да разсмее семейството си с някоя смешка. Притежавал много хубаво чувство за хумор и самоирония. “Това е едно от най-яките неща, които един мъж може да направи за семейството си - денят ти да започва с усмивка.”

Обичал да се шегува и на сцената. Все разказвал за детството си във Варна и

циганските сватби, които се правели в морското казино

На тях гостите цял час раздавали подаръци. Повлиян от спомените си, по средата на някой концерт започвал да раздава въображаеми подаръци на публиката, разказва приятелят му Иван.

Димо се запознава с Люба, когато се явява на прослушване за сериал, а тя е част от хората, които правят кастинга. Още като се виждат, между тях пламва искра. Люба я усеща толкова силно, че чак изоставя прослушването, за да го изпрати. След това дълго си писали, докато в един момент той не се появява пред работата ѝ, за да ѝ даде диск, на който е записал любимия си филм, за да може тя да го изгледа. “Беше много срамежлив, леко притеснен от тази втора среща и изчезна, като каза: “Като го гледаш, ми се обади, за да го обсъдим”. Това винаги ще остане като един от най-романтичните моменти в нашата връзка”, разказва Любомира.

Двамата винаги са били близки. Локдаунът заради ковид също не ги променя. Напротив, усещат го като проверка на семейството, която само доказва колко се обичат.

С Иван Велков, с когото Димо основава групата, се познават още от деца във Варна. “Един ден бяхме седнали на стъпалата до огледалните стъкла на Партийния дом във Варна и си говорихме с Димо дали някой ден ще станем известни, да имаме банда и то се сбъдна. Тогава дори не сме си мечтали за това, което сме направили досега”, разказва Иван. Били кротки деца, свирели, репетирали, не пушели, но пък пиели кола в огромни количества.

В момента подготвят документален филм за група ПИФ с видеозаписи от техни концерти. “Каквито проекти е започнал, по един или друг начин във времето ще ги докарам до завършен вариант”, казва Люба.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>