Ресорното министерство готви закон за браншовите организации в земеделието

05.06.2022 15:17 Ваньо Стоилов
Социалният министър Георги Гьоков /вляво/ и министърът на земеделието Иван Иванов изслушаха внимателно проблемите на производителите на рози и на череши на среща днес в Казанлък.
И производители на череши се оплакаха на земеделския министър Иван Иванов /вдясно/ от ниската изкупна цена на продукцията им.
Земеделският министър Иван Иванов увери собствениците на розови насаждения, че държавата ще ги подкрепи, за да запазят те икономическата си устойчивост.
Председателят на сдружение на собственици на близо 6 хиляди декара розови насаждения Венелин Великов /вдясно/ обобщи пред министър Иван Иванов основните проблеми пред бранша.
Участващите в срещата днес в Казанлък собственици на розови градини внимателно изслушаха отговорите на министрите, някои дори ги "стенографираха" с телефоните си.

Обединени по-лесно ще се борите за правата си, увери в Казанлък министър Иван Иванов производители на рози и на череши

"Разпоредил съм до края на юни да е готов проектът за закон за браншовите организации в земеделието. След това ще го предоставим за обществено обсъждане. В него залагаме на френския опит. В момента секторът е разпокъсан, обединени ще можете по-лесно да ударите с юмрук по масата и да защитавате правата си. Ще има промени и в закона за маслодайната роза". Това каза днес пред производители на рози и на череши министърът на земеделието Иван Иванов, които го поканиха на среща в Казанлък. В разговора по проблемите на стопаните се включи и социалният министър Георги Гьоков.

Двамата министри участваха във финалните прояви на 119-ия поред Празник на розата, но намериха време и за нерешените въпроси пред растениевъдите.

Венелин Великов, председател на сдружение на розопроизводители, които обработват около 6 хиляди декара розови градини, обобщи пред министрите основните проблеми на колегите си: по-слаба реколта в сравнение с миналата година, ниска изкупна цена на розовия цвят, липса на работна ръка в градините, скъпи торове и препарати за тяхната обработка. "Държавата ще ни даде по 125 лева на декар заради разходите ни през миналата година, но това е повод на преработвателите на рози да държат ниска изкупната им цена, която е само 2,50 лева", обясни Великов.

Производители на череши също се оплакват от ниска изкупна цена, купувачите на плода направо ги изнудвали. "Задължението ни да изготвяме всяка сутрин еднодневни трудови договори с берачите не работи, това много ни затруднява", казаха още собствениците на розови и овощни градини и поискаха този срок да бъде по-дълъг, например за седмица, а по възможност - и за цялата кампания.

Министър Иванов определи някои от изнесените на срещата факти за ситуацията около розовите насаждения като шокиращи и покани представители на собствениците на градини за по-обстойна среща в министерството още през започващата седмица. Той каза още, че в момента у нас по закона за маслодайната роза са регистрирани 2800 производители, които се грижат за около 45 хиляди декара градини и на година добиват 14-15 хиляди тона розов цвят.

На 7 април т.г. Европейската комисия одобри помощ за земеделските производители, включително и на рози, която ще осигури ликвидност на стопаните, като компенсира част от повишените им разходи за производство заради пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. Общият бюджет за това у нас е 143,5 милиона лева, като помощта за маслодайната роза е около 5 милиона. Предвидено е изплащането на средствата да започне до 15 юни 2022 г.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>