Фирма остави пациентите на половината джипита без е-направления, лекарите я дават на съд

03.06.2022 22:15 Константина Костова
От 1 юни много от семейните лекари не успяват да издадат електронни направления на пациентите си.
д-р Георги Миндов

“Контракс”: Работим денонощно над бъговете, но е проблем, че не министерството и касата, а ние сами финансираме разработването на здравен софтуер

Изпратен мъж на гинеколог вместо на хирург, върнати пациенти и неиздадени направления - трети ден личните лекари трупат сигнали за проблеми с електронните направления.

От 1 юни вече не се приемат хартиени

направления Лекари, поликлиники и специалисти обаче се оказаха неподготвени да издават единствено електронни и се стигна до връщане на пациенти, които имат нужда от насочване към специалист.

Проблемите с е-направленията за прегледи и изследвания са заради една фирма - доставчик на софтуер, категорично е здравното министерство.

Недопустимо е заради една фирма, доставчик на софтуер, която

е неглижирала процеса по въвеждането на този вид електронна

здравна услуга, потърпевши да са граждани и лекари”, остра бе в официалната си позиция министър Асена Сербезова.

Тя не посочи името на IT компанията, виновна за хаоса от 1 юни, но фирмата сама се разкри, като изпрати писмо до медиите, в което се извинява. Става дума за “Контракс”, която

обслужва над 2000 от общо- практикуващите лекари

в страната и над 1000 кабинета на специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП).

Според данни на Националния статистически институт джипитата у нас са общо около 4000, което означава, че засегнати от проблемите с направленията са половината от тях.

“В 13-и ДКЦ е хаос, уж направлението генерира номер, но номерът не излиза върху него”, разказа лекар от столичната поликлиника. Според медика

проблемите ще продължат поне още два-три месеца

“Някои пациенти са получили направление, но като отидат до дадена клиника или болница, там не могат да го изтеглят и да се ползва”, обясни председателят на Софийското дружество на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

В Българската асоция по информационни технологии “Контракс” е регистрирана като “водещ доставчик на информационни и комуникационни технологии”. Но още от първия ден на въвеждането на електронните направления започнаха да постъпват жалби срещу фирмата.

Първият сигнал до Българския лекарски съюз бе от Благоевград, като оплакванията са свързани само със софтуера “Хипократ” на “Контракс”. На следващия ден жалби постъпиха и от Добрич и Габрово. В тях отново се обяснява, че лекарите не могат да издават и изтеглят електронни направления и такива за медико-диагностична дейност (МДД) поради липса на осигурен софтуер.

“Имаме проблем с Националната здравноинформационна система във връзка с валидирането и пускането на МДД-тата. Не можем да пуснем за рентген и лаборатория”, разказа пред “24 часа” и управителят на 11-и ДКЦ в София Таня Евтимова. По думите ѝ е невъзможно да се пратят данни към системата.

От виновната фирма уверяват, че специалистите работят денонощно за бързото разрешаване на всички проблеми, както и че още в рамките на деня те биват оправяни. Посочват обаче, че липсва финансиране от страна на здравното министерство и НЗОК за развитие на софтуерните продукти за медиците. Това принуждава компаниите разработчици самостоятелно да финансират развитието на медицинските софтуери, а увеличаването на абонаментните такси е труден процес и не може да покрие инвестициите, обясняват от “Контракс”.

“Когато става въпрос за големи системи и масовото им въвеждане сред потребителите, единствената ключова дума е време. Изисква се малко време да се разрешат възникналите проблеми”, каза управителят на фирмата Йордан Йорданов пред “24 часа”. Обясни, че някои от проблемите са бъгове в системата, които още същия ден се решават.

Остарелите компютри на лекарите, софтуери, драйвъри, електронни подписи трябва да се пренастроят, когато се пуска нова функционалност, подчерта Йорданов. Според него фирмата е виновна само за 10% от проблемите с направления. “Всички проблеми вече са разрешени, няма такъв, който не е оправен”, категоричен бе управителят.

Проф. Сербезова обаче ще настоява виновните фирми да се санкционират. Ще подкрепя всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им през последните два дни достъп до здравеопазване - по причина “неразбрали” частни субекти, заяви министърка. Тя даде срок до понеделник разработчиците на медицинския софтуер да оправят ситуацията.

От БЛС вече обявиха, че са готови да заведат колективен иск от името на лечебните заведения. Искат проверка от компетентните органи кои компании не са си свършили работата в срок. “Настояваме и за въвеждането на строг лицензионен режим с ясно разписани отговорности за всички компании, които изработват медицински софтуер”, пишат те.

Тези, които ползват друг софтуер, не срещат проблеми. “Ние сме подготвени още преди 20 дни от софтуерната компания, която ни обслужва”, каза директорът на 12-и ДКЦ д-р Васил Василев. 10 дни преди старта на е-направленията направили обучение на медиците. Поликлиниката има дубликати на електронни подписи, ако някой го загуби, за да не се спира работата.

Лекарите обаче негодуват от допълнителното натоварване на медиците. “Удължава се времето за попълване, допълнително се правят няколко стъпки - пин-код, електронен подпис, код”, обясни д-р Василев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>