МОН: Везиева е станала доктор с 86-95% плагиатство. Тя: Ще обжалвам (Обзор)

03.06.2022 21:40
ДАНИЕЛА ВЕЗИЕВА

Четирима арбитри потвърждават наличието на плагиатство в големи размери в дисертационния труд и автореферата на г-жа Д. В., с който тя е станала доктор по национална сигурност в НВУ “Васил Левски” във Велико Търново. Поради това Комисията по академична етика приема, че в процедурата за присъждане на образователната и научна степен “доктор” г-жа Д. В. е осъществилa плагиатство. Това се посочва в официалния доклад от Комисията по академична етика при министъра на образованието и науката.

Даниела Везиева, която се визира в заключението, е бивш служебен министър на икономиката, в момента е член на борда на директорите на БДЖ.

В становище Везиева вчера обяви: “Докладът на Комисията по академична етика и изнесените в него констатации в публичното пространство ще бъдат обжалвани в законоустановения срок и ред, като по съществото на направените изводи ще изложа подробно становище.” Проверката по дисертацията бе извършена след сигнал, подаден преди шест месеца. В него се твърди, че в разработката си за придобиване на научна степен “доктор” бившата служебна министърка на икономиката е използвала чужди материали.

Според един от арбитрите в дисертационния труд и автореферата има 86,6% плагиатство - копиране от оригиналните източници без стилистична и граматическа преработка. Според друг арбитър процентите са 95. Според заключението му “е налице плагиатство в особено големи размери...което...шокира с мащаба и обхвата си”.

“В становището си г-жа Д. В. не коментира по същество изложените в становищата на четиримата арбитри факти и изводи, касаещи плагиатството. Според нея разглеждането на сигнала от Комисията по академична етика е недопустимо, тъй като процедурата, въз основа на която е присъдена образователната и научна степен “доктор” е приключила през 2018 г., а сигналът от проф. С. е подаден в МОН през 2021 г.”, се казва още в доклада на етичната комисия.

В заключението четиримата арбитри потвърждават “наличието на плагиатство в големи размери в дисертационния труд и автореферата на г-жа Д. В”.

Според доклада министърът на образованието и науката трябва да запознае ръководството на НВУ “Васил Левски” с резултата от проверката.

Ректорът пък следва да упражни предвидените в Закона за развитие на академичния състав правомощия за отнемане на научна степен и в срок от 60 дни да уведоми МОН за предприетите действия.

Началникът на Националния военен университет “Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов в момента е в отпуск и каза за “24 часа”, че ще коментира, след като се запознае с доклада.

В отговор на въпрос на “24 часа” от 13 декември 2021 г. Везиева твърди, че няма притеснения от проверката.

“Бих се притеснила, ако някой от научните ми ръководители ме е обвинил в това, защото тогава щеше да е плагиатство - ако съм ползвала нещо, което съвместно съм работила с тях и съм го имплементирала в друг труд. Но когато става въпрос за съвместна дейност между научен ръководител и докторант, това не е плагиатство”, каза тогава Везиева.

И допълни, че обвиненията в плагиатство се появяват след двуседмичната ѝ битка с трима членове на Съвета на директорите на ДКК, които тя освободи.

“За мен това си е атака. Премерена, в подходящия момент, когато се структурира споразумение, когато се говори за нов кабинет”, допълва тогава Везиева пред “24 часа”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>