Ейми Бърнет, вицепрезидент на "Локхийд Мартин": Почваме F-16 за България още тази година

03.06.2022 19:00 Радко Паунов
Ейми Бърнет, вицепрезидент на Локхийд Мартин.

- А през 2023 г. ще направим първия тестов полет

- Не участваме във финансовите договорености между правителствата на България и САЩ, добави вицепрезидентката

Ейми Бърнет е вицепрезидент по бизнесразвитие на "Локхийд Мартин" - компанията, която произвежда изтребителите F-16.

Фирмата участва с щанд на военното изложение "Хемус 2022" в Пловдив.

Бърнет прие да отговори на въпросите на в. "24 часа", макар и много лаконично.

- Г-жо Бърнет, случвало ли ви си е да заплатите скъпа стока в магазин, но да не ви я предоставят и вие да не може да я ползвате с години?

- Вероятно през живота ми се е случвало.

- Какво си купихте и не го получихте?

- Това въпрос за F-16 ли е?

- Да, тъй като българската държава е платила преди две години 2,1 млрд. лева за 8 изтребителя F-16 и още не ги е получила.

- Това е въпрос на договорка между правителствата на България и САЩ. И плащанията са част от тази сделка.

- Може ли да кажете кога точно ще пристигнат първите изтребители F-16 Блок 70, защото българите наистина се интересуват?

- Заводът ни в Грийнвил започна да получава вече части за българските изтребители. И вярваме, че до края на тази година ще започне производството.

- А кога ще бъдат готови?

- Първият изтребител от продуктовата ни линия в Грийнвил ще бъде готов през 2023 г. и се надяваме да видим тогава първия тест в полет. Това ще стане в САЩ. А производството на българските изтребители ще започне още тази година.

- И 2025 г. ще дойдат?

- Американското правителство управлява доставките на самолетите за всички наши клиенти. Така че те са наясно и те отговарят за сроковете.

- Какво показват наблюденията ви в Граф Игнатиево, където ще бъдат новите F-16 - готово ли е летището за тях?

- Не съм била в Граф Игнатиево и нямам лични впечатления какво е направено там. Това би бил въпрос на договаряне между българското и американското правителство.

- Предвиждате ли някаква компенсация за забавената доставка на американските изтребители?

- Това е отново въпрос на договорка между правителствата.

- Дали вече е представена втората оферта за следващите 8 изтребителя F-16?

- Това се прави от правителството, а не от "Локхийд Мартин".

- Ще има ли някаква отстъпка от цената за вторите изтребители и каква би могла да бъде тя?

- Локхийд Мартин не участва във финансовите договорености между американското и българско правителство.

- България е третата държава след Словакия и Бахрейн, за която правите самолети. Очаква се след това да имате "производствен прозорец", преди да започнете за Тайван и Мароко. Ще можете ли да ни вместите в този "прозорец" за втората доставка?

- В момента са поръчани 128 изтребителя от 5 държави. Доставките им се определят от американското правителство.

- Обсъждано ли е с вас да доставите по-стари модификации изтребители на преференциални цени за България от замразените си запаси, тъй като в момента няма с какво да охраняваме небето си?

- Ако такава молба е отправена, тя се решава на междуправителствено ниво.

- Появиха се твърдения на български политици, че САЩ отлагат доставката за България, тъй като се опасявали от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия. Доколко са състоятелни такива изявления?

- Не мога да коментирам, защото не съм ги чула.

- Какво представлява новата производствена линия на Локхийд Мартин?

- В момента продуктовата линия произвежда по 4 изтребителя на месец. Напоследък са наети 300 души, които да се включат в работата. Мотивирани са и знаят колко е важно това, което вършат. Следващата година е много важна, тъй като се очаква на завода да е готов и да направи първия си тестов полет. Съобразяваме се с нуждите на клиента и гледаме да оптимизираме нашата работа. Вярваме, че F-16 запълва нуждите на България, и правим всичко възможно да изпълним поръчката.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>