Съветник: Още 200 000 павета изчезват от Пловдив, градът губи облика си

03.06.2022 11:00 Радко Паунов
Работници пренареждат павета в Пловдив. Все по-малко са майсторите, които могат да вършат такава работа.
Веселина Александрова
Зам.-кметът Пламен Райчев обясни, че има достатъчно количества.

- Каменните блокчета се дават на Пловдивската митрополия за църкви и манастири

- Имаме достатъчно. По-добре ли е да се крадат, пита зам.-кметът Райчев

200 000 павета дарява на Пловдивската митрополия общината, гласи предложение на зам.-кмета Пламен Райчев да местния парламент. Понеже каменните блокчета са общинска собственост, затова съветниците трябва да кажат "да" или "не".
Веселина Александрова от "Демократична България" реагира, че раздавайки павета, Пловдив е на път да се раздели със значима част от облика си. Преди години друг съветник - Димитър Костов, който вече не е между нас, изчисли, че всяко каменно блокче струва 1 евро.
Александрова информира, че комисии в общинския съвет ще гледат прехвърлянето на 200 000 павета.
"Какво се предлага всъщност? Пловдивската митрополия ги е поискала, но няма особена конкретика. Посочено е, че ще са за "облагородяване на 2000 кв. м площи, разположени на територията на манастири, църкви и параклиси в област Пловдив", посочва съветничката.
Тя нарича "светотатство" раздаването на тази ценност, която според нея е част от историческото наследство на гради. Паветата са частици от пловдивските тепета, посочва Александрова. А известно е всъщност, че това е най-здравата настилка, стига да има кой да я поддържа и пренарежда.
"Паветата ще заминат някъде из областта, дори не знаем къде и дефакто вече няма да са на пловдивчани. Как и къде ще се ползват, ще решава притежателят им", допълва юристката.
И припомня, че преди 2 години Общинският съвет предостави 70 000 павета за полагане в имот, публична общинска собственост (на тенискортове на Младежки хълм). "Това е едно - каменните блокчета отиват в общински имот и собствеността не се губи. Но новото предложение е съвсем друго", посочва Александрова. И пита докага ще разпиляваме историята си.
Според друг изявен юрист - адвокат Емилия Недева, "едно от огромните престъпления на управленията в Пловдив през годините са паветата". Много от тях са поставени в частни имоти, а там, където са били в публичните пространства, са заменени с асфалт по-тънък от слюда. "Безобразията нямат край", възмущава се Недева.
Зам.-кметът Пламен Райчев, по чието предложение паветата се дават на митрополията, обясни, че част от тях ще бъдат наредени в двора на новия храм "Св. Архангели" в Стария град, където ще е и седалището на владиката. Друга част отивали на Кръстова гора.
"Имаме достатъчно количества. По-добре ли е да стоят по складовете и да ги крадат. В случая помагаме на Църквата. Паветата отиват за дворовете на храмовете, всички хора ще ги ползват. Митрополията няма да ги продава", обясни Райчев.
Попитан знае ли, че пловдивски павета има и в частни имоти, той отговори положително. "Има такива случаи, но ние не сме разследващ орган, за да установяваме произхода им. Паветата се съхраняват в складовете на "Драгиев и ко" и на "Пътинженеринг". Там са на отговорно пазене. Ако има липси, отговаря този, който ги съхранява", допълни зам.-кметът.
Той описа как общината използва каменните блокчета. "Постъпва заявление от даден районен кмет, че му трябват за еди коя си улица толкова квадратни метра. Аз казвам "да". Районният кмет праща фирма в склада, там ги описват и ги товарят. По този начин водим отчет", каза Пламен Райчев.

Правната комисия в общинския съвет отложи точката с паветата за митрополията , като поиска от администрацията информация с какви налични количества Пловдив разполага. Изиска и допълнителни данни къде точно ще бъдат вложени въпросните 200 000 каменни блокчета .

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>