Диабетът ни отне Нери Терзиева, изпращат я в много тесен кръг (снимки)

02.06.2022 19:50 Радко Паунов Ваня Драганова
НЕРИ ТЕРЗИЕВА
Нери Терзиева и Живко Желев като журналисти в Телевизионния център в Пловдив
Нери по време на живото предаване “За един милиард”

“Журналистико мио”, реагираше легендарната водеща при всяка крачка встрани

Кончината на Нери Терзиева потопи в скръб цялата журналистическа гилдия. И голяма част от България. Тя беше човекът, който промени от екрана сухия и скучен начин на поднасяне на информация. И с това си заслужи правото дори и в годините, когато беше вече встрани от медиите, да ги следи под лупа и понякога да реагира с “Журналистико мио” при всяка крачка встрани.

Приятели и колеги не са на себе си, след като научиха, че в нощта срещу 2 юни е починала в пловдивска болница.

В последните години страдаше от тежък диабет

и състоянието ѝ се е влошило тези дни.

И не само журналистите скърбят за нея. А и още много хора - последователи и зрители. А пловдивчани са буквално покрусени. Тя не изневери никога на любимия си град. И винаги подчертаваше откъде е. “Ще ни останат спомените за вдъхновяващите срещи с нея - приятелски и професионални”, казват репортери, които общуваха с нея.

“Пловдив загуби част от себе си”, написа журналистът Николай Стоянов.

След като завършва гимназия в Асеновград, през 1970 г. тя е приета във Факултета по журналистика в Софийския университет, а веднага след дипломирането си започва в Телевизионния център в Пловдив. Тук среща бъдещия си съпруг Евгени Тодоров.

“За мен Нери беше първо учител, а после и приятелка. Тя беше първият човек, който ме посрещна в Телевизионния център в Пловдив по време на стажа ми. После, когато започнах работа там, ми подаде ръка. Беше много мила, но и много изискваща. Имаше много тънък усет за телевизия, разбираше много от монтаж, а за писането на новините все повтаряше: “Глаголи, глаголи!”, разказва Веселина Божилова, която е работила с Нери от 1980 до 1993 г. Тя си спомня и трудноразбираеми днес случки. Когато Нери отишла в София да води централните новини на БНТ, често поръчвала репортажи на Божилова от Пловдив.

“През вечер се случваше тя да остане много доволна и да ме похвали, а на другия ден пловдивските началници да ме накажат за същия материал. Понякога го отнасяха шофьорът или операторът, но все имаше някой наказан, защото Нери променяше новините в София, но тук нещата се случваха много бавно”, описва Божилова. Работейки вече в София, Нери се прибирала всяка вечер до Пловдив и на другия ден в 6 ч сутринта поемала обратно с първия експрес и за нейните пътувания се носят легенди.

“Вечер след емисия я караха с патрулка

от БНТ до КПП-то на Църна маца в София и я оставяха там. После полицаите ѝ спираха коли да я закарат на стоп до Пловдив. Само че веднъж Нери попаднала на някакъв военен – тя туркиня, свързана със СДС, много далече от правата линия на БСП. Той ѝ се беше карал в колата през целия път и я беше оставил посред нощ малко преди Пловдив. Беше се прибрала с кола на КЦМ”, връща лентата Божилова.

В началото на кариерата си Нери нямала книжка и не искала да кара курс, но пътуването до София я принудило да стане шофьор. По спомените на Веселина Божилова се качила на колата веднага щом се научила да тръгва и спира, след първите часове с инструктора. “Помня как Евгени се притесняваше тогава, но накрая Нери взе книжка”, връща се години назад Божилова.

Понеже Телевизионният център и радио “Пловдив” делят обща сграда, някои спорят къде е изгряла звездата на младата Терзиева.

“Нери най-напред тръгна от Радио Пловдив. Заедно правихме разни директни репортажи. Беше едно слънчево, готино момиче. Бяхме доста близки тогава и тя ми каза: “Само да минат 5 - 6 месеца, след като родя, и се връщам. Беше велика майка, грижеше се много за дъщеря си Антония”, разказва дългогодишният радиоводещ Людмила Сугарева. По думите ѝ още от първите стъпки на Нери в професията си проличала класата ѝ на журналист.

“Умееше да напипа най-актуалното, беше смела. И много сърдечна

При нея нямаше тази грубост, която я виждаме днес. Дори да не беше съгласна с нещо, винаги с усмивка го казваше. Напориста, слабичка, височка. Беше кукличка”, припомня Сугарева.

А колежката ѝ от млади години - някогашната водеща на известното предаване “Адрес 4000” Пепа Славчева, с много тъга говори за Нери.

“Преговарям дните и живота си с нея, след като синът ми съобщи скръбната новина. И няма как да бъде. Професионалните ни съдби в определен период бяха много навързани. Късмет бе да имаш такъв колега като нея до себе си. В чисто професионален план Нери ме е дърпала много напред”, признателна е Славчева.

Двете са работили 5 г. в легендарното предаване “За един милиард” - изумително за времето си и бизнесориентирано, макар да е в разцвета на социализма. През 80-те години в деня, когато се излъчваше, улиците в градовете опустяваха, хората се прибираха и сядаха пред телевизорите. Излъчваше се на живо с много участници и атмосфера. Казват, че тогава е изгряла звездата на Нери. По това време е възродителният процес и тя е принудена да смени името си на Нели Терзиева. Макар да е таяла болка, това не е личало в работата ѝ.

“Всяка от нас искаше да е много добра. Когато се тръгваше към обсъждане на поредното издание на “Милиарда”, ръководителят на програмата Иван Кайдъмов събираше целия екип и всеки трябваше да предложи свои идеи. Нали знаете, че когато единият човек, който ще представи вижданията си, е Нери, другият е Живко Желев, третият - Евгени Тодоров (съпругът ѝ - б.а.), еми няма да спиш цяла нощ, за да мислиш”, припомня си Пепа Славчева. По думите ѝ състезание в добрия смисъл е имало не само между Нери и нея, а в целия екип.

“И това беше прекрасно. Нери го умееше това много. Безспорно талантлив журналист”, допълва тя. Казва, че и като човек Нери е била раздаваща се.

“Сърцата, гледаше да подкрепи всеки

Моят съпруг Николай Пенчев (дългогодишен оператор в БНТ - Пловдив - б.а.) си отиде преди време от тежка болест. Нери застана до мен. Тогава беше на друга позиция. Предлагаше ми консултации с известни лекари, предоставяше ми дори колата, с която се движеше тогава, само и само да облекчи това, което се случваше в моя личен живот”, припомня Славчева.

По същия начин Терзиева се бореше да помогне на известната радиожурналистка от Пловдив Пенка Калинкова, когато се разбра, че е покосена от коварна болест. “Изобщо широко скроен човек, с голямо топло сърце. Винаги готова да подаде ръка. Като приобщиш това към професионалните ѝ качества, портретът ѝ става пъстър и многопланов. Човек може само да се възхити и по някакъв начин да казва: “Имах щастието в определен период да бъда редом с Нери Терзиева”. Казвам това съвсем откровено”, изтъква Славчева.

“Знаете, че бяхме телевизионни семейства. Тя с Евгени, аз с Николай. Това също ни приобщаваше като съдби. Покрай децата сме били много близки - нейната Тони и моят Николай. И чисто човешки неща са ни свързвали, което правеше общуването ни пълно с чувства и с емоции”, допълва дългогодишната журналистка.

Спомня си как младите репортери били подложени на нещо като вътрешен конкурс. От София програмният директор Стефан Велев дошъл и разпределил теми. “Не си спомням в кой град бяхме. Но всеки от нас трябваше страшно бързо да подготви своя телевизионен репортаж. И мисля, че един от най-добрите беше на Нери”, казва Пепа Славчева.

В мислите ѝ изплува и друг период, когато с Нери са правили рубриката “Родолюбци”. В нея герои били хора, които за ползу роду вършили красиви неща. Тогава с нея и Евгени направихме хубави филми. И това беше друго общуване. Не на икономическа и шоу основа, каквото беше “За един милиард”. А разказвахме човешки истории с друга чувствителност, с друго отношение. Нери ги умееше тези неща”, разчувства се Славчева.

Сърдечна, отзивчива. Никога не забрави да поздрави стари приятели и да се радва на техните успехи. Както и не забрави откъде е тръгнала и своето обикновено семейство с майка шивачка и баща учител, казват близки до Нери. Голямата ѝ радост бяха двамата ѝ внуци - Тодор, който е абитуриент, и по-малката му сестра Ева.

Поклонението ще е в най-тесен семеен кръг, след което тленните останки на Нери Терзиева ще бъдат кремирани.

БНТ - Пловдив, ще посвети на Нери специално издание в предаването “Линия култура” идния четвъртък. Отделно в нейна почит подготвя публична прожекция с авторски материали и предавания с нейно участие, съобщи директорът на Телевизионния център Десислава Шишманова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>