"Възраждане" дава сделката за F-16 на прокуратурата

02.06.2022 10:56
Николай Дренчев

Била сключени неправомерно

Сигнал за извършени злоупотреби с обществен ресурс и извършени злоупотреби от длъжностни лица във връзка със сключването на договора за американските изтребители F-16, ще подадат днес от "Възраждане" до прокуратурата, съобщи зам.-шефът на партията Николай Дренчев.

Причината е, че от "Възраждане" смятат, че договорите се сключени неправомерно, защото нямало срок от американска страна кога трябва да бъдат доставени самолетите. Освен това САЩ имал право "едностранно да не ни дадат това, което сме поискали", както и "да увеличат цената", твърди Дренчев.

Това е, което открих, след като дълго време се рових в договорите, които между другото са засекретени по много странен начин, каза той. 

Със сумата от 1,256 млн. долара можеше да се направят детски болници и да се излекуват всички деца, продължи Дренчев.

На няколко пъти той спомена и името на бившия министър на отбраната и почетен председател на ВМРО Красимир Каракачанов, по чието време бяха сключени договорите. 

"Самолетите са били поръчани в несъществуващ завод, въпреки че едно от изискванията на ВВС, които в последствие са нарушени, са самолетите да бъдат в експлоатация към момента, в който се извършва поръчката. Тоест това да бъде реално действащ самолет, на когото да се знаят реалните бойни способности", каза Дренчев. Той настоя, че в историята на авиацията много самолети не достигали реалните параметри, които са им заложени, в бойни действия. 

"Ние поръчахме блок 70, който е възможно да е много хубав, но е възможно и да не достигне реалните параметри. Ние купихме котка в чувал. Не знам кога ще го доставят, дали въобще ще го доставят и дали няма да ни поискат още повече пари", каза той.

"Ние в момента фактически нямаме договор. Имаме документи, които са подписани и на български език са преведени като международен договор, а от английски е писмо за приемане на оферта, което де факто не е документ и не обвързва американското правителство, което е страна по договора", каза той.

Дренчев се похвали, че самият той е завършил ВВС. Но обясни, че в момента Висшето въздушно училище не било на добро ниво, а по-скоро приличало на "аероклуб".

Той настоя да се намери начин да се ремонтират съветските МиГ-29.

"Лично аз смятам, че европейските изтребители са по-добър вариант.  Въпреки, че са с някои пропуски в техническите качества, но са безкомпромисни по отношение на ценна и възможност за поддържане", каза той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>