Украинци от Елхово искат в Пловдив - било много по-добре (снимки)

01.06.2022 14:14 Радко Паунов
Оксана с 5-месечния Сани са доволни от условията в Белодробна болница. Снимки: Авторът
Печки, перални и сушилни са струпани във фоайето на бившата белодробна болница.
Работник поставя брава на една от вратите.
Наталия Еллис приема дарение и се разписва.

Звънят и настояват да ги приемем. Но не можем всички. Всеки ден настаняваме хора, трябва обаче да става постепенно, защото тръбите на сградата няма да издържат.

Така Наталия Еллис, основният двигател по преобразуването на бившата Белодробна болница във временен център, обясни интереса на бежанци от Елхово към Пловдив. Те настоявали да бъдат преместени във втория град. И има защо.

В някогашното здравно заведение, чието преустройство продължава, вече има 5 жени с 9 деца. "Чакаме още, правим каквото можем", допълни Наталия. Приспособени за обитаване са около 20 стаи. Те са далеч по-привлекателни, отколкото контейнерите в Елхово. А и храната е по-добра. Доставя се от социалните трапезарии. Закуската например беше шунка, чай, сирене, масло, а не баница в найлон, каквато получаваха бежанците в елховския лагер.

Най-малкият обитател е 5-месечния Сани от Одеса. Пристигнал с майка си Оксана в Пловдив, когато бил едва на два месеца.  Сега двамата са настанени в самостоятелна стая, в която има легло, гардероб и креватче за бебето. Оксана проявява дух и не се предава. Подрежда дрешките на малкия, пуснала е музика, макар ъглошлайфове да я заглушават. Работници ремонтират съседни стаи, слагат бойлери, печки, перални. 

Сградата все още е строителна площадка. Всичко се прави предимно с дарения.

Работници от "Градини и паркове" събират окосената трева, за да напръскат срещу кърлежи. Служители на "Жилфонд" боядисват стени.

Очаква се в четвъртък кметът Здравко Димитров да посети временния център и да го открие символично.

Дворът е задръстен от бусове, които непрекъснато доставят матраци, завивки и всякакви пособия. "Нямаше топла вода, вече дойде, след като монтираха бойлери", обясни 23-годишната София Ефиненко.

Във фоайето на първия етаж са струпани нови перални, сушилни, готварски печки.

Светлана Григориевна, бивша учителка от Полтава, е настанена с дъщеря си и внук си Коля в съседно помещение. Разполагат със спалня и детско легло. Багажът им е в торби на земята. Но не губят дух. "Много сме благодарни за гостоприемството", казва Светлана, която доскоро обитавала хотел в града.

И 13-годишната София Артюх, и брат й Максим са доволни от условията в бившата болница. Те са от Запорожие. "Дойдохме вчера. Тримата сме в една стая, но това ни е достатъчно", казват те.

Хората ползват обща кухня, оборудвана с котлон, микровълнова печка, хладилник.

"Имам матраци, но нямам рамки за тях. Бързо измислих. Ще ги поставя върху дървени палети", казва Наталия Еллис.

Мнозина смятат, че Пловдив е пример за гостоприемство. И това се дължи на опита, който има през вековете с оказването на помощ на бежанци от Беломорието, Одринска Тракия, както и с арменците.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>