Пълномощник на “Възраждане” и стар клиент на КПКОНПИ замесени в аферата “Хемус”

31.05.2022 22:58 Кирил Борисов
Борислав Колев за пореден път помоли съда да го пусне с парична гаранция, за да може да работи. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Единственият обвиняем за прането на пари Борислав Колев ги посочил на разследващите

Георги Георгиев от Лом и Иван Филадов от Благоевград са мъжете, които обвиняемият за пране на пари по делото “Хемус” Борислав Колев е посочил като замесени в аферата. Първият го придружавал, докато носил парите от банката към чейнджбюро, както и имал връзка с подставени лица от кухите фирми, а вторият вземал пачките и ги отнасял. Това става ясно във вторник, когато Апелативният съд окончателно остави Борислав Колев под домашен арест, докато тече разследването.

По делото са разпитвани управителката на строителната фирма “Европейски пътища” (с предишно име “Пътища Пловдив”), правени са очни ставки, следствен експеримент, разпознавания.

Засега 42-годишният футболен рефер Борислав Колев е единственият обвиняем за прането на 54-те млн. лв., отпуснати за строежа на лот 5 на магистралата.

Схемата вече е позната. През 2018 г. държавната фирма “Автомагистрали” сключва договор по инхаус процедура с “Водно строителство Благоевград” за наем на техника и материали, което възлага дейността на свързаната с нея “Бул строй груп ИГ”, на която са преведени 54-те млн. лв. След това тази фирма прави същото с 5 дружества, чиито собственици са малоимотни и неграмотни хора и нямат капацитет да изпълняват дейностите по строежа на магистралата.

Пред съда Борислав Колев за пореден път посочи, че не той е основният герой в аферата.

“Още през декември заявих, че обвинението се крепи на лъжесвидетели и това се доказа. Ако моето място е тук, то много други трябва да са до мен.

Съдействам на разследването, а други лъжат и манипулират. Моля да ми позволите да работя и да се грижа за семейството си”, каза Колев пред съда. Според обвинението той е осигурявал подставени лица от фирмите, които са крайните получатели на милионите за лот 5 на “Хемус”, както и пълномощници, за да бъдат теглени сумите. След като ги теглили на каса в “Интернешънъл Асет банк”, те му ги предавали, а Колев и Георги Георгиев ги отнасяли в чейнджбюро “С 999” на столичния бул. “Христо Ботев”. Според обясненията на Колев от бюрото ги вземал Иван Филадов и ги носел в Благоевград.

Иван Филадов има заложна къща и няколко други фирми с разнообразна дейност, но е известен в региона с отпускането на заеми, показа проверка на “24 часа”. Той няма преки връзки с фирмите “Водно строителство Благоевград” и “Бул строй груп ИГ”, които са замесени в схемата за лот 5 на “Хемус”. Личните данни и трите имена на Филадов, с които “24 часа” разполага, показват, че през 2019 г. е бил упълномощен от Костадин Костадинов, за да представлява партията му “Възраждане” пред общинската избирателна комисия в Симитли. Информацията е от ЦИК. Тогава имаше местни избори. Потърсен от “24 часа”, Костадинов поясни, че тогава не са участвали в изборите, защото кандидатът им Методи Стойнев се е отказал в последния момент от надпреварата за кмет.

“Не познавам Иван Филадов. Вероятно е приятел на Стойнев”, каза Костадинов.

Според прокуратурата и съда няма данни парите да са ползвани за строителството на лот 5 на “Хемус”.

“Разследването досега показа, че клиентът ми не е единственият, а организаторът на схемата е Георги Георгиев. Само Колев разказва за факти, които прокуратурата да проверява, включително и кой е вземал парите”, каза адвокат Христо Ботев, който защитава обвиняемия.

Георги Георгиев, известен в родния си край като Стъкларя, е стар познайник на МВР, прокуратурата, съда и дори антикорупционната комисия. Още от 2013 г. срещу него тече дело в Софийския градски съд за отнемане на имущество, което е обявено за решаване. Разследван е за данъчни престъпления. През 2016 г. беше задържан в акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Това е чейндж бюрото в София, където са носени парите, след като ги теглили от банката.

В същата операция разследващите посетиха и офисите на благоевградската фирма “Агромах” на покойния бизнесмен Методи Бачев, която е свързана с “Водно строителство Благоевград”.

Бяха иззети 1 милион евро, а обявената щета за бюджета от невнесен ДДС бе 14 млн. лв. Още тогава се е знаело, че Георгиев работи с големи компании, които да сключват договори с кухи фирми по работата им като пътни строители.

Според съда обаче Борислав Колев се опитва да омаловажи участието си в престъпната схема, като прехвърля вината на Георги Георгиев. Разпитани са счетоводители, които са обслужвали документално кухите дружества. Те са посочили Колев като човека, контактувал с тях. В телефона на един от пълномощниците на кухите дружества - Георги Шкендов, е намерена комуникация с Борислав Колев, в която си уговарят срещи и обсъждат схемата, посочи съдебният състав. Собствениците на фирмите също заявили, че го познават. В началото твърдели, че не знаят кой е Георги Георгиев, но после си спомнили и за него.

По разследването е разпитвана и Маргарита Попиванова, която е управител на пловдивската фирма “Европейски пътища” АД. Бизнесменът Георги Гергов я продаде на групата компании около “Грома холд” ( с предишно наименование “Агромах”).

Попиванова е казала, че Георги Георгиев я е запознал с Борислав Колев. Разследването за изчезналите 54 млн. лв. от лот 5 на “Хемус” продължава, както и проверките за останалите участъци, финансирани по същата схема. Освен това има още едно разследване, което МВР изпрати на прокуратурата - за неизгодна сделка във връзка с парите за озеленяването на бъдещата магистрала, а в следствието се води за безстопанственост. Обвинения по тях не са повдигани.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>