Кой кой е в енергийния микс от експерти

30.05.2022 19:32
Край полуделите цени на ток, газ и петрол енергетиката - една иначе много експертна тема, влезе в домовете на всички. СНИМКА: АРХИВ
Румен Овчаров
Делян Добрев
Рамадан Аталай
Радослав Рибарски
БОЯН РАШЕВ
КАЛОЯН СТАЙКОВ
ЕЛЕНКО БОЖКОВ
МАРТИН ВЛАДИМИРОВ
ЯВОР КУЮМДЖИЕВ
ВАСКО НАЧЕВ
ТАСКО ЕРМЕНКОВ
ИВАН ХИНОВСКИ
ХРИСТО КАЗАНДЖИЕВ
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ
ЮЛИАН ПОПОВ

Някои са минали през държавни постове, през НПО-та, консултанти на компании

Край полуделите цени на ток, газ и петрол енергетиката - една иначе много експертна тема, влезе в домовете на всички. И особено последните седмици, след като се разбра, че Русия е врътнала газовото кранче на България.

Досущ както покрай избори ефирът се препълва с политолози и социолози, сега по тв студиа, радиа и сайтове се разминават хора, представяни като “енергийни експерти”. Техният опит и експертиза се цени, те знаят числа и контекст, за който ние - дилетанти в темата, не подозираме.

Газът и петролът в контекста на войната в Украйна е много заплетена тема. Чуваме сблъсък на тези, но зрителят трудно се ориентира, защото е бомбардиран с числа и цени. Но дали изчисленията са чисто експертни? Енергетиката е заредена догоре с политически сметки и с лобита зад кадър.

Споровете са многопластови. За газа на единия полюс е, че интересът ни е мигом да скъсаме с руското гориво. На другия - че това ще ни излезе солено и само малцина ще спечелят. “Турски поток”, терминали, конектори, шистов газ се размахват като аргумент по целия спектър.

Руският петрол е по-нюансирана тема. Неслучайно правителството е твърдо против газа, но деликатно с руския петрол.

Друг пласт е ядрената енергетика, да строим или не “Белене” или нови блокове в “Козлодуй” - и тук са полюси.

И за Зелената сделка, която издава присъда на въглищните централи - пак две страни на барикадата.

Всъщност немалко от тези експерти са били на държавна или политическа служба, били са консултанти на големи компании, работят за неправителствения сектор.

Най-известни са партийно оцветените енергийни експерти. От БСП знаков е Румен Овчаров, който е радетел за построяването на АЕЦ “Белене” и за доставките от “Газпром”. В групата на ГЕРБ са бившите министри Делян Добрев и Теменужка Петкова, и двамата сега са депутати. От страна на ДПС специалистът е Рамадан Аталай, който е бил председател на енергийната комисия. Не е сред феновете на атомната енергетика, а на зелената енергия като почетния председател Ахмед Доган.

Новите политически звезди от “Продължаваме промяната”:

- Радослав Рибарски, който е председател на парламентарната комисия. Той държи линията на партията и на кабинета за енергийната част на плана за възстановяване и за исканите две години отсрочка за спиране на руския петрол, а за спирането на газа твърди, че България е изрядната страна и може да търси компенсации.

- Активен и по енергийни, и по финансови теми е депутатът Венко Сабрутев.

При “Демократична България” най-често се изявява Мартин Димитров.

Вижте тук 11 лица, повечето от които не се свързват директно с партийни позиции.

Реалистът, минал през 4 университета

БОЯН РАШЕВ

Боян Рашев е експерт в управлението на енергията, ресурсите и околната среда, който разбира устойчивото развитие като процес на непрекъснато подобряване на качеството на живот. Така се е представил в страницата си във фейсбук.

От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt – консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал. Професионалната му експертиза е в сферата на устойчивото развитие, управление на околната среда, остойностяване на екосистемни услуги, кръгова икономика, качество на въздуха, управление на природните ресурси.

В едно свое представяне споделя, че е учил в 4 университета, в 4 страни, на 4 различни езика.

За “24 часа” е казвал, че ако искаме чисти градове, ни трябват евтин ток, газ и парно. Според него най-големият замърсител е отоплението с дърва.

Рашев защитава енергията от въглища.

Неотдавна заяви, че няма как газ от САЩ да достигне до нас на по-ниски цени. И пита, ако можем да сключим договор с американски компании за доставки на газ, защо не сме го направили досега. Смята, че “кризата с газа е факт още преди войната в Украйна. Европа страда най-много, защото се е поставила в зависимост от Русия”. Подкрепя намеренията за търсене на овъзмездяване заради нарушения от “Газпром” договор.

Центристът

КАЛОЯН СТАЙКОВ

Калоян Стайков преминава през сдружения като Центъра за икономическо развитие и Института за пазарна икономика, преди да стане главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Докторант в Стопанския факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” и магистър по икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги. Зам.-председател е на Българската макроикономическа асоциация.

По темата за спрените доставки на руски газ стои в центъра. Неотдавна написа: “Тази тема отново ни раздели на два лагера. Първите разглеждат казуса в условия на надеждни като количества и цени доставки от Русия, при положение че още миналата година се вижда, че не може да се разчита на Русия като на надежден търговски партньор. Вторите разглеждат казуса повече в академичен контекст, без да се съобразяват с обективни и субективни ограничения, тесни места и др.”

Авариен бутон и прогнози за голямо поскъпване

ЕЛЕНКО БОЖКОВ

Еленко Божков е електроинженер. Работил е в “Техенерго”. Присъединява се към неформалите преди 10 ноември 1989 г., член е на Федерацията на клубовете за гласност и демокрация. Депутат в Седмото велико народно събрание от СДС. Бил е главен секретар на Министерството на енергетиката през 1995 г.

Бе в ДКЕВР, когато тя беше под шапката на правителството по времето на кабинета на Пламен Орешарски. Бе и в стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков бяха обвинени затова, че преди две години по време на протестите натиснали аварийния бутон на метростанцията на Софийския университет. Тримата бяха глобени.

Като бивш член на КЕВР Божков коментира като глупост мораториума върху цените на тока, но пък според други коментари той е осигурил време на кабинета да прецени ситуацията в енергетиката и да намери начин как електроенергията за бита да не се увеличи.

По негови сметки използването на втечнен газ и останалите натрупвания, свързани с осигуряването на алтернативни доставки, ще повишат цената на синьото гориво с между 30% и 50%.

Магистърът по енергийна сигурност

МАРТИН ВЛАДИМИРОВ

Мартин Владимиров е анализатор към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Бил е енергиен консултант към международната компания The Oil and Gas Year. Писал е годишни доклада за петролните и газовите сектори в Казахстан и Саудитска Арабия.

Освен това е работил и като независим консултант по няколко проекта за “Шел” и Центъра “Белфър” към университета “Харвард” - анализ на производството и потреблението на природен газ в Персийския залив и Близкия изток.

А междувременно работи и като политически анализатор за американската компания IHS.

Мартин Владимиров е магистър по енергийна сигурност и международни отношения от Центъра за върхови международни изследвания към университета “Джонс Хопкинс”. Застъпва се за масовото инвестиране във възобновяеми енергийни източници с цел по-ниски цени на електроенергията през следващите 10 години. В този контекст посочва и затварянето на въглищните централи. Според него колкото повече ВЕИ централи има, толкова по-голям е шансът България да стане нетен износител. Многократно се е застъпвал за добива на шистов газ.

“За” АЕЦ и дългосрочни договори за газ

ЯВОР КУЮМДЖИЕВ

Явор Куюмджиев е експерт, който е бил и в енергийния бизнес, и в политиката, и в изпълнителната власт. Завършил е у нас и в Чехия все технически университети. Работил е и в Чехия.

В изпълнителната власт е зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Сергей Станишев в периода 2007 - 2009 г. След това е в частния сектор. Бил е депутат от “Коалиция за България”.

Куюмджиев е “за” развитието на ядрената енергетика, смята, че ни трябват и АЕЦ “Белене”, и два блока в “Козлодуй”.

По горещата тема за газа коментира, че 15 млрд. куб. м втечнен газ, който обеща президентът Байдън за Европа, са нищожно малко при потребление в Европа на 220 млрд. руско гориво. И че трябват дългосрочни договори за доставки на газ, а не да тръпнем два месеца дали ще дойдат двата танкера с втечнен газ.

Контра на руския газ и на АЕЦ “Белене”

ВАСКО НАЧЕВ

Васко Начев е контра на крайностите в Зелената сделка, на спекулациите с цените на въглеродните емисии, както и на изграждането на АЕЦ “Белене”.

Енергийният експерт е работил като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия.

Начев е лидер в бурята от коментари за газа във фейсбук. Иронизира твърдения как руският газ е най-евтиният. “Докато фокусът на внимание ни е насочен в газа, цените на горивата по бензиностанциите продължават да пълзят нагоре, незнайно защо!?” Спори с Делян Добрев по изчисленията за цената на руския газ.

Важни постове в 4 кабинета

ТАСКО ЕРМЕНКОВ

Таско Ерменков е дълги години депутат от БСП, сега е енергиен експерт на партията. В началото на 80-те г. е работил е в “Трансимпекс”.

При управлението на Жан Виденов е директор на звеното за управление на проект за модернизация на ВиК дружествата по линия на Световната банка. При правителството на Иван Костов в Министерството на труда и социалната политика ръководи проекти, финансирани от Световната банка. При правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев е изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност.

Ерменков бе активен участник в изработването на коалиционното споразумение на сегашния кабинет.

Неотдавна заяви, че е неприемлива схемата на “Газпром” за плащане в рубли, но прогнозира поскъпване на газа, “нищо чудно с 20-25%”. Каза още, че руският газ е най-евтин и няма как втечненият да е на ниски цени. Експертът обвинява ГЕРБ, че не са разработили местните находища, но е против добива на шистов газ. Той е “за” нова ядрена мощност, както било записано и в споразумението на коалицията.

Доайенът

ИВАН ХИНОВСКИ

Иван Хиновски е доайен на експертизата в енергетиката с над 45 г. стаж. Беше шеф на НЕК при Иван Шиляшки, когато енергетиката беше в комитет - по времето на кабинета “Костов”. Сътрудник по енергетиката в 4 парламента. Бил е шеф на ядрената енергетика в някога знаковата “Енергопроект”, в борда на АЕЦ “Козлодуй”, консултант на “Уестингхаус”, “Сименс”, “Фраматом”, “Газ дьо Франс”, ЕБВР.

Хиновски стана експерт на “Има такъв народ” и дори бе номиниран за енергиен министър в списъка на Слави Трифонов за кабинет. Бе депутат в краткото 46-о НС и председател на комисията по енергетика.

По телевизията години наред Хиновски се появяваше с проф. Атанас Тасев, който почина от COVID-19. Двамата бяха опоненти за АЕЦ “Белене”. Спорил е публично много и с друго известно име от енергийния сектор - Богомил Манчев.

Хиновски е за зелена енергия. Смята, че комплексът “Марица-изток” трябва да се запази, но въглищата да се подменят с газ и парогазови мощности. Това бе залегнало в плана за възстановяване на вицепремиера от служебния кабинет Атанас Пеканов. В последния вариант - на Асен Василев, те бяха заменени с батерии за складиране на ток.

Преди спирането на природния газ от “Газпром” за България той заяви, че е авантюра решението да не се преговаря с руската компания за нов договор. И че България все още няма условия за диверсификация, всичко около нас е руски газ. Твърди, че България има свои собствени запаси за 480 млрд. куб. м газ. И припомни мораториума от 2012 г. за шистовия газ.

Привърженикът на местните находища и на шистовия газ

ХРИСТО КАЗАНДЖИЕВ

Христо Казанджиев дълги години отговаряше в министерство на енергетиката за природните ресурси. Той е газовият експерт в Българския енергиен и минен форум.

Казанджиев е инженер по търсене и проучване на нефт и природен газ. Има 20 години опит в петролните проучвания в България, Либия и Сирия и в предоставяне на права за търсене, проучване и добив на енергийни и минерални ресурси.

Той е от хората, които застъпват тезата, че в “Турски поток” са вложени български пари, а от него ползата е за “Газпром”.

Според него бизнесът не трябва да разчита на дългосрочните договори с “Газпром” и с азерите и да е клиент на “Булгаргаз”, а да си търси алтернативи, както успешно било направено от “Лукойл”. След спиране на доставките от “Газпром” настоява да се търсят компенсации по съдебен път.

Експертът е привърженик на местния добив на газ, казва, че в България има няколко доказани находища.

Преди години той заяви пред “24 часа”, че Добруджа е нашият газов Клондайк. Беше по времето, когато щатската компания “Шеврон” обяви, че в Североизточна България, край границата с Румъния, е проучено находище на шистов газ.

Бившият посланик – борец за независимост от Русия

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ

Илиян Василев е бивш посланик на България в Руската федерация 2000-2006 г. През 2015 г. е включен в черния списък на руското външно министерство с 89 граждани на ЕС със забрана да влизат в Русия. В коментарите си е твърдо срещу руското влияние у нас. Смята, че “Турски поток” е най-голямата геополитическа услуга, която България е правила на Русия.

Месец и половина преди спиране от “Газпром” на доставките той предлага, за да се намали зависимостта от руския газ, да се мине на отопление с електричество.

В спирането на руския газ вижда опит да бъде свалено правителството на Кирил Петков.

Наблюдава с интерес политическата сцена

ЮЛИАН ПОПОВ

Юлиан Попов привлича вниманието с експертните си коментари и по енергийни теми, и с публицистичните - по общополитически.

От 1994 г. работи като консултант по институционалното развитие, политики на околната среда, климата и образованието. Сред клиентите му са ЕК, Световната банка, ЕБВР и др. От 2008 г. Юлиан Попов е главен консултант на Европейската климатична фондация за Централна и Източна Европа, чиято мисия е насърчаване на климатични и енергийни политики за намаляване на парниковите газове в Европа.

Бе служебен министър на околната среда в кабинета на Марин Райков през 2013 г.

Член е на Консултативния съвет на Инициативата за инвестиции в чиста енергия към програмата на Кеймбридж за устойчиво лидерство.

Застъпник на Зелената сделка. Според него с високите цени на електроенергията въпросът за ядрената енергия пак е на дневен ред, но е против изграждане на нова ядрена централа. Твърдо е за спирането на доставките на руски газ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>