Бейби бумът от COVID изолацията свърши

30.05.2022 10:58 Константина Костова
Д-Р ЗЛАТИН ПЕНЕВ

За 3 месеца на 2022 г. са родени 248 деца по-малко

Само в Пловдив продължава ръстът, защото млади семейства избирали града заради добра работа и условия за живот

Спад и при абортите по желание

Бейби бумът, белязал началото на 2022 година, който много специалисти отдадоха на изолацията заради вълните на пандемията от COVID, приключи още в първите три месеца на годината.

12 392 бебета са се родили през януари, февруари и март тази година, показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Те са с 248 по-малко в сравнение със същия период на миналата година и с почти 700 по-малко от родените през първото тримесечие на 2019-а.

Най-много раждания отчитат в големите градове. В столицата са се родили 3720 деца, във Варна - 1013, и 1644 в Пловдив. За Пловдив това е бум на раждаемостта, тъй като бебетата са над 300 повече от същия период на миналата година.

Според специалистите все повече млади семейства се заселват в Пловдив, където си намират работа и добри условия за живот и създават деца. За сравнение във Варна и областта се забелязва спад на раждаемостта. През първите 3 месeца на тази година там новородените са 1013, а година по-рано - 1090. В София през първото тримесечие на тази година на бял свят са дошли 3720 деца, срещу 3721 за същия период на 2021 г.

Оптимистична тенденция е, че броят на мъртвородените деца е намалял. През трите месеца на тази година той е 60 срещу 76 през миналата. Най-голяма част от починалите деца са отново в София – 20, и в Пловдив - 8, в Сливен мъртвородените са 6. При 32 от починалите основната причина са проблеми в перинаталния период, тоест времето преди раждането до седмия ден след него. В рамките на първите три месеца тази година пет деца са починали от сърдечни проблеми, а 7 от дихателни, други 13 заради вродени аномалии.

Повече родени момчета, отколкото момичета - с тази промяна в тенденцията от последните години приключи 2021-а. 30 273 са момчетата, а 28 796 - момичетата за миналата година, показват данните на Националния статистически институт. За тази година все още е рано да се каже дали тенденцията ще се запази, казват акушер-гинеколози.

Трендът за повече момчета бе забелязан още през октомври миналата година, когато две от големите столични АГ болници – “Майчин дом” и “Шейново” съобщиха за повече деца от мъжки пол. Те са с 13% повече от момичетата, докато през 2020 г. бяха почти поравно, разказа директорът на “Шейново” д-р Румен Велев.

Лекарите се надяват да се запази и тенденцията от миналата година, при която се появиха повече двойки близнаци, заченати по естествен път. Обикновено близнаците са често срещани при инвитро бременностите, но в няколко столични болници, които не са такъв тип център, се наблюдаваше раждане на близнаци, заченати естествено.

Абортите за първото тримесечие на тази година също са намалели. Общият им брой е 4940, като от тях 3462 са по желание, показват още данните. За същия период на миналата те са били 5004, от които 3481 са били желани. Средната възраст за майките остава без промяна, между 30 и 34 години.

“Жените предпочитат да градят кариера, а след това да създадат семейство”, категорична е столична старша акушерка. По думите ѝ обаче това крие повече рискове.

“На 32 години съм и родих първото си дете преди няколко дни”, разказва Ирина, майка на момиче. Според нея възрастта е оказала влияние за по-тежка бременност, но устройването на младото семейство е стояло на преден план, въпреки че бащата и майката нямат брак. Повече от половината деца се раждат в извънбрачни двойки, сочат данните на НСИ от миналата година. 35 хил. от общо 58 хил. са родени извънбрачно.

Над 2 пъти по-малко затлъстели деца

41% от малчуганите с родител с наднормено тегло също са с излишни килограми

2,5 пъти са намалели затлъстелите деца до 5-годишна възраст според анализ на Националния център за обществено здраве, който сравнява 2014 и 2020 г.

Най-често вината за наднорменото тегло е в заболявания като диабет, рак или сърдечните болести. Наследствеността също води до проблеми с теглото. 41% от децата, чийто родител е затлъстял, също са с наднормено тегло. Процентът се увеличава почти двойно, ако и двамата родители са пълни.

Начинът на живот – хранене, семейна и училищна среда, генетичните фактори, както и метаболитни, хормонални или психологични проблеми са сред другите причини за възникване на затлъстяването.

Поне три часа на ден трябва да спортуват децата в предучилищна и училищна възраст. А гледането на телевизия или игрите на компютър и телефон трябва да се ограничат до един час.

Със зърнени храни, плодове и зеленчуци, мляко, месо и риба да се хранят малчуганите, препоръчват от здравното министерство. Повече време за сън пък е съветът на педиатрите.

“Пирогов” възобновява кампанията си за детско здраве 

80% от пациентите в детска ортопедия са с плоскостъпие

 

80% от малките пациенти в Отделението по детска ортопедия и травматология в “Пирогов” са с плоскостъпие и други ходилни проблеми, съобщи пред “24 часа” ортопедът д-р Златин Пенев. Често родителите не забелязвали проблема при малки деца, а впоследствие той създава сериозни проблеми.

“След 3 - 4 годишна възраст трябва да се правят профилактични прегледи на крайниците, както и на гръбначния стълб”, съветва Пенев. За да се открият детските заболявания навреме, “Пирогов” поднови Националната си програма “Детско здраве”, в която лекари от болницата преглеждат безплатно деца в страната.

“"Във всеки град преглеждаме по 30 - 40 деца на ден само за ортопедични заболявания”, разказа д-р Пенев. По думите му много от заболяванията ги откриват случайно, тъй като родителят не ги е забелязал.

Родителите често неглижират и сколиозата на гръбначния стълб при 13 - 14-годишните. В училище имат неправилен стоеж, раниците също влияят, тъй като са много тежки, каза Пенев. Ако имаме болка при вървене, това възпрепятства качеството на живот, а за децата оказва влияние върху игрите им и спорта, категоричен е ортопедът. “Идеята на кампанията е да бъде изнесена и в населените места, където има нужда от лекари. Лекари ще отидат там, където имат нужда от нас”, каза проф. Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия, пред БНТ. Прегледите започват от София и ще продължат до края на седмицата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>