Георги Мамалев с наградата "Златната липа" за цялостен принос към българското кино

29.05.2022 13:47 Ваньо Стоилов
Георги Мамалев разказа интересни истории от животи си днес пред журналисти в Стара Загора.
Георги Мамалев е деветият поред носител на престижната награда "Златната липа" за цялостен принос към българското кино.
Георги Мамалев вече има своя липа и плоча със звезда с неговото име в алеята пред операта в Стара Загора.
Както повелява традицията, Георги Мамалев обеща да идва всяка година в Стара Загора, за да полива лично своята липичка.

Деветото издание на международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа", който се провежда в Стара Загора, присъди и връчи едноименната награда за цялостен принос към българското кино на обичания и популярен актьор Георги Мамалев. По традиция той засади липичка в алеята на фестивала и откри плоча със звезда със своето име на нея.

Мамалев е деветият поред носител на престижната награда, той има над 45 роли в киното и телевизията. Досега тази чест бе оказана на Мария Статулова /2013 г./, Джанкарло Джанини, режисьор от Италия /2014 г./, Васил Махайлов /2015 г./, Татяна Лолова /2016 г./ Гинка Станчева /2017 г./, Васил Банов /2018 г./, Ян Енглерт, акьтор от Полша, изиграл главната роля във филма "Осъдени души" /2019 г./ и на Владимир Пенев /2021 г./. Заради пандемията от Covid 19 през 2020 г. фестивалът не се проведе.

Георги Мамален не скри, че страда от дископатия, заради това липичката му бе засадена предварително. Той обаче обеща всяка година да идва в Стара Загора, за да я полива.

Докато Мамалев откриваше плочата със своята звезда в алеята на фестивала през сградата на операта в Стара Загора, вокална група на студенти от София изпя песента "Оставаме" от култовата лента "Оркестър без име".

Заради болежките на актьора представленията на "Големанов" в Народния театър "Иван Вазов" на 1 и на 7 юни няма да бъдат отлагани, след това на Мамалев предстои 10-дневно възстановяване в курорта Павел баня. Той призна, че за ролята на Големанов мечтаел от младини, още повече, че бил голям почитател на Георги Калоянчев, който също е влизал с голям успех в тази роля.

Тази година на 5 август Георги Мамалев навършва 70 години. "На тази дата ще почерпя, няма да играя", каза той днес. Със сигурност сред първите, които ще го поздравят на рождения му ден, ще бъде майка му, която е на 92 години и живее в София.

На 2 февруари т.г. се навършиха и 50 години от първите му снимки в киното, във филма "Като песен". "Тогава бях войник, а трябваше да снимаме във Варна. При пристигането ми на гарата бях арестуван от патрул, а комендантът на града искаше да ме остриже. Аз имах документ, подписан от началника на Генералния щаб на армията Атанас Семерджиев, че мога да нося по-дълга коса, защото ще играя във филм, но комендантът ми каза, че във Варна командвал той. Все пак ми се размина, защото от продукцията се сетили, че може да са ме арестували комендантските и дойдоха да ме освободят. Тогава се запознах с много прочути български актьори, след които и Тодор Колев", разказа днес пред медиите Георги Мамалев.

Досега в театъра той е изиграл 3 моноспектакъла, намерението му е да направи и да изиграе компилацията от най-добрите диалози в тях, с това признание на пресконференция в Стара Загора актьорът сподели най-близките си творчески планове.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>