Морето на север “осолено” с 20%, на юг – с 10%, и не обещават по-ниски цени за резервации в последния час

28.05.2022 21:01
Плажът на Крайморие се напълни тези дни въпреки новите цени.

- Без безплатни плажове като в ковид сезона

- Хотелиери категорични, че правят минимални корекции, които не компенсират инфлацията от 40%

От 200 до 300 лв. на човек  по-скъпа ще излезе почивката на морето това лято, сравнена с миналата година.

Отново на Северното Черноморие ще е вероятно по-спокойно откъм туристи, но и по- скъпо - с 20%. На юг обещават купон и повишени с 10% цени. Тези нива са за туристите, които правят резервации с пакети - храна и нощувка. Към 30% по-висока ще е свободната консумация, ако почиващите ходят на ресторант и се забавляват извън хотела, в който спят.

Според  туристическия бранш по Южното Черноморие скокът е минимален. Хотелиерите ще завършат лятото на нула и ще компенсират загубите от сключени договори на старите цени от миналата година преди инфлацията, както и увеличените разходи за ток и газ.

“Няма да работим на загуба, ще сме на минимална печалба, от която едва ли за следващия сезон ще  има достатъчно средства да инвестираме в ремонти на базите”, коментира пред “24 часа” Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

 В най-големия ни черноморски курорт една нощувка ултраолинклузив в 4-звезден хотел излиза около 220 лв. на човек. Миналото лято е варирала от 170 до 200 лв. Така едноседмичната почивка на тричленно семейство струва  4600 лв. сега при 3800 лв. м.г.

При  всички случаи увеличението ще се усети по-драстично от туристите, които са направили резервации тази година. При миналогодишните повечето хотелиери са сключили договорите с 10% отгоре и сега не могат да  калкулират допълнителното поскъпване на ток, газ и храна от август насам. Затова

най-скъпо вероятно ще платят хората с резервации  last minute

“Резервациите в последния момент обаче  невинаги означават задължително по-скъпа почивка. Всичко зависи от много фактори  - дали е в  ниския, или високия сезон, дали има свободни стаи и т.н. Понякога може да излезе по-евтино, ако се окаже, че базата не е заета”, обяснява Иванова.

Миналото лято Елена Андонова е работила с детски лагери и е предлагала еднодневен пакет за 30 лв. – нощувка и храна за дете. Сега обаче цената ще е с около 30% нагоре. Нейните четири хотела в Слънчев бряг и Свети Влас досега бяха заети от украински бежанци.

Според изчисленията на бранша реалната инфлация е над 40%, но всички те ще се вместят в

увеличение между 15 и 20%, за да не изгубят клиенти

Големите бази в Слънчев бряг разчитат предимно на чартъри от чужбина, тъй като курортът няма как да се запълни само с български и румънски туристи, които миналото лято спасиха сезона.

В хотел “Интернационал” в Златни пясъци цените вече са скочили с 20% и може да се вдигнат още. През юли нощувка със закуска за двама за една седмица ще струва 1900 лв., в разгара на лятото - около 2100 лв. В цената не влиза място или шезлонг на плажа.

Цените по Северното Черноморие ще са поне 15-20% по-високи от миналогодишните, сочат първоначалните анализи на Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

В Златни пясъци например се плащат от 80 до 250 лв. за легло в двойна стая - последното с изхранване, басейн и всички екстри, показа проверка на “24 часа”.

В най-стария курорт по морето - Св. св. Константин и Елена, цените тръгват от 100 лв. на легло за двойна стая без изхранване и стигат до 300 в пакетите с храна и басейн в луксозните хотели.

Различните хотели ще подходят спрямо собствените си разчети, категория, вид на изхранването и др. През май резервациите са плахи, за юли и август се очаква наплив на туристи от Румъния, Чехия и Полша. След тях са българи и гости от Израел. 

В малките курортни селища няма драстични скокове

В Черноморец до Созопол са вдигнали цените само с 10%. “Миналото лято една нощувка със закуска  на блокмаса при мен беше 25 лв., сега е 27,50. Тези 2,50 лв. едва ли ще откажат желаещите да почиват в Черноморец. Българите да не се шашкат  - оферти има много. Да не се хвърлят на най-скъпите, а да се огледат добре къде какво се предлага”, убеден е Ангел Божидаров, собственик на 2-звезден хотел. 

В къщите за гости край Варна също няма драстични промени, тъй като разчитат на български туристи и знаят какви са им семейните бюджети за почивка. 

Черноморската цаца е една, но на север порция е 10 лв., а на юг - 5 лв.

Край Златни пясъци и Созопол калканът варира и до 60 лева.  Шопската салата върви  от 6 до 8 лв. в зависимост от категорията на заведението.

Скокът на горивата оскъпи и морските атракции - джетове, парасейлинг, надуваем банан. Плажовете вече не са безплатни както по времето на коронавируса, когато държавата не вземаше такси и имаше безплатни и евтини чадъри и шезлонги. Сега

плажните концесионери връщат старите цени по договори отпреди пандемията

Така на Централния и Южния плаж в Слънчев бряг ще се плаща 10 +10 лв. за шезлонг и чадър, а с левче по-евтино ще е на Северния плаж в курорта, съобщи концесионерът Кирил Спасов.

В Несебър сянката ще струва 8 лв., толкова ще е и на плаж Харманите, 7 лв. ще се плащат за чадър или шезлонг на Централния плаж в Созопол.

“Плаж Дюни-юг няма да променя цените – 5 лв. ще струва шезлонгът, 10 лв. – чадърът”, каза предприемачът Стоян Василев.

Уникалният Аркутински плаж между Дюни и Приморско е разделен на две зони. В Зона 1 срещу 30 лв. ще се ползват два шезлонга с масичка и чадър. Шатрите там ще са по 60 лв., а перголите - по 80 лв. В Зона 2 е малко по-евтино – два шезлонга, масичка и чадър ще се предлагат срещу 20 лв. Ще се наемат и поединично, но цената е 10 лв. за чадър и толкова за шезлонг.

И в двете зони шезлонгите вървят с шалтета, за които няма да се плаща отделно.

8 лв. ще струва това лято сянката на плажа в бургаския квартал “Крайморие”, а за шезлонг ще се плащат 6 лв. Към тях

като бонус ще вървят масичка и шалтета

“Няма как да не вдигнем цените. Концесионната такса се променя спрямо инфлацията, увеличаваме заплатите на спасители и друг персонал, инвестираме сериозни суми в почистването и обезпаразитяването на пясъка”, казва наемателят на плажа Николай Димитров.

На Северния плаж в Бургас този сезон сянката няма да е без пари, но цените ще са символични и пак се очаква битка за места от ранни зори.

В някои зони комплект чадър и два шезлонга ще струва 3,60 лв. Няма да липсват и ВИП ивици, оборудвани с шатри, барбарони и шалтета. Те ще са по-скъпи, но и нивото на обслужване ще е по-високо, обещава концесионерът на Северния плаж в Бургас Симеон Цветков.

Цените за чадър и шезлонг в Албена за туристите, които не са гости на хотели, са по 7 лв.

Всички плажове във Варна ще останат без промяна в цените на сянката, категорични са от фирмата концесионер “Лазурен бряг” 91. Според шефа ѝ Андрей Василев 5 лева за чадър и 5 лева за шезлонг ще струва плажният комфорт по цялата ивица. Плажовете вече са готови за първите туристи, сключени са договори за медицинско обрудване с реанимобили, наети са необходимите спасители.

Най-евтино е на палатка

Летуване на палатка безспорно е най-евтиният вариант за отморяване край морето, но пък крие доста неудобства и не е за всеки вкус. В близост до Дуранкулак и българо-румънската граница цените и тази година са леко завишени. Двама души в палатка ще платят 20 лв. на ден в началото на лятото и 30 лв. през август.

Цените за място за каравана или кемпер започват от 18 лв. плюс 9 лв. на човек на ден. Така в най-силния сезон престоят на четиричленно семейство за седмица излиза 518 лв., което включва ток и вода на място, общи бани и тоалетни. За палатка - 420 лв.

Бунгало в рамките на къмпинга за четиричленно семейство за една седмица излиза 1575 лв. В него има условия за готвене.

Край Варна да почиваш на къмпинг в каравана или кемпер в гората край плажа, струва 25 лв. на ден. 30 лева е леглото в бунгало с интернет, климатизация и кухня. За цял сезон цената за каравана е 1000 лв. и включва престой за четирима души.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>