Путин вдигна възрастта в армията до 65 години

28.05.2022 17:11
Владимир Путин Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин подписа закон за премахване на горната възрастова граница за сключване на първия договор за служба във Въоръжените сили (ВС) на Руската федерация за руснаци и чужденци. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, пише ТАСС.

В сряда Държавната дума прие съответния законопроект на три четения накуп и в същия ден той беше одобрен от Съвета на федерацията.

По-рано първият договор за военна служба можеше да бъде сключен от "граждани на възраст от 18 до 40 години и чужденци на възраст от 18 до 30 години".

А сега новият закон за гражданите в трудоспособна възраст (чуждестранни граждани) премахна възрастовата граница, на която те имат право да сключат първи договор за военна служба.

Авторите на инициативата смятат, че премахването на горната възрастова граница ще улесни набирането на договорно наети специалисти в търсените области, свързани предимно с цивилни, включително в областта на комуникациите, инженерната и медицинска помощ.

Междувременно Владимир Путин предупреди днес лидерите на Германия и Франция да не увеличават доставките на оръжие за Украйна, предаде АФП.

Путин каза на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, че продължаващите доставки на оръжие за Украйна са "опасни", предупреждавайки "за рисковете от по-нататъшна дестабилизация на ситуацията и влошаване на хуманитарната криза", заяви Кремъл. Телефонният разговор на тримата се е провел по инициатива на Берлин и Париж.

Тримата лидери обсъдиха преговорния процес, който е в замразено състояние, добави ТАСС. Путин заяви, че напрежението на продоволствения пазар ще намали достави на руска селскостопанска продукция, но трябва да се премахнат санкциите. Той добави, че Москва е готова да търси начини за безпрепятствен износ на зърно. Путин информира също как постепенно се налага мирния живот в Донбас.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>