В Стара Загора започна фестивалът за ново европейско кино "Златната липа"

28.05.2022 14:04 Ваньо Стоилов
Директорът на фестивала "Златната липа" Магдалена Ралчева и председателят на международното жури проф. Анри Кулев разговарят с журналисти.

В Стара Загора вече започнаха прожекциите от деветото издание на фестивала за ново европейско кино "Златната липа". Официално той ще бъде открит днес в 17 часа с церемония пред западния вход на сградата на операта. Тя включва атрактивно мажоретно шоу и изпълнения на военния духов оркестър, дирижиран от капитан Цветомир Василев. Свое запазено място в празника имат и изпълнители от Държавната опера в града.

Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи водосвет за здраве.

Водещ на церемонията ще бъде младият актьор Калоян Минев, когото помним със силната му първа роля в киното в режисирания от Магдалена Ралчева филм "XII а". Миналата година пък Калоян Минев беше избран за снимките на филма "Бежанецът" на режисьора Рени Харлин, чието дело е вторият филм от поредицата "Умирай трудно".

В центъра на празника обаче ще бъде обичаният актьор Георги Мамалев, който ще се изправи на сцената в целия си блясък, за да получи наградата "Златна липа" за цялостен принос в киното. Ще бъде прожектиран и кратък филм с откъси от негови роли в различни филми.

Тази година на фестивала ще бъдат показани 43 игрални и документални филми от 20 европейски страни. "Обстоятелствата около войната в Украйна ме принудиха да се откажа от руски филми, макар че имахме заявки за тяхно участие и в конкурсната програма", призна директорът на фестивала режисьорката Магдалена Ралчева.

Тя припомни, че с подкрепата на община Стара Загора отново всички прожекции ще бъдат безплатни за зрителите. "Това е интелектуален подарък и духовна инвестиция в хората, която трябва да се цени високо", коментира Ралчева.

Новост е, че прожекциите няма да са в две зали, както досега, а в три - в операта, регионалната библиотека "Захарий Княжески" и в Културния център в бившия Синдикален дом - идеята е филмите да се въртят повече от един път, за да достигнат до повече зрители.

За първи път тази година във фестивала са включени филми на Албания. Един от тях е комедията "Два лъва към Венеция", който е албанското предложение за наградата "Оскар" за чуждоезичен филм. Освен с игрални, българското участие впечатлява и с множество документални ленти.

В конкурсната програма на "Златната липа" са включени 9 заглавия. Те ще бъдат оценявани от международно жури с председател проф. Анри Кулев. На първата си пресконференция на шега той обясни своето виждане за наградите, които трябва да се присъждат на творците. Според него, най-добре би било, ако още при раждането на човека му се присъждат всички възможни награди, включително и "Оскар". Така той ще бъде освободен от напрежението дали ще бъде забелязан и ще може да твори спокойно и начисто. Когато обаче направи слаб филм или каквато и да е друга творба, да му се отнема по една от тези награди. "Накрая творецът ще си тръгне от този свят пак начисто, без отличия, но поне мисълта за тях няма да е пречила на творчеството му през целия живот", заключава проф. Кулев.

Фестивалът продължава до 1 юни включително, когато ще бъдат обявени победителите от конкурсната програма.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>