Въздухът трепери от битки в пловдивския парк "Лаута" (снимки)

28.05.2022 12:26 24 часа Пловдив онлайн
Възстановките в парк "Лаута" се радват на многобройна публика.
Кметът на район "Тракия" даде старт на сраженията.

Робски пазар,  бит, храна и ритуали показват на фестивала "Пловдив - древен и вечен"

Зрелищно и атрактивно. Така десетки, дошли да наблюдават тамплиерски битки в пловдивския парк "Лаута", описват фестивала, който показва бойни изкуства от Античност и Средновековие.

Кметът на район "Тракия" даде старт на сраженията, в които участват рицари и гладиатори от Франция, Румъния и Унгария.

Фестивалът "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се откри снощи с шествие по главната улица на втория град и се пренесе на Римския стадион.

Днес и утре демонстрациите и възстановките са в парк "Лаута", където върволицата от посетители е непрестанна.
Там освен битки хората ще видят робски пазар, храна, традиции и ритуали от различните епохи.

"Днес се бият тамплиерите от Унгария", обясни Весела Делийска. В сраженията се показват хватки от 13. век. Има и гладиаторско училище "Ludus Usus Nigrus", което е подготвило 8 класа на най-добре обучените в Румъния. Възстановчиците са гостували на различни фестивали както в родината си, така и в Италия. "Представяме ордена на тамплиерите със специален акцент върху 1217 година - кръстоносен поход към Отремер на унгарския рекс Андреас", обясниха те.

Възстановчици, които представят рицарите тамплиери от Мистериозния орден, пък са гостите от Франция. Те пресъздават историята на този богат и могъщ орден, който очарова историците и обществеността в продължение на векове с разкази за рицарите тамплиери, финансовата им проницателност, военните им умения.
Цялата програма на фестивала предлага на посетителите любопитни събития.
В лагера "Античност" се представят занаяти, бит, култура, стрелба с лък, боравене с оръжия. А също и модата от онази епоха. Има битка на римляни и варвари, военна клетва и куп други ритуали.
В лагера „Ранно средновековие” пък показват ковачество, плъстарство, кожарство, накити и аксесоари на облеклото, както и храната от онова време. Любопитно е, че се приготвя на място и посетителите наблюдават техологията. Демонстрират се воински умения, бойни практики от земя и от кон. Обучават се и младежи и деца как да боравят с оръжия като копие, щит и сабя.
Ромеи и латини пък кръстосват шпаги в лагера "Късно средновековие". Специално място е отделено на прецентацията "Цар Калоян и рицарите от Филипополското херцогство". От 19 часа ще има и изпълнение на средновековна музика.
Лагерите са отворени за посетители от 10 до 18 часа в събота и от 10 до 14 часа – в неделя. Входът за всички събития е свободен.

В неделя – 29 май, на финала на фестивала в Епископската базилика от 14 часа ще има възстановка на раннохристиянска литургия на старогръцки език. Тя ще бъде представена от сдружението за исторически възстановки "Мос Майорум Улпие Сердице".

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>