Радев с респект към Иван Гарелов: Ако искаме по-добър свят, истината трябва да е над риска!

27.05.2022 21:36
Президентът Румен Радев и журналистът Иван Гарелов на представянето на книгата му "Неизпратени писма до Маргарита" СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
След уроците по журналистика на Гарелов книгоиздателска къща “Труд” ще представи уроците на Хенри Кисинджър, обяви Венелина Гочева.
Бившият военен министър Бойко Ноев получава автограф от Гарелов.
Най-добрият ученик на Иван Гарелов - Бойко Василев, дойде, поздрави го шегувайки се, че отива да свърши една работа, и отиде да води “Панорама”.
Тома Томов, журналист и политик, и Янчо Таков - две телевизионни легенди, на премиерата. Пред тях е съпругата на Гарелов - радиожурналистката Донка Стамболийска. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
“Сантиментален" нарече баща си Калина, редактор на “Неизпратени писма до Маргарита”.
Мистър “Панорама” покани своите колеги от публицистичното предаване, сред които Бойко Василев, Невена Андонова и Бойко Станкушев.

Татко е умел манипулатор и фантазьор, което го направи добър политически анализатор - така дъщеря му Калина описа своя баща

“Ако искаме по-добър свят, истината трябва да е над риска.” С този съвет и с респект към Иван Гарелов президентът Румен Радев говори на премиерата на книгата “Неизпратени писма до Маргарита”.

Десетки журналисти, политици, писатели, конституционни съдии - все приятели на телевизионната легенда, дойдоха в галерия "Анел", за да получат автограф върху най-новия му проект, който излезе съвместно с Книгоиздателска къща “Труд”.

Гарелов се пошегува, че когато с издателите обсъждали кой да води премиерата, е било взето категоричното решение, че няма по-добър от Мистър “Панорама”.

“Аз съм от поколението, което си спомня времената, когато българите чакаха пред екрана на единствената тогава телевизия да чуят думите “часът и мястото на срещата са известни”, напомни Румен Радев, заставайки до Гарелов, когото нарече “млад автор”.

“Той превърна “Панорама” в институция. В трудните времена, когато нашата демокрация още прохождаше, немалко политици сверявахa своя часовник със “стрелките” на Гарелов”, напомни държавният глава.

Според него освен всепризнатия професионализъм основната причина за успеха му са “гражданската съвест и смелост, изковани в множество документални филми и лично присъствие в горещи зони на остри военно-политически сблъсъци, кризи и конфликти от различен характер”.

“Именно в тях Иван Гарелов ясно показа, че ако искаме да градим по-добър свят, са нужни смелост и отговорност, така че да поставим истината и ангажираната позиция над всякакви рискове и заплахи”, убеден е Румен Радев. Затова и гражданската позиция на Гарелов невинаги е била прощавана, но затова пък така той се е превърнал в един от най-ярките публицисти на нашето време. Президентът е убеден, че Гарелов има още много неизпратени писма, които ще се появяват в нови книги.

Телевизионната легенда разказа за дългото сътрудничество с “24 часа”, започнало с бурни противоречия преди 30 години, но довело папа Йоан Павел Втори в България след безпрецедентна акция на вестника и “Панорама”.

Венелина Гочева, издател на “Неизпратени писма до Маргарита”, също върна лентата на “Панорама” назад в годините.

“В 7-и клас изиграх ролята на Гарелов, защото правихме в училище това публицистично предаване. През следващите години, без да познавам Иван лично, гледайки “Панорама”, научих един от най-важните уроци в нашата професия - да умееш да изслушваш дори когато не си съгласен със събеседника си, да даваш различни гледни точки и да се готвиш, ама много да се готвиш за всеки гост и материал”, каза собственикът на Книгоиздателска къща “Труд” и “24 часа”.

След уроците в журналистиката на Гарелов следващият проект на книгоиздателската къща е най-новата книга на Хенри Кисинджър с уроци по лидерство.

Калина Ковачева, дъщерята на Иван Гарелов, говори в ролята на редактор на книгата, която баща ѝ не допуснал почти да... редактира. Тя си позволи да го нарече “фантазьор” и “умел манипулатор” - две качества, които го направили добър политически анализатор.

Гарелов, какъвто го познава само семейството му, бил сантиментален и затова винаги заставал на страната на по-слабите.

Народни представители, конституционни съдии, представители на държавни институции, артисти, журналисти, издатели, социолози - все приятели на Мистър “Панорама”, останаха дълго в галерия “Анел”. Книгата се изчерпа и Иван Гарелов поръча на издателство “Труд” нов тираж. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>