Венелин Петков май фаворит, битката му за БНТ ще е с Кошлуков

27.05.2022 22:58 Паола Хюсеин
Емил Кошлуков
Венелин Петков
Сашо Диков
Василена Матакева
Сашо Йовков
Светлана Божилова
Красимир Ангелов
Ирина Величкова

8 са кандидатите да станат 26-ият директор на обществената телевизия, сред тях спортните журналисти Сашо Диков, Сашо Йовков и Василена Матакева

На 29 юни БНТ ще има нов генерален директор, 26-и поред и избран измежду осмината кандидати, подали документите си за участие в конкурса, организиран от Съвета за електронни медии.

Това са Емил Кошлуков, който в момента ръководи обществената телевизия, Венелин Петков, бившият шеф на новините, актуалните предавания и спорта в Би Ти Ви, трима известни спортни журналисти - Сашо Диков, Сашо Йовков и Василена Матакева, юристката Ирина Величкова, Красимир Ангелов, кореспондент на БНТ в Кърджали, и Светлана Божилова, преподавателка във Факултета по журналистика към Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Срокът за подаване на документи приключи на 27 май.

Дни преди това от състезанието се отказа Камен Воденичаров, сочен за кандидатура на “Има такъв народ”. Той бе с нагласата да се яви на конкурса, подготвяше концепция, събираше данни за нея. По негови думи пред “24 часа” дори е прекратил участието си в търговски дружества, тъй като по закон няма право да е собственик или управител.

“Имам по-важни неща, които трябва да свърша и са набелязани отдавна. Почти всичко бях подготвил за конкурса, но след много размисъл, разговори и проверки реших, че няма да се явявам”, каза Воденичаров.

Очаквания имаше и за Асен Григоров, определян от медийни наблюдатели като кандидатура на “Продължаваме промяната”. Бившият журналист от БНТ в момента е съветник на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и въпреки очакванията не се включи в конкурса.

Затова пък в него ще участва Емил Кошлуков, чийто първи мандат изтича в началото на юли. Именно неговата кандидатура е

изненадваща, след като повечето медийни експерти смятаха, че той приключва с БНТ

Причините за това мнение са многобройните нападки от страна на председателя на парламентарната медийна комисия Тошко Йорданов срещу Кошлуков, проверките от комисията на избора му, наставленията към СЕМ мандатът му да бъде прекратен предсрочно и други подобни действия.

Въпреки всичко управлението на Кошлуков носи предимно позитиви за БНТ с обновена програма, нови студиа и технологии, а не на последно място и значителна финансова стабилност. Когато поема телевизията преди 3 години, той сам обяснява пред СЕМ, че БНТ е във фалит. Едно от доказателствата, че медията постепенно стъпва на краката си, е 13-ата заплата, дадена на всички служители в края на 2021 г.

Най-сериозният претендент засега обаче е Венелин Петков, който до декември 2020 г. беше един от най-важните хора в Би Ти Ви заради директорската си позиция там. Тръгва си, освободен от новите собственици, а на негово място е избран Антон Хекимян. Петков работи в Би Ти Ви от самото ѝ създаване, но преди това има няколко месеца и в БНТ след завръщането си от САЩ, където завършва магистратура по журналистика в Университета в Мисури, Колумбия. Работил е за кратко и в БТА.

Ако бъде избран, той ще е

първият генерален директор, който идва в обществената БНТ от частна медия

Впрочем в момента в БНТ има още един бивш високопоставен служител на Би Ти Ви - програмната директорка Маргарита Александрова, която заемаше същата позиция в търговската телевизия именно по времето на Венелин Петков. В БНТ я кани Кошлуков.

Венелин Петков е почти сигурният избор, ако се вярва на наблюдатели, че той е кандидатурата, около която са се обединили управляващата коалиция и президентът Румен Радев.

Впрочем той ще бъде избиран от бившата журналистка от Би Ти Ви Габриела Наплатанова, работила и под негово ръководство в телевизията. Сега тя е в СЕМ от квотата на президента.

Петков вероятно се е засичал и със Соня Момчилова, председател на съвета и също избрана от Радев, още на старта на Би Ти Ви, когато тя е била част от екипа ѝ. Новите членове на СЕМ - Симона Велева, посочена от ПП, и Пролет Велкова (ДБ), също са избрани от управляващата коалиция. Единствено Галина Георгиева е от стария състав на съвета и бе предложена от ГЕРБ.

Въпреки партийните предложения СЕМ е независим по закон, членовете му са с качествени професионални биографии и се очаква да гласуват по съвест, а не по политическа принадлежност.

Рано, в 9,30 ч, вчера Сашо Диков бе първият, който внесе кандидатурата си в СЕМ. Той участваше и преди три години. “Концепцията ми е въз основа на старата, само я допълвам с актуални данни. Иначе

идеите ми са същите”, каза Диков

Още двама спортни журналисти са се прицелили във високата позиция. Василена Матакева в момента е член на Управителния съвет на БНТ.

Само месец има до избора, който СЕМ трябва да направи, и е съвсем очевидно, че ще бъде по сегашния Закон за радиото и телевизията. Същевременно запознати твърдят, че се подготвя нов закон, в който е много възможно мандатът на генералния директор да бъде удължен (сега е 3-годишен), а членовете на СЕМ - увеличени от 5 на 7 души. БСП категорично настоява съставът на съвета да е разширен и именно заради това отказа да даде свое предложение за попълването му преди месец.

До 15 юни СЕМ ще обяви кои от кандидатите са допуснати до следващ етап в конкурса, като дотогава ще проверява документите им. Изслушването на одобрените участници ще е на 27 и 28 юни, а изборът - на 29 юни.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>