Правят механизъм за бърза реакция при домашно насилие (Обзор)

26.05.2022 21:35
На срещата присъстваха зам.-министърът Борислав Ганчев, Десислава Гайдарова (вляво) и представители на местните съдилища.

По 108 такива случая в област Варна е предоставена безплатна правна помощ

За вербално, психическо и икономическо малтретиране на 60-годишна жена от мъжа, от когото има 10 деца, са сигнализирани адвокати, предоставящи безплатна правна помощ в област Варна по проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм (НФМ).

Сигналът е подаден от кмета на малко населено място. Семейството живее бедно, мъжът не работи. След поредната чаша алкохол започват и побоищата, разказва пострадалата жена. Пред адвокат тя не признава за домашно насилие, но иска да се подобри животът ѝ и децата да не страдат.

Адвокат Филкова подготвя документи за отпускане на помощи и намиране на работа на жената. С помощта на кмета мъжът е отделен. Филкова е един от мобилните адвокати, предоставящи безплатни консултации на хора от уязвимите групи в област Варна. Заедно с ромски медиатор адвокатите обикалят отдалечените селища и ромските махали. Стремежът е да осигурят по-лесен достъп до правосъдие на граждани в неравностойно положение, а фокусът е жертви на домашно насилие, деца в риск и роми.

“Домашното насилие е тежък проблем, за който хората трудно споделят. Зад много от въпросите за родителски права например се крие домашно насилие. Ролята на адвоката е да предразположи човека, да стигне до първоизточника на проблема и да даде възможно най-добрия правен съвет”, каза ръководителят на програма “Правосъдие” на НФМ Десислава Гайдарова.

В последната година във Варненско 2189 души са получили безплатни консултации, като 108 са за случаи на домашно насилие.

Споразумение да се информира Националното бюро за правна помощ при всеки сигнал на жертва на домашно насилие, а бюрото да изпраща адвокат на място, постигнаха във Варна районният съд и прокуратура, социалните, РЗИ и МВР.

Разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, назабавно действие на заповедта за защита, създаване на национална информационна система за случаите на домашно насилие и на национален регистър, както и комплекс от мерки срещу извършителите предвижда проектозакон за защита от домашното насилие, съобщи зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>