Програма срещу хаоса в управлението събра изненадващо БСП и ДБ

26.05.2022 21:45
Христо Иванов е за по-конкретен документ, който да очертае приоритетите на коалицията.

Промяната” и ИТН са доволни от коалиционното споразумение

Кристиан Вигенин иска нов документ, за да не изглежда, че работят ден за ден

БСП и “Демократична България”, които отказаха дори да подпишат общо коалиционно споразумение през декември, изведнъж се събраха заедно срещу “Продължаваме промяната” и “Има такъв народ”.

Левите и десните искат да допишат коалиционното споразумение с програма на правителството, която да пребори хаоса в управлението. Другите двама партньори във властта обаче са доволни от сегашното положение.

Надявам се в рамките на следващите седмици да можем да излезем с програма, за да не изглежда в очите на хората, че работим ден за ден. Да има ясен план и перспектива - тогава ще отпаднат и много от въпросите, свързани с това разпада ли се коалицията тази или следващата седмица, заяви в четвъртък в интервю за БНТ зам.-шефът на социалистите Кристиан Вигенин. По късно в кулоарите на парламента, уточни, че това било искане на БСП от ден първи.

Има нужда от по-конкретен документ от коалиционното споразумение, заяви и съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. И припомни, че ДБ поиска подобно нещо в декларация на 13 май. Тогава той предложи “мерки за депутинизация на България”, които да залегнат в управленската програма на правителството и в законодателната програма на управляващото мнозинство.

Според Иванов подписването на такъв документ е обсъдено на лидерски съвет и макар да няма решение, срещало разбиране.

Мисля, че всички сме съгласни, че този начин на работа е твърде хаотичен и сложен, че комуникацията и ефективността не са добри и трябва да работим да ги подобрим, добави още лидерът на ДБ. Христо Иванов определи коалиционното споразумение като

“една енциклопедия”, която имала нужда от уточнение

на приоритетите предвид новото обстоятелство - войната в Украйна.

Коалиционното споразумение е общо, то има хоризонт 4 г. Там има голяма част от записи и мерки. Може да се каже, че някои бяха записани като нуждаещи се от анализ. Самото коалиционно споразумение не се състои само от неща, които са готови да бъдат изпълнени, а и от неща, които сме маркирали като теми за обсъждане помежду ни, обясни Иванов.

Той смята, че за да е ефективна работата, трябва да е ясно в следващите 12 месеца или някакъв друг времеви хоризонт, какви конкретно ще са приоритетите. Според него обаче документът можело да не се нарича програма, да е с различен времеви хоризонт да е свързан с актуализацията на бюджета или с 3-годишната финансова рамка.

И докато БСП и ДБ този път намериха обща червена линия, на коренно различна позиция са останалите партньори от управленската коалиция. Мандатоносителят “Продължаваме промяната” и представителите на “Има такъв народ” не виждат защо трябва да се прави такъв документ.

Нямах възможност да чуя интервюто на г-н Вигенин, но ние имаме коалиционно споразумение, под което са се подписали всички партии, и се придържаме към него. Така че от тази гледна точка не мога да се съглася с думите на г-н Вигенин, коментира Петър Кулински от “Продължаваме промяната”. Той подчерта, че този въпрос все пак трябва да се обсъди между лидерите на управляващата коалиция. Според него обаче комуникацията между партньорите в парламента била добра.

Коалиционното споразумение от 140 страници бе подписано през декември след триседмични преговори между “Промяната”, БСП, ДБ и ИТН. В него в 19 приложения са разписани конкретни управленски мерки, за които се разбраха четирите формации. Споразумението бе подписано в три отделни екземпляра от ПП с всеки от партньорите, защото от ДБ отказаха да подписват общ документ с БСП.

Коалиционното споразумение е фундаментът на тази коалиция и нейната програма. За съжаление, напоследък то като че ли остава на заден план и не се работи по него заради “черните лебеди”, които ни застигат - кризите в държавата, войната в Украйна и търканията на база на различните мнения и идеи на всеки един в тази коалиция. Споразумението трябва да се изпълнява. То е ясно разписано, категоричен бе депутатът от ИТН Станислав Балабанов. Според него

всеки имал правото да говори каквото си иска

Не мога да влизам в ролята на говорител на г-н Вигенин, на БСП и т.н. Те понякога излизаха и отново вкарваха със свои мнения идеите за форсмажор и за други обстоятелства. Това е тяхно право, но след като има такова споразумение между нас, то трябва да се спазва, допълни Балабанов.

Макар ИТН и БСП да се разминаха по темата за управленската прогама, те остават на една позиция относно това дали трябва да пада ветото за влизането на Северна Македония в ЕС. Днес трябва да има коалиционен съвет по темата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>