Блинкън: Китайската заплаха е по-голяма от руската в дългосрочен план

26.05.2022 21:14
Антъни Блинкън СНИМКА: Ройтерс

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън има за цел да включат международния блок, противопоставящ се на руското нашествие в Украйна, в по-широка коалиция за противопоставяне на това, което Вашингтон смята за по-сериозната и дългосрочна заплаха за международния ред, идваща от Китай, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Асошиейтед прес.

В реч за политиката на Съединените щати спрямо Китай Блинкън изложи трите основни опори на американския подход към надпреварата с Китай, от която зависи икономическият и военен баланс през 21-и век, предаде БТА.

САЩ смятат водената от Русия война в Украйна за най-непосредствената заплаха за международната стабилност, каза Блинкън. В същото време той подчерта, че според администрацията на Байдън Китай представлява по-голяма дългосрочна заплаха.

"Въпреки че войната на (руския) президент (Владимир) Путин продължава, ще останем фокусирани върху най-сериозната дългосрочна заплаха за международния ред и това е заплахата от Китайската народна република", заяви държавният секретар на САЩ.

Блинкън се аргументира, че "Китай е единствената страна, която има както намерението да промени международния ред, така и все повече икономическата, дипломатическа, военна и технологична сила да го направи". "Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните ценности, които помогнаха за толкова много от напредъка на света през последните 75 години", добави той.

Блинкън изложи принципи, от които ще се води американската администрация, за да управлява своите ресурси и да насочва приятелите и съюзниците си, за да се противопоставят на засилващата се настъпателност на Китай по света. Съединените щати не се опитват да променят политическата система на Китай, а само да му предложат алтернатива, изтъкна той.

Държавният секретар на САЩ обаче призна, че Вашингтон има ограничени възможности да повлияе пряко на намеренията и амбициите на Пекин. Вместо това Съединените щати ще се фокусират върху променянето на стратегическата среда, заобикаляща Китай.

Блинкън заяви, че глобалният отговор на руското нашествие в Украйна може да послужи за модел за справяне с усилията на Китай да създаде на нов и непредвидим световен ред вместо правилата и институциите, управляващи отношенията между страните от края на Втората световна война. Пекин се е облагодетелствал от световния ред, но сега се опитва да го подкопае, "вместо да използва силата си, за да подкрепи законите, споразуменията, принципите и институциите, които позволиха неговия успех, за да може и други страни да се облагодетелстват от тях", подчерта първият дипломат на САЩ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>