Специалния Моуриньо вече е безсмъртен за феновете на "Рома" спечели и 5-ия си финал. Обяви трофея в Лигата на конференциите за специален.

26.05.2022 21:22
Жозе Моуриньо показва броя на спечелените си еврокупи.

На емблематичния за треньорската професия във футбола през настоящия век Жозе Моуриньо винаги му е харесвало да е различен от останалите си успешни колеги и затова преди години се обяви за Специалния.

В сряда вечерта на невероятния за българскита стандарти стадион в Тирана португалецът потвърди прозвището си.

Воденият от него “Рома” стана първият победител в най-новото отроче на УЕФА - Лигата на конференциите. Римляните победиха във финала с 1:0 “Фейенорд” (Нид) с гол на Николо Дзаниоло.

Трофеят е първи за италиански тим в Европа от 2010-а. Преди 12 г. “Интер” спечели Шампионската лига. Името на треньора? Жозе Моуриньо.

След финала сълзи напълниха очите на Специалния. Той спечели и петия си континентален финал и се изравни по трофеи с италианската легенда Джовани Трапатони.

С купата от Лигата на конференциите Моуриньо стана специален по различни параграфи. Той е единственият треньор, който е извеждал до върха отбор и в трите действащи континентални турнира.

Финалът бе пети за него и Жозе за пети път излезе победител. Освен в Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите Моуриньо е триумфирал в предшественика на втория - купата на УЕФА, както и във вече несъществуващия КНК, макар и не като старши треньор.

С “Порто” португалецът има Шампионска лига и купа на УЕФА. С “Интер” печели най-авторитетния клубен турнир. Начело на “Манчестър Юнайтед” стига до успех в Лига Европа през 2017 г.

Преди финала в Тирана Моуриньо трябваше да отговори на въпрос кой е най-ценният му трофей като треньор и посочи този в КНК през 1997 г.

Тогава той е помощник на Боби Робсън в “Барселона”, а в състава е Христо Стоичков.

След победата над “Фейенорд” обаче Жозе промени мнението си: “Тази купа е специална, защото е първата в този турнир и не може да се сравни с нищо друго!”.

А тя го направи и безсмъртен за феновете на “Рома”.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>