Министерството на правосъдието прави координационен механизъм с местни институции за бърза реакция при домашно насилие

26.05.2022 19:05
На срещата присъстваха зам.-министърът Борислав Ганчев, Десислава Гайдарова (вляво) и представители на местните съдилища.
Сред присъстващите бе и една от жинете, които са жертви на домашно насилие.
Председателката на районния съд във Варна Магдалена Давидова (вдясно) в дебат с присъстващи

По 108 такива случаи в област Варна е предоставена безплатна правна помощ

Вербално, психическо и икономическо малтретиране в продължение на години за 60-годишна жена от мъжа, от когото има 10 деца.

За такъв случай са сигнализирани адвокати, предоставящи безплатна правна помощ в област Варна по проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм (НФМ).

Сигналът е подаден от кмета на малко населено място в област Варна.

Семейството живее в изключително бедно Скандалите за сметки и решаване на ежедневни нужди са ежедневие. Мъжът не работи, пуши по две кутии цигари на ден.

След поредната изпита чаша алкохол започват и побоищата, разказва пострадалата жена. След консултация с адвокат жената не признава, че върху нея се осъществява домашно насилие, но иска да се подобри животът й и децата да не страдат.

Адвокат Филкова подготвя необходимите документи за отпускане на помощи и навиране на работа на жената. Предприети са действия, съвместно с кмета на населеното място за отделянето й от мъжа, който я тормози. Филкова е един от мобилните адвокати, предоставящи безплатни правни консултации на хора от уязвимите групи в област Варна.

Съвместно с ромски медиатор адвокатите, обикалят отдалечените населени места и ромски махали в областта. Стремежът им е да осигурят по-лесен достъп до правосъдие на граждани в неравностойно положение, като фокусът е жертви на домашно насилие и насилие по полов признак, деца в риск и представители на ромската общност.

"Домашното насилие е тежък проблем, за който хората трудно споделят

Зад много от въпросите за родителски права, например, се крие домашно насилие.  

Ролята на адвоката е да предразположи човека пред себе си, така че да стигне до първоизточника на проблема и да даде възможно най-добрия правен съвет за решаването му", каза ръководителят на програма "Правосъдие" на НФМ Десислава Гайдарова.

В последната една година във Варненско 2189 души са получили безплатни правни консултации, като 108 от направените консултации се отнасят до случаи на домашно насилие и насилие срещу личността.

Голяма част от останалите казуси са свързана с отношение на деца: издръжка, родителски права, установяване на бащинство, извеждане на деца в чужбина, настаняване на деца при баби и дядовци. В други случаи хората поставят въпроси за начина на получаване на социални помощи, жилищни проблеми и др.

Във връзка с работата по проекта във Варна в четвъртък бе проведена кръгла маса с представители на районния съд и прокуратура, дирекция "Социално подпомагане", РЗИ, полицията.  

Участниците стигнаха до споразумение, че следва да се информира Националното бюро за прана помощ при всеки сигнал на жертва на домашно насилие, без значение къде е подаден той, така че Бюрото да определи адвокат, който да отива на място и да консултира пострадал

Заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев заяви, че проектозаконът за защита от домашно насилие е готов и скоро ще бъде публикуван за обсъждане.

Той предвижда разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, назабавно действие на заповедта за защита, създаване на национална информационна система за случаите на домашно насилие и национален регистър, както и комплекс от мерки срещу извършителите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>