Лондон налага 25 % данък върху свръхпечалбите на компании за петрол и газ

26.05.2022 18:34
Суров петрол СНИМКА: Pixabay

Великобритания обяви въвеждане на данък от 25 процента върху свръхпечалбите на местните производители на петрол и газ. Данъкът ще бъде въведен заедно с пакет мерки на стойност 15 милиарда бр. лири (18,9 милиарда долара), които имат за цел да подкрепят домакинствата, борещи се с нарастващите цени на енергията, съобщи Ройтерс.

Планът ще даде на всяко британско домакинство отстъпка от 400 бр. лири от сметката му за енергия, като се предвижда сумата да е дори по-голяма за домакинствата с най-ниски доходи. Това решение бележи промяна в позицията на правителството на премиера Борис Джонсън, което по-рано се противопоставяше на въвеждането на непредвидени данъци, определяйки ги като фактор, възпиращ инвестициите.

Изправен пред силен политически натиск за предоставяне на повече подкрепа за домакинствата, финансовият министър Риши Сунак обаче заяви, че енергийните фирми правят огромни печалби, докато британските домакинства се борят за оцеляване.

"Ще въведем временен и целеви данък върху печалбите на енергийните компании. Предвидихме в него обаче и нова отстъпка за инвестиции, което означава, че компаниите ще имат нов и значителен стимул да реинвестират печалбите си", каза Сунак пред парламента.

"Колкото повече инвестира една компания, толкова по-малко данъци ще плаща", поясни той, като добави, че от въвеждането на данъка в британската хазна ще бъдат събрани допълнителни 5 милиарда бр. лири (6,30 милиарда долара) през следващите 12 месеца.

Министърът предвижда действието на извънредната данъчна мярка да бъде прекратено поетапно с нормализирането на цените на петрола и газа.

Финансовият министър също така каза, че ще бъде изготвена нова "инвестиционна надбавка", която почти ще удвои данъчните облекчения за компаниите, които инвестират в страната.

Във вторник британският енергиен регулатор заяви, че горната граница на сметките за газ и електричество ще се повиши с още 40 процента през октомври, в резултат на скока на световните цени на енергията.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>