Лорер откри инвестиция за 11 млн. лв.: България е сред лидерите по ръст на индустриално производство

26.05.2022 14:38

Българската икономика, която е зависела от руски контрагенти и клиенти, успява да се пренастрои и в момента всички икономически показатели са добри. „Растежът за първите три месеца на 2022 г. е 4,5%, страната ни е сред лидерите в ЕС по ръст на индустриалното производство, а износът за март е рекорден“, обяви той.

 Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който даде официален старт на нови производствени мощности на най-големия български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти в завода на компанията край Шумен.

Новата инвестиция в машини на „Алкомет“ е на стойност 11 млн. лв., като след пускане в експлоатация на всички нови оборудвания, ще бъдат разкрити и около 35 нови работни места. Компанията вече премина и към серийно производство за електромобилите на своя нов партньор - BMW Group, с когото са сключени дългогодишни договори, съобщават от министерството.

„Задача ни е да търсим възможности за икономически растеж, така че растежът и доходите да изпреварват инфлацията“, подчерта Лорер. Той допълни, че целта е да продължи грижата за икономиката, бизнеса и хората. „Работим за да продължи доброто темпо на икономически растеж, въпреки международните кризи, а оттам да имаме и ръст на заплатите“. Ще продължим да подкрепяме инвестиции в иновации и експортно ориентирани компании, защото те създават повече добавена стойност за българската икономика, създават растеж, който се превръща в по-високи доходи, категоричен беше Лорер. 

Министърът на иновациите и растежа изтъкна пред журналисти в Шумен, че намирането на дългосрочни решения за цените на енергоносителите за бизнеса е изключително важно. Той посочи, че енергийната зависимост на страната ни от Русия е на път да приключи. По думите му цените, на които българският бизнес ще получава газ, ще бъдат конкурентни на фона на европейския пазар.

„Основното задължение на правителството е да намери баланса между грижата за хората и предприятията и фискалната дисциплина, така че да имаме един дефицит в рамките на необходимото за България, за да влезем в еврозоната на 1 януари 2024“, каза Лорер.

„Постоянно се опитваме да усъвършенстваме продукцията, да произвеждаме по-иновативни продукти. Тази година цифрите са много добри. За първите четири месеца продадохме продукция за 350 млн. евро, като 95% от нея бе за износ. Тази сутрин колегите направиха сметки, които показаха, че сме правили 1% от износа на България”, каза председателят на надзорния съвет на “Алкомет” Фикрет Индже.

„Алкомет“ има силно присъствие на европейския и американския пазар, обслужвайки сектори като строителство и архитектура, автомобилостроене, транспорт, производство на опаковки, дистрибуция, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори. През последните години компанията инвестира в модернизиране на оборудването и устойчиви производствени процеси, фокусирайки се върху намаляването на въглеродните емисии и подобряване нивата на рециклиране. Новият валцов стан е в допълнение към пуснатия в експлоатация през 2019-та година студено валцов стан SMS – една от най-мащабните инвестиции на компанията на стойност 30 млн. евро. С новите машини във Валцов цех 2 се очаква увеличаване на капацитета на валцовите продукти с 25%, като компанията ще може да произвежда 75 000 – 80 000 т годишно.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 2 май: Как да спрем старите дизели

Само в "24 часа" на 2 май ще прочетете: Как да спрем старите дизели - анализ на Георги Луканов Интервю с проф. Райна Николова: С 900 органа на изпълнителната власт управлението ни надминава по

Велики четвъртък е! Вижте кои са имениците

Велики четвъртък. Св. свщмчк Артемон, презв.Лаодикийски (Утреня, общ маслосвет, св. Василиева литургия) (Вечерта Последование на 12-те евангелия) Днес е Велики четвъртък - денят

Хлъзгави фрази, когато не искате директно да кажете "не"

Те трябва да са едновременно много любезни и много необвързващи "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

В последните минути депутатите върнаха зеления рекет над големи проекти (Обзор)

Обжалването на екооценки отново пред две съдебни инстанции, така строежът на магистрали и новите ядрени блокове може да се отлага с години Предизборната борба между ГЕРБ и ПП-ДБ върна в последните

Росица Кирова: Априлската епопея бе дързък избор на българите за свобода

Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ за свобода и развитие, за собствена държава, за човешко и национално достойнство. Това заяви заместник-председателят на Народното

>