Идва големият финал в Шампионска лига

16.04.2021 13:58 Добромир Добрев
Източник: Pixabay

Два от най-богатите футболни клубове на планетата излизат в титаничен финал в Шампионската лига тази събота. Играчи за милиарди от „Ливърпул” и „Реал” (Мадрид) ще бъдат на терена на „Стад дьо Франс” в Париж. Битката на 28-ми май е сочена и като най-скъпият финал в историята, който ще донесе огромни приходи. „Ливърпул” мечтае да стъпи за 7-ми път на европейския връх, докато „кралският” клуб гони рекордната си 14-та титла от най-комерсиалния футболен турнир на Стария континент. Мачът ще се излъчва пряко от 22:00 часа по две български телевизии – bTV Action и Макс Спорт 3.

Кой е сочен за фаворит? Мненията на специалистите са разнопосочни. Големият роден букмейкър efbet дава леко предимство на английския тим. Победа за „Ливърпул” в редовното време на финала се котира с коефициент 2.10*. Успех на „Реал” (Мадрид) е оценен с 3.45*, докато равенството е 3.70*.  Шансовете „мърсисайдци” да спечелят трофея, независимо как, са с коефициент 1.60*, а тези на „лос бланкос” – 2.40*.

Към момента съставът на „Ливърпул” е с близо 150 милиона евро по-скъп от този на „Реал”. Данните са взети от реномирания мениджърски сайт transfermarkt. Английският тим, воден от Юрген Клоп, се оценява на умопомрачителните 900 милиона евро. В тази сума влиза цялата разширена група от 27 играчи, които са част от първия състав. В същото време възпитаниците на треньора Карло Анчелоти струват 756 милиона евро. Най-скъпият играч в редиците на „мърсисайдци” е 29-годишният египтянин Мохамед Салах, оценяван на 100 милиона евро. Следват го сенегалецът Садио Мане и англичанинът Трент Александър-Арнолд с по 80 милиона. При „Реал” най-високо се котира бразилецът Винисиус Жуниор със 100 милиона евро. След него се нареждат белгийският вратар Тибо Куртоа и уругваецът Федерико Валверде, с цени от по 65 милиона.

Дали именно тези звезди ще се окажат и герои за своите тимове? Кой ще отбележи безценните голове? На платформата на efbet.com може да се заложи за голмайстор по всяко време на Мохамед Салах от „Ливърпул” или на Карим Бензема от „Реал” (Мадрид) срещу коефициент от по 2.40*. Следващите най-вероятни реализатори на попадение във финала са Диого Жота („Ливърпул”) – 3.00*, Садио Мане („Ливърпул”) – 3.15* и Лука Йович („Реал”) – 3.30*. Любопитно е, че двата финалиста са почти еднакви като средна възраст на играчите в отбора. При „Ливърпул” тя е 27,2 години, докато „белият балет” е съвсем леко по-възрастен с 27,5.

Бразилският полузащитник на „Ливърпул” Фабиньо поднови тренировки преди финала в Шампионската лига. Испанският национал Тиаго Алкантара пропусна заниманията в началото на седмицата, но надеждите в лагера на „червените” са той също да бъде на линия за големия мач. Нидерландският стълб в отбраната Върджил ван Дайк потвърди, че също е възстановен напълно и ще играе. „Абсолютно всичко е наред с мен и чакам с нетърпение финала, надявам се на една специална вечер”, заяви пред официалния сайт на „мърсисайдци” Ван Дайк. Мениджърът на „Ливърпул” Юрген Клоп каза, че нито той, нито някой от играчите на тима излиза с мисълта за реванш. Преди четири години двата отбора отново се срещнаха във финала на Шампионската лига, като тогава „Реал” спечели двубоя в Киев с 3:1. „Имаме усещането, че трябва да възстановим реда, но това не може да бъде основната ни мисъл”, каза пред Клоп пред уебсайта на УЕФА.

В същото време треньорът на „Реал” (М) Карло Анчелоти отговори на въпрос дали „Ливърпул” е фаворит за спечелване на финала в Шампионската лига. „Предстои равностоен сблъсък. Може да си мислите, че предимството е на наша страна или на тази на съперника, но в крайна сметка това няма никакво значение. Физически „Ливърпул” е един от най-здравите отбори в света, но това не е единственото важно нещо в такава среща", убеден е Татко Карло. „Няма нужда да казвам нищо на играчите си, защото те са свикнали да участват в такива мачове. Даже би трябвало аз да питам тях как да се подготвим за двубоя, защото за мнозина от тях това ще е пети финал с „Реал” в Шампионска лига, а за мен ще е едва втори.” Защитникът Давид Алаба поднови тренировки. Контузените нападатели Еден Азар и Гарет Бейл също са готови да играят във финала.

Любителите на залаганията се питат дали ще се насладим на атрактивен нападателен футбол или двубоят ще бъде тактическо надлъгване. Коефициентът на efbet за над 2.5 гола в мача е 1.77*, а за под 2.5 гола – 2.10*. Финал с над 5 гола в редовното време се котира на 9.80*. Възможността мачът да се реши след изпълнение на дузпи е оценена на 6.00*, а това да има автогол във финала – на 10.00*.

Майкъл Оуен, който е бивш футболист и на двата финалиста „Ливърпул” и „Реал”, сподели очакванията си. Според него „мърсисайдци” са фаворит и могат да стигнат до успех с доста категоричен резултат. „Мисля, че „Ливърпул” превъзхожда „Реал” и е способен да го победи. 3:1 или 3:0 - това е прогнозата ми.” Първият точен резултат, прогнозиран от Оуен, в efbet е оценен с коефициент 16.00*. Ако двубоят завърши 3:0 в редовното време, то ставката е 19.00*. Като най-вероятен резултат в efbet.com е посочено равенството 1:1 – 6.60*. Ако „Реал” спечели, то най-вероятно е да го направи с 1:0 при коефициент за това – 12.00*.

*Коефициентите могат да подлежат на промяна. Актуалните коефициенти могат да се видят непосредствено преди залог на платформата efbet.com.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>