Петков поканен като премиер на среща на либералите, където е ДПС (Обзор)

25.05.2022 22:40
КИРИЛ ПЕТКОВ
ИЛХАН КЮЧЮК

Но не може да е част от групата в ЕП - няма нито партия, нито евродепутати

Кирил Петков е поканен на среща на ръководителите на “Обнови Европа” в Европейския парламент. Тази новина на списание “Политико” от сряда пренесе на българска земя първо слух, а после подозрение, че премиерската партия “Продължаваме промяната” ще бъде приета в европейското либерално семейство, от което част е и ДПС.

В София започнаха да тълкуват проблемите между движението и Петков като желание за преформатиране на “Обнови Европа” - третата най-голяма фракция в Европарламента.

Срещата е на 30 май в Брюксел преди Европейския съвет. Очаква се да присъстват френският президент Еманюел Макрон, нидерландският премиер Марк Рюте и др.

“Политико” вижда в участието Петков “най-силния знак, че неговата партия ПП се готви да се присъедини към либералната група на европейско ниво”.

Изданието се позовава на свои източници, според които лидерът на парламентарната група на “Обнови Европа” Стефани Журне “обикаляла” Петков още от изборната му победа, а през януари в Брюксел двамата обсъдили присъединяване. Един от основните препъникамъни за членството обаче е ДПС, подчертава “Политико”.

В момента ДПС има 3-ма депутати в групата на евролибералите в ЕП. Илхан Кючюк е съпредседател на европейската партия АЛДЕ - част от “Обнови Европа”, която в този Европарламент възникна като неин наследник.

Всъщност Петков е поканен единствено да стане част от неформална група на премиерите и държавните глави либерали в Европейския съвет, но тъй като “Промяната” все още не е регистрирана като партия, нито има евродепутати, те не могат да членуват нито в АЛДЕ, нито в парламентарната им фракция в ЕП “Обнови Европа”. А ДПС пък няма премиер, който да се включи в неформалната лидерска група. Но покана за събитието има лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Присъединяването на Петков в “Обнови Европа” може да се тълкува като стъпка ПП да стане член на АЛДЕ, за което обаче формално ще трябва съгласието на ДПС.


Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>