По 100 лв. давал Георги да му копаят гробове, за кремация близките плащали по 1000

25.05.2022 22:59
Георги Енев
Тук Георги Енев заравял телата. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Хванаха Енев за 7 тела, били заровени плитко в гора

Хосписи го свързвали с опечалените роднини

По 100 лева давал на роми Георги Енев, за да копаят дупките, в които после е слагал телата на починалите хора. Той ги погребвал в нелегални гробове, вместо да ги кремира. Мъжът бе задържан в понеделник, след като криминалисти откриха 7 тела край Клисура.

Самият Енев бил заловен на място. В буса му имало 4 ковчега, но празни. Мъжът признал за над 50 незаконни погребения в предварителната беседа с разследващите. Когато се сдобил с адвокат обаче, не пожелал да потвърди за телата и мълчал. Енев е от дълги години в погребалния бизнес, има фирма (виж карето).

Работниците, които ползвал за легалните погребения, разказали, че копали само в гробища. Разследващите стигнали и до един от мъжете, които Енев наемал за нелегалните погребения. Той обяснил, че получавал по 100 лева. Само копаел, нямал представа за какво ще се използват дупките.

Основната

клиентела на

Енев били жители

на Банкя и

Иваняне

Мъжът е родом от първия град. Там почнал да развива бизнес със заведения. Всички обаче фалирали още преди края на деветдесетте години на миналия век. Когато подхванал погребалния бизнес, хората започнали да го наемат. Имали му доверие, правел и отстъпки за познати.

В Иваняне пък попаднал случайно. Подписал договор с двама възрастни братя, които нямали наследници, да ги гледа. В замяна те му приписали къщата, но си запазили доживотно право на ползване. Енев я стегнал, решил я в любимия си зелен цвят, какъвто е и имотът му в Банкя. Запознал се с местните и те също му станали клиенти. Официално мъжът живеел в кв. “Люлин”. Там бил регистриран в апартамента на наркозависим мъж, който имал проблеми и с хазарта. Според обитатели на блока Енев не се е вясвал в жилището. Те подозират, че комшията им е взел пари, за да се води, че мъжът живее там.

Освен с крайни клиенти 51-годишният Георги работел и с хосписи. Те свързвали близките на починалите с Енев. Именно така мъжът осъществил контакт със синовете на единствения идентифициран от седемте трупа. Те живеели в чужбина.

“От хосписа, където беше татко, ни свързаха с мъжа. Препоръчаха ни го и го наехме. След месец получихме урна”, разказали братята пред разследващите. Те платили 1000 лева. Предполага се, че Енев е искал толкова и от другите си клиенти. Техният баща починал през януари 2022 г.

Веднага след като се разбрало за незаконните погребения, хора, които са го наемали, започнали да си правят собствени проверки. Една от тях е Весела Стоянова.

“Използвам неговите услуги винаги, когато имам починал близък. Преди три години почина майка ми, кремираха я. Миналата година почина баща ми, пак тази фирма го кремира”, разказа тя. След като видяла репортажите, си направила проверка. Обадила се в крематориума.

“Майка ми е

кремирана там,

но баща ми не е.

Бог знае къде е,

може и той да е в гората”, казва тя през сълзи. Тя вече е дала показания пред разследващите. Те проверяват дали тялото на баща ѝ е сред откритите трупове.

Огледите в Клисура, където са открити 7-те тела, продължиха през целия вторник. Темата бе най-обсъжданата в селото. “Той си е фирма, оторизирана, погребална, която си върши тази дейност. Поне това, което аз чух, е, че това са хора без наследници. На него са му давали пари да ги погребва и той няма къде. Това, което аз като свидетел видях, е, че е около този дървесен пояс, под дърветата, на плитко ги е заравял. Ясно е, че е направено криминално”, разказа кметската наместничка на Клисура Камелия Димитрова.

Тя била от първите научили за тленните останки. Подала сигнал до полицията. Оттам и прокуратурата излязоха с брифинг, на който обясниха, че телата са на 3-ма мъже и 4 жени. По тях няма данни за насилствена смърт.

Докато

не се появят

евентуални

близки, няма как

да се назначи

ДНК експертиза,

тъй като няма да има материал, с който да се сравни, обясни зам. градската прокурорка на София Десислава Петрова.

Главният разследващ на СДВР комисар Стойно Цветков описа случая като “най-грозния в кариерата ми”. И обясни, че Енев е ползвал дупки, които не са имали и 2 метра дълбочина. Откритите тела били две - едно до друго отгоре, а други пет - под тях. Дори не били закопани докрай, оказало се, че част от тленните останки се подавали.

Енев е обвинен в измама и е задържан за до 72 часа. В четвъртък от Софийската районна прокуратура ще му искат постоянен арест. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>