Голямата пловдивчанка Цветана Манева се сбогува с театъра от сцената на аскеерите

26.05.2022 01:00 Виктория Костова
Цветана Манева с наградата “Аскеер” за цялостен принос в развитието на театралното изкуство
Почетен “Аскеер” бе връчен на Меглена Караламбова.
Малин Кръстев грабна "Аскеер" за водеща мъжка роля
Мария Каварджикова получи "Аскеер" за водеща женска роля
Александра Сърчаджиева със статуетката за най-добър моноспектакъл
Юлиан Вергов с наградата за поддържаща мъжка роля за образа му на Иван Вазов в “Народът на Вазов”

Мария Каварджикова и Малин Кръстев с награди за водеща роля за една и съща постановка

Ако имаше тук тази вечер изгряваща звезда, аз се чувствам като залязваща такава. Без хумор, наистина.

Всяко нещо на този свят има край. В последно време аз просто нямам достатъчно сили вече, се оказа, да оползотворявам по най-добрия начин онова, което се крие толкова дълбоко в душата ми и което винаги съм се стремяла и съм успявала да предам на публиката, която е дошла на театър.

Така голямата българска актриса Цветана Манева се сбогува с театъра и публиката на тържествената церемония по връчване на театралните награди “Аскеер”.

78-годишната актриса бе удостоена с наградата “Аскеер” за цялостен принос в развитието на театралното изкуство.

“Благодаря ви за тази оценка, която давате за един много дълъг, както се казва, професионален живот. Това, с което ме възнаграждавате,

осмисли абсолютно съществуванието ми в театъра

Засили убеждението ми, че не съм направила нищо напразно, че съм правила всичко това, което съм мислила и в което съм вярвала. Но нищо нямаше да се получи, ако до мен не бяха моите колеги от много театри в страната”. С тези думи Цветана Манева благодари за наградата, а статуетката ѝ беше връчена от актьора Милен Миланов.

Цялата публика няколко минути я аплодираше на крака. Актрисата благодари и на Пловдивския и Димитровградския театър, и на всички сцени в София, където са я “приютявали”, тъй като през последните 30 години тя нямаше постоянна трупа, с която да работи. “Получих доверието на партньорите и колегите си, което засили моята убеденост, че бих могла да очаквам и малко повече от това, което давам.

Благодаря на публиката, защото това е, което

най-много съм искала - тя да ми се довери

Това го получих и се чувствам наистина доволна, удовлетворена, колкото и да е трудно да приемеш, но в никакъв случай не е драматична и трагична ситуацията, че си отиваш”, каза Цветана Манева.

На церемонията беше връчен и почетен “Аскеер” на актрисата Меглена Караламбова

“Скъпи мои, тази вечер съм тук заради вас, защото имах сериозни съмнения, че ще успея да дойда по видими причини. И си казах: “Меглено, ти с висока температура, превита на две от болки, след разни сериозни драми житейски си излизала на сцената и все едно че нищо ти няма. Я се стегни, облечи се цялата в бяло, вземи си тояжката и иди да благодариш на хората, които са те почели с тази голяма награда”. Много ви благодаря, скъпи колеги. Това наистина е голяма чест”, каза Караламбова.

Наградите “Аскеер” се връчват в 11 спектаклови категории, като включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 май 2021 г. до 30 април 2022 г. Тази година са участвали над 90 представления.

Традиционно церемонията се проведе в театър “Българска армия”, като водещ отново беше актьорът Веселин Ранков. Събитието беше под мотото “Урок по български” и бе посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски.

Традиционно връчването на наградите е под почетния патронаж на министъра на културата - Атанас Атанасов, и на министъра на отбраната Драгомир Заков.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>