Местят украинските бежанци от черноморските курорти през уикенда

25.05.2022 13:31 Албена Ангелова

По груби данни между 6000 и 7000 украински бежанци от територията на Варна ще преместени в други области в края на месеца, стана ясно днес на брифинг на областния управител Благомир Коцев на Варна, във връзка с украинските бежанци. 

“Току-що бяхме на конферентна връзка с Централния щаб. Това, което те правят е, в петък и събота се премества целият щаб във Варна и Бургас”, заяви областният управител. Според него преместването ще започне на 27 май.

Благомир Коцев обясни, че до 27 май тече операция по събиране на информация от украинските бежанци, които са в хотелите, като това се прави чрез апликация.

По негови думи това се прави с цел вземане на адекватни решения по преместването, т.е. семействата да се групират по такъв начин, че да бъдат заедно на местата, на които ще попаднат.

“Като бройки, доколкото знаем, има около 60 000 човека в хотелите (в цялата страна)”, каза Коцев.

По думите на областния управител много голяма част от хората са заявили, че няма да се възползват от услугите на държавата за преместване в друга база, а ще си наемат квартири или ще напуснат страната.

“Между 15 000 и 20 000 украински бежанци от цяла България планират да тръгнат обратно към Украйна”, заяви Коцев.

Той добави и, че около 18 000 души ще останат в хотелите които са, благодарение на новите условия, а именно удължаването на програмата за подпомагане, която предвижда 15 лева на ден за спане и изхранване. “Остават около 20 000-20 и няколко хиляди за изместване в други държавни бази”, поясни Коцев.

Той заяви, че за момента изглежда, че ще има достатъчно места в базите, в които предстои да бъдат преместени бежанците, като добави, че в момента се прави анализ на наличните легла. Относно логистиката, транспортирането на бежанците ще става основно с железопътен транспорт.

Областният управител обясни, че украинските граждани ще се извозват с автобуси до ЖП гари и оттам ще отпътуват с влак до новите места за настаняване. Военни и частни автомобили ще се използват за частите, където няма ЖП гари.

Изведоха единствено груби данни, с които има обща ориентация относно бройката и разпределението по области. Според нея грубо между 6000 и 7000 украински бежанци от територията на Варна следва да бъдат преместени за други области в края на месеца.

Снимка Архив

Други от От страната и света

Димитър Главчев пред "24 часа": Само не ни пращайте в Украйна, ме помолиха едни младежи на Витоша

Български военнослужещи под никаква форма няма да бъдат изпращани в Украйна. Това увери служебният премиер Димитър Главчев в интервю за "24 часа", което ще бъде публикувано във вестник "24 часа" и на

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни отиват натам

Военни отиват към точното място, където е катастрофирал хеликоптера с президента на Иран Ебрахим Раиси на борда. Това съобщи държавната информационна агенция ИРНА

Ултиматум: следвоенен план за Газа до 8 юни или Бени Ганц напуска Нетаняху

Още един мъртъв заложник на "Хамас" откриха израелските сили - повод за натиск върху правителството на премиера Израелският министър от военния кабинет Бени Ганц заплаши да подаде оставка

Кой ще се пребори за Сливенски владика - викарият на дядо Николай или главният секретар на Синода? (Обзор)

Новият митрополит ще бъде избран на 26 май, след като в епархията посочиха имената на Арсений Знеполски и Герасим Мелнишки Имената на двама епископи от списъка с шестима кандидати за митрополитския

11 жертви и 40 ранени след руски удари по Харковска област

Най-малко 11 души са загинали при обстрел днес в Харковска област в Североизточна Украйна, която от 10 май е обект на нова руска офанзива, съобщиха местните власти

>