НСО на нокти, прекараха президента Радев по стръмна улица в Пловдив (обзор, снимки, видео)

24.05.2022 12:00 Радко Паунов
Здравко Димитров поведе президента по стръмната улица "Найден Геров", за да избегнат струпването на хора, но накрая пак се озоваха при колоните манифестиращи. Снимки: Авторът
Ректорите проф. Мариана Мурджева, проф. Христина Янчева, проф. Тони Шекерджиева и проф. Пламен Моллов тичаха след президента.
"От Димитровград съм и съм 10 години по–голяма от вас", каза Наска Тухлева и се снима с Радев.
Хористи не пропуснаха да си направят снимка с президента.
На път за театъра Румен Радев беше спиран за снимки.
Многохилядното шествие в Пловдив преминаваше в продължение на повече от час.
Президентът Румен Радев се добра до театъра, за да честити годишнината на ректора на ПУ проф. Румен Младенов.
Димитров превежда президента Радев по ул. "Найден Геров"
Малките гвардейци от ДГ "Мая".
Сборният хор на Пловдив пя от от стълбите на "Каменица".
Много пловдивчани излязоха на 24 май.
Възторжена пловдивчанка на 24 май.
Държавният глава уважи Пловдив на 24 май.
Проф. Мариана Мурджева
Родители на ученици от Хуманитарната гимназия издигнаха плакати с искане за ремонт на сградата.
При словото на президента микрофонът засече и той поиска друг.

Ректорки тичат с токчета по паважа след държавния глава

Защо го поведе оттук кметът на Пловдив? Бяхме осигурили коридор покрай шадравана, за да влезе в театъра.

Така гардове НСО се ядосваха, след като Здравко Димитров накара президента Румен Радев да мине по стръмната улица "Найден Геров" в подножието на Сахат тепе, за да стигне до театъра, където държавният глава ще присъства на 60–годишнината на Пловдивския университет.

Преди това Радев манифестира по цялата главна улица и в края на шествието свещениците завиха наляво по ул. "Гурко", а светската власт пое към сградата на общината. Там президентът и ректори на пловдивски вузове пиха кафе и отдъхнаха за кратко. В същото време обаче колоните с ученици се точеха, а стотици пловдивчани им ръкопляскаха.

За да избегнат навалицата, Здравко Димитров предложи на Радев да минат по задната улица "Найден Геров"  и по стълбите на "Каменица" да се спуснат по Главната и да влязат в двора на театъра. Настана истински спринт по павираната и стръмна отсечка, а ректорите проф. Христина Янчева на Аграрния университет, проф. Мариана Мурджева на Медицинския, проф. Тони Шекерджиева на Музикалната академия и проф. Пламен Моллов от УХТ буквално притичваха след Радев и Димитров.

Стигайки до горната част на стълбите обаче, установиха, че сборната хорова формация не е приключила с изпълненията и концертът продължава. "Няма как да минем през тях", затюхка се охраната. В същото време театърът вече беше пълен с хора, които чакаха президента за тържеството на Пловдивския университет. Заприиждаха хора, които искаха да се снимат с Радев. "Моля ви, аз съм от Димитровград. 10 години съм по–голяма от вас", отиде при него Наска Тухлева и застана за селфи. 

В този миг концертът приключи и хористите също се наредиха за снимки с президента. Охраната вече беше на нокти. Спускайки се по стълбите надолу, държавният глава беше спрян от диригентката проф. Златина Делирадева. Той се ръкува с нея и я поздрави за чудесния концерт. 

Стъпвайки на главната улица Радев вече беше заобиколен от манифестиращи, които също нямаше как да подмине. Така стигна в двора на театъра с 10–минутно закъснение, където го чакаше академичното ръководство на ПУ.

"Всичко това можеше да се избегне, ако кметът не го беше повел по тази задна уличка", гневни бяха гардовете.

Празничното шествие за 24 май изкара пловдивчани. Мнозина се просълзяваха, когато духовата музика свиреше "Върви, народе възродени". 

"Винаги плача, когато чуя химна. Била съм знаменоска на нашето училище и много се вълнувам", каза 56-годишната Елена Методиева.

Най–отпред маршируваха мажоретките, а след тях вървеше оркестърът, подир него носеха хоругвите и иконата на светите братя.

Президентът Румен Радев, кметът Здравко Димитров, митрополит Николай, депутатите Десислава Атанасова, Радомир Чолаков, Иван Тотев, Елена Гунчева, Росен Костурков, областният управител Йордан Иванов и шефката на просветния инспекторат бяха в първата редица. След тях вървеше многохилядното ученическо шествие.

"2 години не е имало манифестация на този ден", радваха се хиляди пловдивчани. Малко преди финала на тържеството се включиха и малките гвардейци от детска градина "Мая".

"24 май е най-обичаният от българите празник. Пловдив е орисан винаги да бъде сред първите – доказа го в решителните събития на Българското възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитанията ред нова България. Доказва го и днес – на полето на културата и изкуството и на гражданската смелост. Историята отреди именно в Пловдив да се зароди първата планета на Българското възраждане, както ще напише по-късно Каравелов. Именно тук още през 1851 г. се пропуква зората на днешния празник", каза държавният глава. Той не пожела в този ден да отговаря на други въпроси. "Празник е, не върви да прави политически изявления", коментираха от екипа му.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>