Наско Сираков пред "24 часа": Левскарите да са спокойни. Аз съм и ще бъда пазител на акциите на “Левски”

24.05.2022 07:00 Найден Тодоров
Мажоритарният собственик на “Левски” Наско Сираков, притежаващ 26 383 877 акции, обяви, че е и ще продължи да бъде техен пазител. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бъдещето е в “Левски на левскарите”. Най-важното е феновете да виждат, че играчите си оставят кожата по терена, заяви собственикът на “сините” навръх 108-ия рожден ден на клуба

24 май. Рожденият ден на “Левски”. За “24 часа” говори собственикът на възкръсналия футболно клуб Наско Сираков. А по повод бъдещето - финансово и управленско, изрича думите, които днес може да са и най-голям подарък за обединената “синя” България: “Пазител на акциите съм аз и ще продължа да бъда аз. Всички левскари да са абсолютно спокойни!”

Друг въпрос относно собствеността към момента не стои на дневен ред - освен идеята за връщане на отбора на народа, част от който е и “пазителят на акциите”.

“Стискам палци в сдружението “Левски на левскарите” да се съберат колкото може по-голям брой левскари. Това е бъдещето, казал съм го още преди две години. Затова - нека всички са напълно спокойни”, добави Сираков.

“Последната година беше много по-добра от предходната. Надявам се

следващата да е три пъти

по-добра от тази -

и икономически,

и спортно-технически”,

пожела за себе си и за всички привърженици собственикът на “Левски”. И гарантира, че всички в клуба са готови да работят неуморно за тази обща цел.

Сираков коментира и онази, публикувана от “24 часа” снимка, направена секунди след спечеления от “Левски” финал за купата на България срещу ЦСКА на 15 май. Наско е седнал, изтощен от емоции. Привел е тялото си напред. Стиснати юмруци са захлупили очите под наведената му глава. Юмруци, пълни с мъжки сълзи. Стадионът пее, Вълка ридае... Дълго след мача. “Снимка, която съдържа в себе си цяла книга за последните две години от живота на Наско”, описа я тогава Илияна Раева.

“Сълзите ми са от радост.

Единствено от радост.

Чиста левскарска радост”,

разказа Сираков.

Попитан доколко емоциите са усилени от преживяното от месец май 2020, когато изрази готовност да вземе акциите от Васил Божков и преминаването през най-мрачните моменти в историята на клуба, той отговори: “Тежките ми моменти през тези две години са били стотици, ако не и хиляди. Но аз съм човек, който гледа напред, не се обръщам назад.”

Наясно е, че онова решение да получи подхвърляните акции не е за всеки, но твърди, че не е имал и миг колебание, че не просто ще го направи, но ще се справи - заедно с другите левскари.

“Затова и емоцията, уловена в онази снимка, е толкова голяма, но аз

в нито един момент

преди две години

не съм се колебал

Не съм имал съмнения нито в себе си, нито в клуба - че ще оцелее. И ще побеждава отново. Защото победата е закодирана в гена на “Левски”. Носят я в себе си всички левскари. А най-голямата победа извън терена я постигнаха те”, заяви Сираков.

Изключителното обединение определя като друг неотстъпващ по важност момент от историята зад най-важната победа за спасението на любимия клуб.

“Когато “Левски” е добре спортно-технически, когато сме спечелили първия си трофей след 13 г., понеже аз познавам “синята” общност,

най-нормалното нещо е

да има ужасяващ

ентусиазъм и обединение

сред левскарите. Най-важното за нашия клуб е феновете да виждат, че играчите от отбора си оставят кожата по терена. Те го видяха във всеки мач. Нашата публика приема и равните, приема и загубите - когато вижда, че отборът е дал всичко от себе си. В спорта има и победители, и победени, не може всички да са победители. Но левскарите трябва във всеки мач да се държат гордо”, каза още Наско Сираков пред “24 часа”.

Днес на Могилката до 22-о училище в София, навръх празничния 24 май, той ще говори пред “синя” България - и за извървения път през мрака, и за бъдещето - за “Левски на левскарите”.

Навръх 108-ия рожден ден на “Левски”, ще бъде дадено и началото на дейността на сдружението, учредено с идеята един ден в него да бъдат прехвърлени акциите на клуба.

От днес всеки левскар е има възможност да се включи като пълноправен член в сдружението, заставайки редом до мажоритарния собственик Наско Сираков, старши треньора Станимир Стоилов, изпълнителния директор Ивайло Ивков и председателя на Управителния съвет Даниел Боримиров, които са сред учредителите на “Левски на левскарите”.

Веднага след учредителното събрание, провело се на рождения ден на Георги Аспарухов - 4 май, бяха предприети стъпки и

регистрацията на

сдружението в

Агенцията по вписванията

вече е факт

Така сдружението вече може да започне активна дейност в посока реализиране на основните си цели - обединяване на левскарите, натрупване на значима членска маса и придобиване на мажоритарен дял от ПФК “Левски”, чрез който феновете да имат глас и да избират неговия президент.

Сдружението няма да има правомощия по управлението на клуба. Членовете му

ще имат възможност да

гласуват за президент

и Надзорен съвет на клуба, които на свой ред ще назначават Управителен съвет. Той пък ще реализира стратегическото управление на “Левски”.

Привържениците, които имат желание да се запишат като членове на сдружение “Левски на левскарите”, ще могат да заплатят членския си внос единствено с банкова карта. Взето е решение сдружението да не приема никакви пари в брой, за да се осигури пълна финансова прозрачност. Заплащането на членския внос ще става чрез ПОС терминал на място в офиса или по банков път. Предстои пускането и на официалния сайт на сдружението – www.levskarite.bg, през който също ще може да се подават заявления за членство и да се плаща членски внос.

Денят, в който “Левски” става на 108 г., ще бъде богат на събития. Програмата ще започне в 10 часа на Могилката на 22-о училище в София с речта на Сираков. Видни левскари и клубни легенди пък ще заявят подкрепата си към сдружението.

Впоследствие големият “син” празник ще продължи на “Герена”, където клубът ще осигури храна, напитки и забавления за своите привърженици, а в специално обособения офис на сдружение “Левски на левскарите”, намиращ се непосредствено до клубния музей, ще се приемат заявления за членство от 15 до 19 ч.

В този час ще настъпи кулминацията на празника - началото на мача “Синя приказка”.

Футболната среща ще противопостави отборите “Синя приказка I” - отбора на Станимир Стоилов, стигнал до четвъртфинал в Купата на УЕФА и превърнал се в първия български отбор в групите на Шампионската лига през 2006 г., и “Синя приказка II” – отбора, спечелил Купата на България на 15 май 2022 година.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>