Отложиха матурите в Русия заради дефицит на принтерна хартия

22.05.2022 23:00
Според производители проблемът се задълбочава, защото хората се презапасяват.

Санкциите на финландска химическа компания изпразниха складовете, а търговци вече не дават касови бележки

Финландска химическа компания напусна Русия и остави страната без белина за офис хартия. Цените за снежнобял формат А4 скочиха най-малко три пъти и всеки лист сякаш е част от пазара на ценни книжа. Въпреки това рафтовете на магазините бързо се изпразват.

Докато технологичните гиганти, автомобилната индустрия и големите международни вериги се надпреварваха да обявят своето “временно излизане” от руския пазар (кои са те - виж в таблицата долу), финландската химическа компания Kemira го направи някак неусетно и тихо. От 1 март “до следващо нареждане” тя спря доставките на натриев хлорат за Русия и Беларус. Химическият елемент е широко използван в мелниците за хартия за избелване на целулоза. На Руската федерация са се падали приблизително 3% от оборота на Kemira през 2021 г., който възлиза на около 2,7 млрд. евро.

В резултат на това офис хартията А4 започна да изчезва от рафтовете на магазините, а тази, която е налична, се продава на прекомерно висока цена.

Ръстът варира от 200 до 800%

От април насам хартията е изчерпана в канцеларските магазини, хипермаркетите и супермаркетите, като с трудност се намира на склад единствено в магазините за електроника.

“Има проблеми с производството. В Русия фабриките все още не могат да заменят внасяните досега химически компоненти, необходими за избелване на хартия”, каза пред бизнес изданието на “Газета.ру” Дмитрий Калъчев, собственик на мрежите за доставка на стоки Vprok и Tsirkul. “На фона на недостига доставчиците вдигат цената на хартията, а освен това в момента на пазара просто няма достатъчно наличност. Цената на дребно се е увеличила около 3 пъти.”

Според него руските производители вече преминават към

други избелващи агенти, което обаче ще се отрази на качеството

на офис хартията. “Доколкото разбирам, хартията ще бъде с малко по-различно качество. Тя няма да е толкова бяла. Не мога да кажа колко време ще отнеме закупуването на нови суровини и преконфигурирането на поточните линии.

Ако нямаше ръст в търсенето, преходът щеше да се случи гладко и никой нямаше да забележи проблема. Но хората започнаха да купуват много повече, отколкото им трябва”, добавя бизнесменът.

Беларуското министерство на данъците и митата дори стигна дотам, че разреши на търговците на дребно да не издават хартиени касови бележки на клиентите си.

Същото разреши и руската Федерална данъчна служба. Проблемите с руските касови апарати са причинени от западните санкции, но ведомството подчертава, че това не е причина за спиране на търговията.

Алтернатива на хартиените касови бележки е електронната, но за това се изисква съгласието на купувача. Освен това клиентът трябва да предостави на продавача своя телефонен номер или имейл адрес, за да има къде да му бъде изпратен електронният документ.

Очаквано недостигът на хартия предизвика верижна реакция и поскъпване на всички свързани услуги. Така например

цената на визитните картички се е увеличила с 43%

- от 690 на 990 рубли за 100 визитки, а на флаерите A5 с 31% - от 1530 до 2010 рубли за 100 листовки.

Липсата на хартия засегна и плановете на министерството на образованието. В цялата страна бе решено да се отложи Общоруската тестова работа (нещо като българското национално външно оценяване). Вместо пролетта знанията на учениците от 4-8 и 10-11 клас ще бъдат проверени наесен. Същото се очаква да се случи и с изпитите на зрелостниците. Причините за отлагането не бяха обявени официално, но стотици учители в социалните мрежи потвърждават, че причината е именно липсата на бяла хартия. “Провеждането на национален изпит с такава цена и недостиг на хартия е самоубийство за училищния бюджет. Той вече е разтресен от цените на учебниците”, възмущават се учителите.

По данни на руски медии редица държавни институции вече препоръчват пестене и ефективно използване на хартията. Служителите са призовани, ако е възможно, да изпращат всички документи в електронен вид и да използват двете страни на листа при отпечатване. “Въпреки използването на руски суровини

индустрията се оказа неподготвена за санкциите

и прекъсването на доставките на белина”, отбелязва източник на “Газета.ру”. Според представители на индустрията от 73 фабрики за хартия в Русия 54 са изправени пред недостиг под една или друга форма.

Министерството на промишлеността и търговията успокоява, че няма да има недостиг на хартия и доставките ще се стабилизират скоро. “Като се вземат предвид въвеждането на определени ограничения и логистични проблеми с доставката на вносни химикали, в един от най-големите заводи бе извършено преструктуриране на технологичния процес и бе намерено ново решение за производството”, гласи съобщение на ведомството, цитирано от РИА Новости.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>