“Заедничката история” разпали пак страстите край Вардар

22.05.2022 22:00 Антоанета Маскръчка
Петков на среща с лидери на български организации в Битоля
При последното си пътуване в РСМ българският премиер бе посрещнат с плакати, от които струеше език на омразата.

Резолюция на Европейския парламент от 19 май 2022 г. относно доклада на Комисията за Северна Македония за 2021 г. разпали пак страстите в РС Македония. Докато официалните институции излязоха с премерени, “обрани” и по-скоро протоколни становища, в социалните мрежи буквално завря. “Трън в очите” на македонците забоде “заедничката история”, призивите за “историческо помирение”, както и промяна в учебниците въз основа на исторически факти и цифри от общата история на двата народа въз основа на автентични исторически документи и източници.

Във фейсбук буквално заваляха снимки на всевъзможни исторически карти, за които няма никакви доказателства, че са достоверни, но все “Македония е най-старата държава на света, а за България преди векове никой не е и чувал”. Отново се извадиха “докази”, че в експедицията на Христофор Колумб, при която открива Америка, е имало македонец и др. екзотични “факти”.

“Никога преди 1908 г. не е имало държава България, а само турска провинция. Побългаряването на македонците започва през 1840 г., когато гръцките попове принуждават македонските да служат на славянски. Така се появява българството”, пише Zan Dukovski.

Пълна подрепа му дава и Стево Йованоски: “Останалото е романтична създадена история на българите, част от тюрко-монголското племе”.

В дискусията се включва и Kamen Chakarov, като се опитва да синтезира с прости думи еврорезолюцията: “Четох целия текст. Европа признава нещо, което го знаем всички, че Западните Балкани са важни, но си е истински пробив с т. 76 и т. 81. Де факто вече и на слепите и глухите става ясно кои са съвременните северномакедонци, как са създадени и как манипулират и фалшифицират историческите факти. Сега остава да си държим на нашето докрай”, пише българинът.

“В ЕС не знаят ли, че обща история с българите нямаме. В краен случай може да говорим за споделена история. За тях “обща история” значи българска”, възмущава се Любе Стойкоски.

“Това, което иска ЕС, значи да приемем, че досега сме живели в незнание, били сме пияни, дрогирани или луди и ние, и нашите татковци и деди, когато твърдим, че сме македонци, а не българи”, възмущава се Зора З.

Slave Velickovski пък пише, че “Името България е колониално име като ония в Африка. България е на македонска земя създаден с 90% македонци и 10% татарски племена. Това го казва истинската история”.

Aristotel Makedonski е категоричен, че “създаването на нови балкански държави е, за да се унищожи македонизмът”. Допълва, че целите Балкани преди XIX век са били Македония, говорили са на македонски език, а илирският и тракийският били диалекти на македонския език. Konstantin Radev пък му отговаря: “Успех ти пожелавам! Гледай с тъга към ЕС. Така и за Гърция говорехте и почакахте 28 г. С нас дотук минаха 5 г.”

За Sashe Zlatev пък същността на спора с България била съвсем друга и той съзира дълбока конспирация с участието на богатите държави от ЕС. “Те са против разширяването и само използват България за ветото чрез български политици, поставени от Запада да играят както свирят големите сили”, категоричен е Sashe.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>