САЩ ще сменят известния у нас оръжеен търговец Виктор Бут за баскетболистка

22.05.2022 17:13 Георги Банов
Виктор Бут
Бритни Грайнър

САЩ обмисля да размени скандалният оръжеен търговец Виктор Бут с баскетболистката Бритни Грайнър, твърди Forbes. Преговорите са в ранен етап, твърди неправителствен източник, който обаче е добре информиран.

Двукратната олимпийска шампионка Грайнър, която играеше за "Спартак" (Москва) бе арестувана в Москва на 17 февруари, след като митничари на летището открили хашиш в нейния багаж. Бут известен като "Търговецът на смърт" вдъхнови характера на Никълас Кейдж във филма "Господарят на войната", който излезе 2005 г. Той излежава 25-годишна присъда, която получи през 2011 г. за продажба на оръжия на колумбийската терористична група FARC.

Възможността за размяната се появи първо в ТАСС на 13 май и е потвърдена пред "Форбс. "В момента вървят преговори за размяната на Бут за Грайнър", твърди ТАСС, като цитира "източник от комисията за публичен мониторинг". Преди това и Gazeta.Ru обяви, че се готви подобна сделка.

Говорител на Държавния департамент на САЩ отказва коментар. Същото направи и Роджър Карстенс, специален президентски пратеник по проблемите с отвлечените и е начело на екипа по проблема с Грайнър. Коментар отказаха адвокатът на Бут в Ню Йорк Стив Зису и мениджърката на бескетболистката Линдзи Кагава Колас.

Въпреки лошите отношения с Русия заради войната в Украйна през миналия месец Белият дом постигна сделка за връщането на Тревър Рийд, бивш военен пехотинец, който бе 2 години в руски затвор по обвинения, че е атакувал милиционер в Москва. В замяна руснаците получиха Константин Ярошенко, който бе осъден на 20 години затвор за конспирация за внос на кокаин за 100 милиона долара.

Бившият губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън, кото бе в основата на освобождаването на Рийд, работи и по проблемите на Грайнър по искане на нейното семейство, твърди Мики Бергман, вицепрезидент на неговия консултантски център. Той също така работи и по освобождаването на Пол Уилън, бивш морски пехотинец, задържан за шпионаж. "Всичко е доста сложно", коментира Бергман.

Бут бе преводач в армията на СССР, преди да стартира авиокомпания, която превози десетки милиони оръжия през 90-те години на миналия век и първите на новия към конфликти в Африка и Азия. Говори 7 езика, има коефициент на интелигентност от 170 и прилича повече на преподавател, отколкото на най-опасния търговец на оръжие. Той бе заловен в Банкок по време на акция на агенцията за борба с наркотиците.

Правителството на САЩ е против практиката да се използва ареста като коз в преговори, защото представлява опасност за всеки, който пътува работи и живее в чужбина, твърди представител на Държавния департамент пред "Форбс", но това не попречи на сделката за Рийд и други.

31-годишната Грайнер е най-известният американец, арестуван в Русия в последните 10 години. Това поставя под доста сериозно напрежение правителството. Там са наясно, че една тъмнокожа лесбийка може да бъде използвана по различни начини от Владимир Путин. Тя отиде да играе в "Спартак", защото изкарва 1 милион долара при средна заплата в женската НБА от 228 094 долара. В мъжката Стев Къри прибира 45 милиона долара годишно.

Поддръжниците на Грайнър в САЩ са по-ниски от тревата. Правителството ги убеди, че Русия може да я екстрадира по-бързо, ако не се превърне в хит по новините. След това Държавния департамент промени нейният статут в "неправомерно задържана", което отваря вратата за преговори.

Единственият въпрос остава дали президентът Джо Байдън ще одобри сделката. Той нарече Путин "военнопрестъпник" и в екипа на Грайнър се притесняват, че той няма да бъде толкова благосклонен, че да освободи търговец на оръжие.

"Да, има сериозен проблем да освободиш търговец на оръжие за Грайнър, която в САЩ щеше да бъде само глобена за провинението си", твърди бившата съдийка Шира Шинделин, която даде минималната присъда от 25 години на Бут. "За мен е по-добре да се размени Бут за Грайнър и Пол Уилън. Бут и без това изкара доста време в затвора. При двама срещу един ще има достатъчно морална тежест за сделката и няма да има недоволни", допълва той.

Виктор Бут бе свързан с България, като имаше няколко регистрирани фирми у нас.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>