Асен Василев: Бензиностанциите използват момента да трупат печалба

21.05.2022 10:18
Асен Василев Кадър: Нова тв

Отстъпката от 25 стотинки ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или такива, които са на лизинг

Парното ще се вдигне с 10-15%, цената на хляба при 0% ДДС е в ръцете на търговците

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира цените на горивата пред Нова тв.

Той припомни, че има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията.

Запитан дали тя прави това, Василев каза: „Очевидно не”.

„Провели сме няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна”, коментира Василев. Именно тук била ролята на КЗК. „Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът.

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата.

По-мощните автомобили ще трябват да зареждат по-висок клас бензин от А-95 и едва ли ще могат да ползват отстъпката за него от 25 ст. на литър, каза още министърът в отговор на заявката на Левон Хампарцумян, който беше преди него в студиото на "Събудите" по Нова, че ще ползва отстъпката от 25 ст. на всеки литър бензин.

Ограничаването до размер литри няма как да стане без електронна идентификация, защото въвеждането на ваучери ще доведе до големи опашки и затруднения, обясни Василев решението на кабинета да обяви отстъпката за неограничено количество бензин и за всички. "Контролните ни системи не работят за базисни неща като събирането на данъци, камоли за това дали си заредил с бензин автомобила си с намаление", заяви още той.

За отказа от руския петрол Василев каза, че ние ще настояваме да сме сред изключенията и ще го поискаме. Въпросът е да си гледаме националния интерес, а той е да диверсифицираме рафинерията, която работи с над 90% руски петрол, каза още министърът.

Руският газ беше спрян от вчера за днес и този, с който беше заместен е по-евтин от него, каза още Василев. На въпрос ако Гърция, Италия и Австрия решат да плащат в рубли, това застрашава ли ни, Василев отговори отрицателно. Според него не е грешка да се откажеш от доставчик на газ, който често си сменя решенията и ползва газа за политически цели, затова и няма връщане назад. Трябва да помислим дали няма да се събудим в някоя януарска вечер в незавидно положение, ако внасяме руски газ и се съобразим с промяната на условията им, коментира министърът

Парното ще е по-скъпо с 15-20%, а цената на водата не би трябвало да върви нагоре, увери министърът.

Няма да има увеличение на минималната заплата от 1 юли, от догодина ще се изчислява по формула, което "договорихме със синдикати и работодатели", каза още Василев. Според него не е редно два пъти за година да се променя размера й, след като вече е увеличена с 10%.

Обсъжда се данъчните облекчения за дете да се получават на 3 месеца.

Държавата не иззема 20% от себестойността на хляба - дали те ще стигнат до купувачите или производителите ще си ги задържат, ще видим от търговците, каза Василев, попитан за това дали цената на хляба ще се вдигне при нулева ставка ДДС, която беше въведена.

Попитан за средната инфлация до края на годината - залагаме на 10-11%, но не е ясно какво ще се случи с хранителните стоки наесен. Имаме достатъчно зърно, но помним, че през март цената му се вдигна 4 пъти, заяви министърът. Според него ще се справим технически с инфлацията до 2024 г.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>