Имоти за 400 хил. лв. отнели от арестувания за пране на пари Селим от Сливен

20.05.2022 22:30 Кирил Борисов
Това са част от парите, намерени при претърсванията по време на акцията в Сливен.

Симеон Симеонов пращал роми да продават цигари в Англия, там се регистрирали като безработни и му носили милиони

Разследващите намерили кашон с пачки в различни валути

Пари, злато и други ценности за над 1 млн. лв. са иззети при акцията срещу престъпната група на Симеон Симеонов-Салим в Сливен, който е един от големите босове на контрабандата в Югоизточна България. Това стана ясно от изявленията на прокуратурата и МВР в петък, когато Салим и още 5-има души бяха задържани и обвинени за пране на пари.

Салим се занимава с контрабанда от средата на 90-те. През 2006 г. е осъден за това престъпление, а през 2009 година му е отнето имущество за близо 400 хил. лв. в полза на държавата, научи “24 часа”. Въпреки това Симеонов продължил да се занимава с контрабанда и пране на пари, да трупа богатства и да живее охолно, без да има доказани доходи за това.

Местните структури на ГДБОП и ДАНС са разследвали Симеонов, членове на семейството му и негови приближени от няколко месеца, посочиха окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов и началникът на антимафиотите в града Слав Добрев.

Основната дейност на Салим и хората му била контрабанда на цигари за Великобритания. Там стековете са продавани на тройна цена. Шофьорите в канала пък се регистрирали като социално слаби на Острова и са получавали помощи. Парите заедно с нелегалната продажба на цигари носили в България и отчитали на Симеон Симеонов. С тях той трупал имоти и купувал скъпи лимузини.

При претърсването на 12 адреса в Сливен разследващите са намерили кашони с пачки в различни валути, злато и скъпоценности. Тарторът на бандата и две от дъщерите му са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, други трима са с мярка “подписка”. 

Симеон Симеонов е известен с богатството си от две десетилетия. Има няколко деца от две жени. Прословут е с пищните сватби и тържества, които организира по семейни празници.

54-годишният мъж няма законен бизнес на свое име. Преди години е търгувал с фирмата си “Славянка” ЕООД, кръстена на името на една от дъщерите му.

Арестът от петък не е първият сблъсък на Симеонов със закона. Осъждан е за контрабанда още през 2006 г. Тогава е признал вината си и е наказан само с пробация. По-големият удар за Салим идва от комисията за отнемане на незаконно имущество, сега КПКОНПИ. Заради разследването за контрабанда отпреди 15 г. е започнала проверка на доходите му. Искът, който е внесен в съда, е за близо 800 хил. лв., на колкото са оценени имоти, коли и налични средства на Симеонов и фамилията му, за които не може да докаже произход. Тогава се опитал да оправдае богатството си със заеми, както и с доходи от строителни бригади в чужбина в началото на 90-те, но номерът не минал. През 2009 г. окончателно му е отнето имущество за половината от сумата на иска. Тогава държавна собственост стават два негови апартамента в Сливен, лек автомобил, бус, както и 270 хил. лв.

Наказанието по делото за контрабанда и отнемането на имуществото обаче не трогнали Салим. Продължил с престъпния бизнес. Според хората в Сливен дълги години той се ползвал с протекция от местните власти. Две от дъщерите му дори работили в държавни структури.

След обвиненията за пране на пари процедурата за проверка на имуществото му ще се задейства отново, защото прокуратурата ще сезирана отново антикорупционната комисия.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>