Не са изчезнали 3 млрд. лв. от помощите за скъпия ток, раздадени са през април

20.05.2022 22:02
Енергийният министър Александър Николов на парламентарната трибуна. Неговото ведомство реши да отговори акуратно на въпрос на опозицията и от това възникна разминаване за 3 милиарда лева. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Обезщетенията щели да надхвърлят 4,5 млрд. лв., тъй като ще се плащат чак до новото решение на регулатора за енергийните цени

Разлика от 3 млрд. лв. изчислиха от ГЕРБ между твърденията на премиера Кирил Петков за платени компенсации към бизнеса, за да се елиминира скокът на цените на тока, и реално изплатените. На брифинг в парламента партията представи писмен отговор от министъра на енергетиката Александър Николов, от който става ясно, че от декември 2021 г. до март 2022 г. властта е превела 1 010 310 500,95 лв. към небитовите крайни клиенти. Около 250 млн. лв. пък са отишли към ЕРП-тата. Премиерът Кирил Петков твърдеше, че общата сума на тези компенсации е 4,1 млрд. лв.

“Истината се разминава с думите на Кирил Петков. Думите му имат все по-малко значение. България се намира в тежка инфлационна криза не защото някой друг ни е виновен”, констатираха от ГЕРБ.

Бившият енергиен министър Делян Добрев смята, че ако правителството наистина бе дало 4 млрд., инфлацията нямаше да е толкова висока. Според него Петков или лъже нарочно, или някой го подвежда. “Аз се чудя кой лъже премиера и го кара да става смешен”, заяви Добрев. И попита, ако от сметките наистина липсват 4,1 млрд. лв., а е платен само 1 млрд., къде са останалите 3 милиарда.

ГЕРБ припомниха, че са поискали “бърза писта” за развитие на ВЕИ проекти, което би спомогнало за понижаване на цената на електроенергията, но искането им е било отхвърлено.

По-късно от Министерството на енергетиката изпратиха до медиите уточнение по повод платените компенсации. Оказа се, че оттам са отговорили много акуратно и точно на зададените им от депутата Делян Добрев въпроси. Той е попитал само за компенсациите за четири месеца - от декември до март включително. Сумата според съобщението на ведомството до медиите е 1,6 млрд. лв.

Във въпроса, а следователно и в отговора липсват обаче големите плащания през април, тъй като депутатът не е питал за тях.

От Министерството на енергетиката уточняват, че в изказване пред Народното събрание на 13 май 2022 г. премиерът Кирил Петков съобщава, че, за да ограничи инфлацията, правителството е отпуснало 4,1 млрд. лв. В отговора до Добрев не са включени: 1,2 млрд. лв., върнати от НЕК по заема, с който компанията се разплати след загубеното арбитражно дело с “Атомстройекспорт” за оборудването за АЕЦ “Белене”. Тези средства също били използвани за мерки срещу инфлацията, но не само в енергийната област, съобщават от ведомството на министър Николов. Добавят, че не са включени и компенсациите за тока за всички небитови потребители за април, както и тези за природен газ за битовите потребители. Не са посочени и парите за подкрепата за мрежовите оператори, която продължава до юни, както и компенсациите за ВиК операторите и други плащания.

Обезщетенията според енергийното министерство на практика щели да надхвърлят 4,5 млрд. лв., тъй като ще се плащат чак до новото решение на регулатора за енергийните цени.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>