Само в "24 часа": Вижте приетите бюджети на БФС

20.05.2022 12:41 Георги Банов
Борислав Михайлов на конгреса на БФС СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Конгресът на БФС стартира при пълно затъмнение за медиите, но само за минути. В залата за журналисти отново няма нито картина, нито звук. След известно време, все пак се появи картина, като вече Борислав Михайлов изнасяше речта си. 

Представителят на УЕФА заяви, че ситуацията със съдебните дела около БФС с огромен интерес и допълни, че трябва да се променят някои членове на устава на централата. Според него събитията са вредни за българския футбол. От евроцентралата бяха категорични, че трябва да се направи солидна структура с европейски стандарти. И ще помогнат за това. И отправи призив за помирение.

Нодар Алкахаци допълни, че по програмата "Хеттрик" БФС може да разчита на около 17 милиона евро приходи. 

За водещ на конгреса бе избран Камен Костадинов, бивш депутат от ДПС и член на Изпълкома.  И той започна с рождения ден на Красимир Зафиров от "Чероморец" (Бяла), Георги Славов на женския тим на ФК "Пловдив", най-младия делегат Георги Кирилов от "Ябълково" и най-възрастният Георги Некезов от "Янтра" (Полски Тръмбеш). 

Преброители станаха Неделчо Михайлов, Николай Младенов, Любомир Инджев, Петко Петков, Милко Якимов, Стоян Алексиев, Делян Асенов, Пламен Хаджийски, Светла Петрова, Игор Бакьов и Тодор Праматаров. 

73 жалби са постъпили към конгреса на БФС. Заради това тази комисия е с 9 човека. Всеки делегат ще има 3 минути са изказване. 

Редовността на делегатите провериха Дочко Дочев ("Левски", Левски), Валери Живков ("Искър", Роман), Христо Тодоров ("Тракиец"), Джамбазова ("Севлиево Лейдис") и  Басри Саров от ("Крумовград"). Към момента на конгреса членове са 571, като 536 са излъчили делегатите. От тях присъстват 445 (Соифя - 156, Пловдив - 115, Варна - 101 и Велико Търново - 73) или 78% от излъчилите делегати. 

Комисията по решенията и протокола Жоро Василев ("Бдин"), Мартин Александров ("Димитровград"), Ивайло Андонов ("Пирин 2001", Благоевград), Илко Станчев ("Делфините") и Пламен Обрешков ("Локо", Дряново).

Жалбите ще гледат Румен Вичков ("Юнак", Шумен), Страхил Димчев ("Олимпик", Тетевен), Станимир Стойков ("Червени войводи", Сливен), Вихър Данчев ("Академик", София), Румен Панайотов ("Монтана"), Велико Трифонов ("Аксаково"), Георги Еленков ("Любимец 2018"), Иван Паунов ("Атлетик", Куклен) и Десислава Костова ("Околчица", Моравица). 

Делегатите набързо приеха отчета на изпълкома за последния мандат и след това програмата за развитие на българския футбол.

Втората точка от дневния ред беше приемане на Стратегия за развитие за следващите четири години. Тя е в пет лъча или направления за работа и беше представена от президента Борислав Михайлов. Включена е и изграждането на инфраструктурна карта на българския футбол, регистър на клубовете, както и планове за развитието на детския, женския футбол. Амбицията е футболът да стане най-масовия спорт при нежния пол. Друга цел е подпомагане за изграждане на спортни обекти (стадиони), успешна съвместна работа с общините и държавата.

"Българският футбол трябва да се върне там, където е бил и където му е мястото - сред водещите в Европа", заяви Борислав Михайлов при представянето на стратегията. За нейното приемане за периода 2022 - 2026 гласуваха, един беше против, а трима се въздържаха.

Бюджетът обаче бе скрит от медиите, като се прожектира единствено на делегатите. И бе приет по години до 2026 година по всяка една година. 

В залата имаше един против и трима въздържали се за този за 2022 г. 

"24 часа" разбра параметрите на бюджета за тази година, като приходите са за 19,812 милиона, а разходите за 14,864 милиона лева.

За 2023 година приходите са 19,260 млн. След това стават  19 299,25 милиона, 18 859,29 милиона и 18 124 милиона.

След това делегатите приеха да се гледат жълбите на изключените клубове. 374 бяха "за".

От раз бяха върнати "Мрамор" (София), "Спартак 1919" (Плевен), "Спортист 2006" (Драговищица), "Стамболово", "Харманли 2004", "Мътивир" (Ихтиман), "Любимец" (Търнава), "Церово" и "Ямбол 2015". 

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>