Офанзива за президента - кастрят клони, чистят и пренареждат павета в Пловдив (снимки, видео)

19.05.2022 18:00 Радко Паунов
Работници режат клони и събират отпадъци пред Хуманитарната гимназия.
На съседната улица "4-и януари" работници пренареждат паветата.
С помощта на автовишка премахват надвисналите и прогнили клони пред Хуманитарната гимназия.
Около паметника на светите братя, откъдето ще започне тържеството, вече е почистено.
Тънка работа е пренареждането на паветата, казват работници от с. Езерово.
11-класници оформят лехи в двора на храма "Св. св. Кирил и Методий".
Работници усърдно почистват пред Хуманитарната гимназия.
Реденето на павета не е за всеки, казват майсторите.

Очакват Румен Радев на 24 май, ще има голяма манифестация

Оглушителен шум на резачки се носи пред Хуманитарната гимназия в Пловдив, откъдето ще започне тържествената манифестация на 24 май. Очаква се да присъства и президента Румен Радев.
"Казаха ни, че ще идва и ни пратиха да кастрим клони и да чистим пред паметника на Кирил и Методий", обясниха работници.
По цялата улица "4 януари" бригада пренарежда паветата. Работниците са извикани от селата Езерово и Воден, тъй като такива специалисти вече трудно се намират. "Тънка работа е. Не е за всеки. Първо се премахват каменните блокчета, прави се пясъчна възглавница, след това отново се редят и най-отгоре фугите се засипват с пясък", казаха майсторите.
Поръчано им е всяка вдлъбнатина по настилката да бъде изравнена. Но работниците се оплакват, че паркираните автомобили им пречат.
Пред самото училище е струпана техника на "Градини и паркове". С помощта на автовишка работник изрязва надвисналите и прогнили клони. Районът е отцепен с лента, за да не пострада някой ученик. Други с метли събират отпадъка, който се превръща в чипс с помощта на машина. Шумът се носи чак до Съдебната палата.
"На 24 май оттук ще тръгне шествието, трябва всичко да е почистено", обясняват работници
70-годишният Георги Лозин усърдно събира изрязаните клони. Вижда се, че отвътре са прогнили. "Вятърът най-добре ги оправя", казва той.
Минувачи допълват, че ще трябва да ходят с каски, за да не им се стовари някой голям клон на главите.
"Точно затова ги махаме", обяснява Лозин. И допълва, че гледа да си свърши работата, не го интересувало кой ще идва в Пловдив на празника.
Двама 11-класници усърдно с белове оформят лехи в двора на храма "Св. св. Кирил и Методий", където навръх 24 май митрополит Николай ще отслужи празничната литургия. "Помагаме на свещеника", отговориха гимназистите, докато обръщаха с лопатите.
След 2-годишна пауза Пловдив се готви да отбележи с голяма манифестация Деня на българската азбука, просвета и култура. В 9,30 часа започва тържество пред паметника на светите братя пред Хуманитарната гимназия.

Точно в 10.00 ч. е началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“, което ще премине по ул. „Хан Кубрат“, подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“. То ще бъде водено от мажоретен състав, духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от Хуманитарната гимназия, носеща иконата на славянските първоучители.

Пред сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ концерт ще изнесе духовият оркестър на Музикалното училище.

На площад „Римски стадион“ е вторият концерт от програмата. Ще чуем представителен духов оркестър на ВВС. На стълбите на „Каменица“ празничен поздрав към пловдивчани ще отправя множество хорове под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>