Финансовите министри от Г-7 обсъждат подкрепа за Украйна и поскъпването на храните

19.05.2022 12:23
Джанет Йелън - финансов министър на САЩ СНИМКА: Ройтерс

Подкрепата за финансите на Украйна и противодействието срещу поскъпването на храните в помощ на най-уязвимите страни са сред основните теми на двудневната среща на министрите на финансите и централните банкери от Г-7 в Германия днес и утре, посветена на икономическите последици от войната, която започна Русия, предаде Франс прес.

Най-спешният въпрос, който трябва да решат финансовите представители на седемте най-развити промишлени страни (САЩ, Япония, Канада, Франция, Италия, Великобритания и Германия), ще бъде осигуряването на украинския бюджет за настоящото тримесечие, предаде БТА.

За да може икономиката на страната да функционира, Киев оценява нуждите си на 5 милиарда долара на месец.

От колосалната помощ от 40 милиарда долара, одобрена миналата седмица от американския президент Джо Байдън, около 7,5 милиарда долара се очаква да се влеят в краткосрочен план в украинския бюджет, според министерски източници от Г-7.

"Ще поискам от колегите ми да се присъединят към нас и да увеличат финансовата си подкрепа за Украйна. Украйна се нуждае от нашата помощ, и то сега", подчерта министърката на финансите Джанет Йелън при пристигането си в Кьонигсвинтер - потънало в зеленина предградие на Бон, където ще се състои срещата.

Вчера Европейската комисия от своя страна предложи нова макрофинансова помощ за Украйна за тази година на стойност до 9 милиарда евро.

Съотношението между заеми и преки помощи в новия помощен пакет ще бъде обсъдено от представителите на Г-7.

Целта е да се гарантира платежоспособността на Украйна за идните дни и седмици, изтъкна преди началото на основните заседания германският министър на финансите Кристиан Линднер, чиято страна е председател на Г-7 тази година.

Докато войната продължава да опустошава голяма част от територията на страната, вече започва да се обсъжда помощ и за възстановяването на Украйна.

Дискусиите едва сега започват, подчерта Джанет Йелън в Кьонигсвинтер, но вече се обсъждат начини за финансиране, сред които използване на руските активи, замразени в рамките на западните санкции.

Германия определя този вариант за "политически приемлив", но подобно на Франция подчертава, че юридическите пречки остават многобройни. Според Линднер, трябва да се спазват принципите на правовата държава, въпреки че става въпрос за руски олигарси.

Войната, която Русия започна, се очаква да предизвика свиване на украинската икономика от 30 процента според Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и дори от 45 процента според Световната банка.

В различни степени цялата световна икономика е засегната от тази инвазия и последвалите санкции срещу Москва.

На фона на високата инфлация и заплахата от продоволствена криза в някои страни, Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към понижение прогнозата си за световния растеж до 3,6 на сто през тази година спрямо обявените през януари 4,4 на сто.

"Свидетели сме на тежки икономически последици, най-вече за страните с ниски доходи, в резултат на покачването на лихвите и на световните цени на хранителните продукти. Трябва да работим заедно по начините, по които можем да стабилизираме световната икономика", призова германският финансов министър. Той призова Китай, един от основните световни кредитори, да бъде по-прозрачен по отношение на заемите за бедните страни.

Други от От страната и света

Жената на удушения Пейо: Дървеници смучат кръвта ми в ареста, с него нямахме стрес, а баланс (Обзор)

Габриела Славова беше пусната под домашен арест след 3 месеца в килия "Не съм извършила това престъпление и моля за снизхождение. Връзката ни с Пейо беше динамична и вълнуваща

Намерили снимки на Марин Димитров с Паскал в телефона на сина му Стефан

Свидетел по аферата с митниците е направил скандални разкрития за бизнесмена Марин Димитров. В показанията си той твърдял, че арестуваният за контрабанда е предложил 250 хил

Без реклама на хазарта още от Разпети петък. За държавното тото ограничения няма (Обзор)

Затварят игралните зали в населени места с под 10 000 души Рекламата на хазарта се забранява във всички медии - това гласуваха депутатите окончателно и единодушно на извънредно заседание във вторник

Правителството ще тегли заеми за половин милиард лева през май

Служебното правителство на Димитър Главчев подготвя два заема за общо половин милиард лева през май. Това става ясно от публикувания емисионен календар за месеца

ЦИК: „Сиела Норма“ ще осигурява машинния вот на изборите на 9 юни

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни. Решението е на Централната избирателна комисия (ЦИК)

>