Петков: България да е портал за американски компании в Европа

19.05.2022 12:05

Донфрид: Помагаме ви, когато Русия ви хлопна вратата за газа

Премиерът Кирил Петков видя България като врата за американските компании в Европа. Това свое желание той заяви по време на бизнес закуска, чийто домакин беше Американската търговска камара в България. 

Обръщение към представителите на биснеса направи и помощник държавният секретар на САЩ Карън Донфрид. Тя даде пример за българо-американско сътрудничество  с бизнеса на Кирил Петков преди да стане премиер и как бил регистрирал в САЩ фирма за разпространение на продукт на основата на кисело мляко.

Донфрит се спря на руската инвазия в Украйна и на опита на Русия да използва енергетиката като оръжие. "Ние гарантираме доставките на втечнен газ от САЩ в момент, в който Русия затръшна вратата пред вас", каза тя  по повод спрените едностранно доставки за руски газ за България.

Преди това пък премиерът заяви по повод спирането на доставките на руски газ, че след като държавата ни, с помощта на  партньорите, се е справила с алтернативни доставки и то на аналогични или близки цени до тези на "Газпром",  е станало ясно, че  никой не може да ри излила ръцете.

Петков пък по повод зелената сделка припомни пред американския бизнес у нас намерението да се направи най-голямата инвестиция в батерии в света на ниво системен оператор ( проектът е в одобрения от ЕК план за възстановяване, който предлижда 1,56 млрд. лв. вложения в батерии за 6000 мвтч). Спомена развитие на нова ядрени  мощности. 

Въпросът вече не бил само до военно сътрудничество в рамките на НАТО, но и за логистично, каза премиерът и заяви, че е наложително да се развива коридорът север-юг, връзки с терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция. Петков спомена и петролопровод, но не уточни трасето. Той разви и тезапа ва транспортен  коридор оп Александруполис до Констанца.

По време на бизнес закуската Петков заявил, че най-голямата му битка е тази с Антикорупцията. 

"Антикорупцията е ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно влияние от Русия. Едни и същи хора са готови както да предадат националния си интерес, така и това, че ресурсите ни трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Битката с антикорупцията е по-голяма", каза Петков.

"Изпълнявахме си всичко по договора, но като политически инструмент бе решено да ни прекъснат газа, за да покажат, че ако не се взимат под внимание едностранните им препоръки България няма да има газ и това правителство няма да издържи. Беше важно да покажем, че никой не може да извива ръцете на демократичния свят", категорично заяви премиерът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>