Денков: Прецизираме изискванията за атестация на професорите

19.05.2022 11:30 Албена Арабаджиева
Акад. Николай Денков на събитието "Наука за бизнес", което се организира от БАН и агенцията за малки и средни предприятия.
Акад. Юлиан Ревалски
Даниел Лорер

Ще продължим да обсъждаме критериите за атестация на професори, има работна група. Но съм убеден, че това е правилният подход. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков пред журналисти.

Той призна, че част от коментарите на колегите му са основателни, но други се дължали на неразбиране. Затова след като се получат всички предложения, ще се подберат най-подходящите и ще се прецизират таблиците с минималните изисквания.

"Наистина процесът стартира не много удачно през Закона за бюджета, трябваше да е чрез промени в Закона за висшето образование. Ще направим законодателни предложения", допълни Денков.

Според него представените данни, които вчера сравниха бюджетите на БАН и вузовете не били коректни - пропуснато било, че парите за наука за висшите училища тази година са увеличени с 50%. Общият бюджет за университетите е над 640 млн. лв. за тази година, предложени са още 20 млн. лв. за заплати. "От друга страна, БАН трябва да увеличи иновативната си дейност. Целта не е да сравняваме едните с другите", коментира Денков.

Министърът присъства на събитието "Наука за бизнес", което се организира от БАН и агенцията за малки и средни предприятия. 

Целта на форума е да постави иновациите на първо място. Това е кауза, за която аз работя от години - да покажем, че българската наука трябва да е и полезна на обществото. С новото министерство на иновациите се създаде баланс, който от години търсим. С министър Лорер сме заедно постоянно по различни форуми и се надявам това сътрудничество да продължи, каза Денков.

Иска ми се с да поставим едно ново начало, че отсега в България започваме да фокусираме нашите усилия и държавни средства за иновации. Закъснели радикално с инвестициите в иновациите. Имената на нашето Министерство на иновациите и растежа и на братското ни Министерство на образованието и науката очертават пътеката на икономическия растеж - българският бизнес, който търси българската наука, и българската наука, която е значително по-смела, каза министър Даниел Лорер. 

Други от От страната и света

Шестима задържани при акция срещу дрогата в Горна Оряховица

Шестима задържани при спецакция срещу наркоразпространението в Горна Оряховица. Разплетена е схема с участието на семейство. Снощи в хода на специализирана полицейска операция за противодействие

Шест общински търговски дружества в Русе отчитат положителен финансов резултат за 2023 г.

Анaлизът на гoдишнитe финaнcoви oтчeти и дoĸлaдитe зa дeйнocттa нa осемте общински тъpгoвcĸи дpyжecтвa, на които Община Русе е едноличен собственик на капитала, сочи

Изведоха от реанимация простреляното в главата 2-годишно дете от Враца

Детето, което беше транспортирано с хеликоптер от Враца и оперирано по спешност след огнестрелно нараняване, вече е изведено от реанимация, съобщават от УМБАЛСМ "Пирогов"

Катастрофа близо до бензиностанция на бул. "Цариградско шосе" в София

Катастрофа е станала близо до бензиностанция на 4-ти километър на бул. "Цариградско шосе" в София.  Това става ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи в София"

Мъж от Кнежа си поръча сешоар онлайн, но получи буркани с марихуана

В сгрешена пощенска пратка са били установени буркани с марихуана, вместо поръчаните от клиента продукти, съобщиха от полицията. Случаят е от Кнежа, като сигналът е подаден на 29 април от служител на

>