Среднощен фейслифт на мерките (Графика)

18.05.2022 22:58
Премиерът Кирил Петков обяви мерките в сряда. До него бяха Корнелия Нинова, Асен Василев, Станислав Балабанов и Владислав Панев.
Превозвачи, таксиметрови шофьори и служители на градския транспорт тръгнаха от няколко лъча и се събраха преди обед пред МС на протест срещу скъпите горива. Искат държавна подкрепа и за трите сектора.
Любомир Каримански

Утрото под блокада донесе 0% ДДС за хляба и 467 лв. минимална пенсия

0% ДДС на хляба и вдигане на пенсиите с 10% от 1 юли, едновременно с това вкарване на бонуса от 60 лв. завинаги в размера им. Това са част от антикризисните мерки, които бяха прекроени в среднощно заседание на коалиционния съвет във вторник.

Той тръгна драматично още в началото, защото ден по-рано от “Промяната” самостоятелно обявиха пакет от 14 мерки за 2 млрд. лв, БСП припозна в тях своите предизборни програми, а Слави Трифонов предупреди, че ПП правят каквото си искат. Хората му влязоха на заседанието с обвинения за “координирани лъжи” от страна на “Промяната”.

Около полунощ след 4 часа спорове между коалиционните партньори те излязоха с 11 модифицирани решения, които премиерът Кирил Петков обяви в сряда в Министерския съвет, обсаден от протестиращи превозвачи, таксиметрови шофьори и служители на градския транспорт в София. Работодателските организации се оттеглиха от протестите, след като одобриха намеренията на кабинета да компенсира бизнеса за скъпия ток и горива. Служителите в транспорта пък бяха водени от общинската съветничка от ГЕРБ и шефка на женската партийна организация Екатерина Йорданова, която оглавява и Съюза на транспортните синдикати.

“Пред вас сме като правителство и като коалиция-

заедно и силни. Мерките, които представяме, са на база на общите ни виждания, че когато става въпрос за стандарта на живота на българите и за овладяване на проблемите, взимаме единни решения”, заяви премиерът Петков.

Най-горещата тема през последните дни - пенсиите, намери изненадващо и хибридно решение. От 1 юли всички ще се вдигнат с 10%, а после към тях ще се прибавят и бонусът от 60 лв., и компенсиращата добавка за над 1 млн. пенсионери, която е различна за всеки и варира от 1 ст. до 60 лв.

Така от 1 юли минималната ще стане 467 лв.,

а максималната пенсия ще е 2000 лв.,

Все още не е взето решение какъв да бъде размерът на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Социалната за старост ще е най-малко 187 лв.

През октомври ще има и ново увеличение. Първо максималната пенсия ще стане 3400 лв., като се обвърже с максималния осигурителен доход. Така ще останат едва около 1000 българи, ограничени от тавана.

Залага се и исканото от социалния министър Георги Гьоков преизчисляване на всички пенсии от 1 октомври. То ще е на базата на швейцарското правило, като във формулата ще отчита или 100% ръстът на инфлацията, или този на осигурителния доход - който е по-висок, обясни ден по-рано вицепремиерът Асен Василев. Ще се правят индивидуални изчисления за всички пенсии, за да се видят изкривяванията след 2008 г. и да се изчисти неравенството между стари и нови пенсионери. Това означава в годините с нулева или много ниска инфлация във формулата да се вдигне тежестта на осигурителния доход. Сега двата компонента са 50:50 в оригиналното швейцарско правило.

Очаква се по този начин над

770 хил. пенсионери да получат по-високи суми

и да се стопи разликата в парите на хора с една и съща професия, пенсионирали се в различни години, която достига до 50%. Така увеличението при някои може да е и над 200 лв., но за други ще е далеч по-скромно, защото ще се отчита индивидуалният принос. Новият модел на швейцарското правило ще е постоянна мярка след 1 януари 2022 г. Тогава то вече ще се прилага автоматично.

За последните 12 месеца пенсиите ще се вдигнат с 56%, което е със 167 лв., а по времето на ГЕРБ за 12 г. минималната пенсия се е вдигнала със 100 лв., обяви Кирил Петков.

Идеята за увеличение на прага за регистрация на ДДС на 100 хил. лв. пък първо бе обявена от “Демократична България”, но срещна подкрепата от “Промяната” и БСП. Той ще се вдигне от 1 януари, което ще помогне най-вече на малките и средните фирми и ще е постоянна мярка.

0% ще е ДДС за хляба, обяви премиерът. За бирата и виното обаче се връща на 20%, след като бе намален при първата COVID вълна по времето на ГЕРБ. Нулевата ставка за хляба е решение за всички граждани, обяви вицепремиерът Корнелия Нинова. За нея от самото начало настояваше именно БСП, мярката бе поискана и от ИТН.

Огромни задръствания предизвика блокадата на Лъвов мост, Сточна гара и Петте кьошета, организирана от работещи в градския транспорт.

Мерките срещу кризата бяха обявени от премиера Кирил Петков. До него бяха и Корнелия Нинова, Асен Василев, Станислав Балабанов и Владислав Панев.

Василев обаче уточни, че зависи от производителите с колко ще падне цената му в магазина.

9% ще е ДДС за парно, топла вода, природен газ и метан

Няма да има акциз върху ток, газ и метан. Освен това ще се облага свръхпечалбата на енергийните дружества, откъдето ще дойде основният финансов ресурс. Това ще важи за една година.

При всяко зареждане на бензин и дизел гражданите ще ползват 25 ст. отстъпка на всеки литър (общо до 50 л), не важи обаче за премиум горивата. Единият вариант е бензиностанцията да издава фактура на физическо лице, а другият по служебен път да се изпраща допълнителна информация към НАП.

От 10 на 4% се намаляват лихвите за просрочени плащания към държавата за физическите лица, 8% - за фирми.

Данъчните облекчения за семействата се вдигат от 4500 на 6000 лв. Средно на месец облекчението ще е 50 лв. за дете и родителите ще ги получават на тримесечие.

За ваучери за храна и плащане на сметки има 1,2 млрд. лв. Така фирмите ще могат да раздават повече на служителите си, ваучерите стават електронни. Пакетът е

насочен към нуждаещите се българи

Опитахме се да намерим баланс между предложенията и да останат най-добрите, обясни Станислав Балабанов от ИТН.

Мерките ще струват 2 млрд. лева. Инфлацията не е българска, а световна, затова тя няма да се повлияе от тях, обяви Кирил Петков. Бюджетният дефицит няма да се повиши и да се създаде вътрешна инфлация, обясни и Владислав Панев от ДБ.

Напротив, тези мерки подкрепят инфлацията и гарантират, че ще станем по-бедни, обяви обаче бившият вицепремиер Томислав Дончев от ГЕРБ. 3 пъти по-висока инфлация от средната за ЕС, което реже шансовете ни за приемане на еврото през 2024 г., прогнозира колегата му Делян Добрев.

Според ГЕРБ с пакета мерки управляващите открили предизборната си кампания

Продоволствена криза пък очакват от ДПС - за това вече предупреждават по света, а у нас кабинетът не предвижда и 1 лв. помощ за селкото стопанство и отказвал диалог със сектора.

Коалицията ще следи дефицитът да не се увеличава, увери икономистът от ДБ Мартин Димитров. Поправките за облагане на свръхпечалбата в енергийния сектор ще се внесат още следващата седмица.

Току-що обявени като консенсус, а Каримански вече ги атакува

По-малко от час след като правителството официално обяви договорените на късния коалиционен съвет във вторник мерки, шефът на бюджетната комисия от ИТН Любомир Каримански обяви, че не са достатъчно добре направени. Причината - липсват изчисления как те ще повлияят реално на хората.

“Как да ви кажа оценка, при положение че нямахме достатъчно данни за въздействието на тези мерки”, коментира той пред журналисти. Каримански обясни, че партията му е съгласна с “голяма част” от мерките и

“може би ще работят”

“Въпросът е, че трябваше да имаме изчисления. Ако трябва да кажем точно, нито имахме анализ за това какви ще бъдат приходите от газ, електричество, от всички онези стоки, нито какъв ще бъде размерът на ДДС, на акцизите”, подчерта той. Трябвало предварително да се направи т.нар. симулирано фискално пространство, което да покаже как и къде да се разпределят приходите.

“Имам резерви към някои от мерките. Например не е ясно как тютюневите изделия ще бъдат облагани с по-висок акциз. Схемата не е ясна и не мога да кажа дали това, което възнамерява да направи Министерството на финансите, е достатъчно прецизна схема, за да допринесе каквото искаме във фиска”, продължи той.

На въпрос откъде ще дойдат тези 5 млрд. лв. за преизчисление на пенсиите, които социалният министър Георги Гьоков обяви, Каримански каза: “Не знам, социалният министър може би има някакви изчисления. Но ние

не видяхме изчисленията на НОИ, ето това ми трябва

на мен за това, което социалният министър казва. Снощи очаквах да ги видя (бел.ред. - на коалиционния съвет), нямаше такива.”

Междувременно от ИТН и “Продължаваме промяната” продължиха да се карат през медиите за това кой ходи на коалиционните съвети и кой лъже.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>