Наказаха руския гимнастик, показал военен символ на състезание, за година

18.05.2022 09:17
Руският гимнастик Иван Куляк в Доха

Руският гимнастик Иван Куляк получи едногодишна забрана за участие в състезания заради показване на националния военен символ на страната на подиума при награждаване след Световната купа в Доха през март.

Дисциплинарната комисия по етика към Международния гимнастически съюз (ФИГ) отстрани състезателя за 12 месеца. Новината обявиха от пресцентъра на организацията.

Иван Куляк излезе за церемонията по награждаването с буквата Z на екипа си. Тя се използва за обозначаване на руска военна техника, участваща във инвазията в Украйна. Буквата Z се възприема и като символ в подкрепа на Русия за войната в Украйна.

Жестът на Иван Куляк беше направен, докато на подиума беше и Иля Ковтун, украински гимнастик, който спечели златото във финала на успоредка. Казахстанецът Милад Карими също беше на почетната стълбичка – на втората позиция, предава БНТ.

Състезателят по спортна гимнастика трябва да върне медала си, но има право да обжалва санкцията в рамките на 21 дни. Той ще трябва да върне и паричната награда в размер на 500 швейцарски франка.

Случилото се стана обект на разследване от Международния гимнастически съюз, а Иван Куляк беше санкциониран от дисциплинарната комисия за нарушаване на правилата на ФИГ.

Представители на ФИГ предложиха наказание да има и за ръководителя на руската делегация Валентина Родионенко и треньора Игор Калабушкин заради поведението на спортиста. Комисията по етика обаче не наложи подобна санкция за наставниците, тъй като не са установили нарушения на правилата на ФИГ от тяхна страна. Международната федерация по гимнастика беше осъдена да заплати на двамата специалисти по 1000 франка като компенсация за разноските.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>