Криза за берачи на череши в Родопската яка, 50 лв. надница и пак няма

16.05.2022 18:36 Радко Паунов
Мнозина производители се залавят сами да берат черешите си, защото надниците са високи, а наемниците не работели качествено.

Мнозина я карали през пръсти - чупят клони и късат неузрели плодове

Черешите са малко, а берачите никакви ги няма! 

Така собственици на масиви в Родопската яка коментират липсата на работници. Предлагат 50 лева надница и не могат да намерят качествени наемници.

"Все са недостатъчни, а и я карат през просото", казва кметът на пловдивското село Брестник Атанас Шопов. По думите му тази години добивите са по-слаби особено при ранните сортове. "Узряха преди 24 май. Повечето обаче все още са розови. Очаква се по-нататък да почервенеят", казва производителят Крум Мирчев.

По думите му добри работници трудно се намират, а тези, които са готови да се включат в беритбата, не падат под 50 лева. "Пазарят се и не отстъпват. За тези пари не искат да откъснат повече от 50 кг на ден. Това означава, че за всеки набран килограм им се плаща лев", коментират брестничани. Кандидат-берачи се появявали на тумби от Пловдив и карали наред.

"Не можеш да ги оставиш сами, защото кършат клони и берат дори неузрелите плодове. Турците са добри работници, но тези, които идват от пловдивските махали, я карат през пръсти. Точно те искат по-големите надници", коментира Шопов.

Поставени на колене, стопаните се съгласявали и плащали. Но обезателно до тях имало човек, който да ги надзирава.  "Това са хора, които нямат отношение към селскостопанската работа, не правят селекция между узрели и розови череши. А стоката трябва да има търговски вид, за да я предложиш", добави кметът на Брестник. Заедно със съседните села Куклен и Марково това е най-известният район в Пловдивско, където виреят тези овошки.

Бусове стоят в центъра на селата и изкупуват набраните плодове. Цената, на която ги вземат, е 5 лева за килограм, като изискването е да са хубави. На стопаните им се виждат малко тези пари, но в крайна сметка се съгласяват и ги дават.

"В същото време по пазарите са по 10-15 лева и то дребните и недобре узрели череши. Печелят за наша сметка, въпреки че сме орали, пръскали, плащали надници на берачи", изброяват производители.

Ранните череши са с по-дълги дръжки, но не са толкова сладки, а много от тях са и дребни. Предимството им е, че нямат червеи, защото не са нападнати от черешовата муха. Тя се появява след 24 май. Хрущялките зреят по-късно, по-твърди са и са удобни за транспортиране.

"Нашите са по-късен сорт и ще станат в началото на юни. Но дотогава цената ще им падне и пак ще ги даваме без пари. Берачи няма да наемам, защото като тегля чертата и за нас нищо няма да остане. Със съпруга ми ще си вземем отпуск и с помощта на децата ще гледаме да се справим сами", казва Виолета Димитрова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>