Новите матури - шанс за повече отличници, мъка за тройкаджиите (Обзор)

15.05.2022 20:59
Над 46 хил. зрелостници ще се явят на матурата по български език и литература вдругиден. СНИМКА: АРХИВ
В събота министърът на образованието проф. Николай Денков се включи в крос с деца и ученици в Южния парк в София. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

2 новости за изпита: тръгва се по-рано заради стачката, цени се личното мнение

Шанс да има повече отличници, но и повече двойки - това предполага моделът, по който ще се проведат матурите тази година. Задължителната по български език и литература е вдругиден.

12-класниците са първият випуск изцяло по новия закон за предучилищното и училищното образование, според който тези от професионалните гимназии държат и изпит за придобиване на квалификация. Оттам следва по-сложната организация -

ще се проведат три пъти повече изпити, освен това 18-и е денят на протеста

Над 46 хил. зрелостници от цялата страна, от които над 9000 в София, ще се явяват на матурата по български. Акад. Николай Денков помоли превозвачите и служителите на столичния градски транспорт, планирали блокади в сряда, да изчакат учениците да стигнат за изпита. Да тръгнат малко по-рано, отговориха му протестиращите. Матурата на 18 май започва в 8,30 ч, учениците трябва да са там в 8 ч.

Извън неволите с пристигането навреме за абитуриентите друга е голямата промяна - много по-малко са литературните творби за изпита. Но се искат повече точки, за да не бъдат скъсани.

Денков е твърдо убеден, че летвата трябва да се вдигне

Не може да получиш диплома за средно образование, без да си усвоил поне 1/3 от материала, обяснява той.

Минималният брой точки се вдига от 23 на 30 (от общо 100) - преди познания по 1/4 от изучаваното в гимназията спасяваха от двойка, но вече не стигат. Не се обсъжда следващо увеличаване, успокои министърът.

В същото време децата могат да се съсредоточат по-добре заради по-малкия брой произведения и няма да “препускат” по тях, казва Денков.

Вместо 97 сега в изпита са включени

само 27 творби

Идеята е учениците да могат да правят и връзки между тях. Такава възможност дават и интерпретативното съчинение, и есето, измежду които ще избират зрелостниците.

Съчинението ще е по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есето пък включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко произведения, или пък такъв, който изобщо не е обвързан с изучаваните творби.

Общият брой на въпросите остава 41, но с избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях - с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две изискват създаване на текст от четири-пет изречения.

“Ще има повече отворени въпроси, защото позволяват собствена мисъл от учениците”, доволен е акад. Денков. И добавя, че това ще е вече посоката - към знания и умения, които стимулилат самостоятелно мислене, а не наизустяване.

Трите промени бяха обявени още в началото на тази учебна година и абитуриентите отдавна се готвят по тях.

До 30 точки ще носят есето или съчинението,

а затворените въпроси - 22 точки.

Не би трябвало да се промени броят на отличниците, но може да се редуцира този на тройкаджиите, коментира още Денков - с отместването на границата с точките вероятно ще се появят повече двойки. Но се надява да не е така, защото всъщност сега материалът за изпита става по-балансиран, по-мотивиращо за децата е да изразят себе си.

Втората задължителна матура е на 20 май, тя е по предмет по избор. Най-много записват английски, следват биология и география. За първи път втората матура може да е по информатика, предприемачество, изкуства, ако обаче са изучавани като профилиращи предмети.

 Във всяко училище безплатни спортни отбори и кръжоци наесен

Поне по два кръжока за занимания с изкуства и два спортни отбора ще има всяко българско училище още от тази есен, като родителите няма да плащат нищо.

За учебната 2022/2023 г. са предвидени 90 млн. лв. по националната програма “Заедно в изкуствата и спорта”, която Министерският съвет прие миналата седмица.

Парите ще стигнат за цялата страна, ще са достатъчни не само учители да водят групите, но и да се привлекат външни треньори и хора на изкуството, обясни министър Николай Денков в събота, когато се включи заедно с ученици в крос в столичния Южен парк. Средствата ще се разпределят според броя деца - по 3 спортни отбора и по три групи за изкуство (музикални, танцови, театрално) за големите училища и по 2 за по-малките.

До края на юни училищата могат да сформират отборите и групите по изкуства и да ги регистрират в регионалните управления на образованието. Заниманията ще започнат в началото на следващата учебна година.

“Заедно в изкуствата и спорта" ще стимулира колективните извънкласни дейности. Училището само решава дали иска да организира отбори по футбол, волейбол, баскетбол или друг вид спорт, дали ще покани децата в хор или театрален кръжок. Заплащането на треньори и творци извън образователната система също ще е от държавните средства.

Официалният старт на програмата ще бъде даден на Националния стадион “Васил Левски” през септември, когато специален гост на празника на спорта и изкуствата ще бъде Христо Стоичков. Звездата горещо подкрепя новата инициатива, съобщиха от МОН.

Очаква се до 70 000 ученици да участват в до 6000 групи и отбори по програмата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>