17 г. след 17-ия финал "Левски" - ЦСКА. Когато снимките "проговорят"

15.05.2022 14:36 Найден Тодоров
Горещи страсти и три червени картона съпътстваха финала "Левски" - ЦСКА през 2005 г., завършил с масово сбиване на терена. СНИМКИ: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ
Един до друг на първия ред в ложата на националния стадион - собственикът на “Левски” Тодор Батков, президентът на Професионалната лига Валентин Михов, емблемата на ЦСКА Христо Стоичков, собственикът на “червените” Васил Божков и тогавашният му партньор в бизнеса със спортни залози Стефан Найденов - Цеката.
Боримиров е в прегръдките на съотборниците си след гола за 1:0 за "Левски".
Вкаралият втория гол за "сините" Валери Домовчийски празнува с Милан Коприваров и Живко Миланов.
Христо Янев праща топката от дузпа в мрежата зад Иванков, вкарвайки гола за ЦСКА.
“Червено” - “сини” страсти доведоха и до сбиване на терена. Нисичкият капитан на ЦСКА Емил Гъргоров опитва да спре исполина Георги Чиликов пред Игор Томашич, докато вдясно левскарите Димитър Иванков и Живко Миланов са се вкопчили в Амиран Муджири и Йордан Тодоров.
25 май 2005 г. - старши треньорът на “Левски” Станимир Стоилов гледа концентрирано събитията на терена, а изпълнителният директор на “сините” Наско Сираков крещи ценни указания към футболистите си по време на финала срещу ЦСКА. 17 г. по-късно Наско и Мъри отново са тандем в “Левски”, но шефът Сираков гледа от трибуните.
Треньорът на ЦСКА Миодраг Йешич е бесен от съдийски отсъждания.
Авторът на втория гол за “Левски” при победата с 2:1 - Валери Домовчийски, е “вдигнал във въздуха” железния бранител на ЦСКА Ибрахима Гай. От игралите в последния финал между “сини” и “червени” само Домовчийски още е професионален футболист, довършвайки кариерата си в “Марица” (Пловдив).
“Червеният” защитник Ибрахима Гай е готов дори да отнесе главата на “синия” нападател Екундайо Джайеоба, за да стигне първи до топката.
Тиаго Силва от ЦСКА е полетял над съперник пред погледа на Даниел Боримиров.
Димитър Телкийски е полетял към тревата, а Йордан Тодоров показва, че е "невинен".
Наско Сираков и Димитър Иванков
Станимир Стоилов се радва с Ричард Еромоигбе. Вдясно е Димитър Телкийски.
Даниел Боримиров е вдигнал купата пред феновете в сектор “Б” на стадион “Васил Левски”. Той отбеляза първия гол във финала и поведе “сините” към трофея. 17 години по-късно той е председател на Управителния съвет на “Левски”.
Даниел Боримиров
Иванков вдига купата пред сектор "Б".
"Синя" радост на пистата
Футболистите на “Левски” си правят паметна снимка с феновете след спечелването на купата. На нея е и Николай Михайлов, който единствен е в отбора и тогава, и сега, но не участва във финала. 17 г. по-късно се очаква Ники Михайлов да е резерва на 17-годишния Пламен Андреев, на когото Мъри Стоилов гласува доверие в мачовете за купата.

Битката ЦСКА - “Левски” на 15 май 2022 г. ще бъде общо 17-ият финал за купата на България между “червени” и “сини”, но цели 17 години са изминали от последния сблъсък за трофея между вечните съперници.

До момента в преките двубои за отличието “Левски” има 9 успеха, а ЦСКА - 7.

Последната от рекордните общо 25 купи на страната “сините” печелят именно в онзи далечен двубой, игран на 25 май 2005 г.

“24 часа” ви предлага цветна и автентична разходка във времето с някои от най-атрактивните снимки на фотографа Владимир Стоянов от финала преди 17 г., спечелен от “Левски” с 2:1.

Пред само около 10 000 зрители в мач с ниско качество на футбола, доста грубости и дори сбивания между играчите, “сините” взеха битката. В 50-ата мин съдията Антон Генов изгони капитана на ЦСКА Тодор Янчев с втори жълт картон след ненужен фаул срещу Коприваров. При последвалото центриране вратарят Хмарук се размина с топката, а Даниел Боримиров вкара с глава. Четвърт час преди края Валери Домовчийски бе изведен от Георги Чиликов сам срещу вратаря и удвои. В 81-ата мин реферът отсъди дузпа за ЦСКА за нарушение на Елин Топузаков срещу Ибрахима Гай, а Топчо бе изгонен. Христо Янев отбеляза от бялата точка - 1:2.

В 90-ата мин бе изгонен и Йордан Тодоров. Дори и с 9 души “червените” имаха шанс да изравнят, но Димитър Иванков спаси удар на Валентин Илиев. Последва масово сбиване пред вратата, след което бе даден последният съдийски сигнал, без да бъдат показани допълнителни картони.

Ето още любопитни факти от онзи финал. Мъри и Наско пак бяха заедно, начело на “Левски” при собственика Тодор Батков. Тогавашният собственик на ЦСКА и бъдещ на “Левски” Васил Божков гледа от ложата. В нея беше и Христо Стоичков, който ще е на финала и след 17 г. Друг настоящ “син” шеф - Боримиров, игра, вкара и вдигна трофея. И тогава в отбора на “Левски” беше, но не игра Николай Михайлов.


Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>